Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
BBB-106KÜLTÜRÜ YAPILAN YENİLEBİLİR MANTAR TÜRLERİ VE YETİŞTİRME TEKNİKLERİSeçmeli126
Dersin Seviyesi
Yüksek Lisans
Dersin Amacı
Ülkemizde ve dünyadaki kültürü yapılan yenilebilir mantar türleri, kullanım alanları ve yetiştirme teknikleri konusunda temel ve genel bilgilerin verilmesi amaçlanmaktadır
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Yrd. Doc. Dr. Beyhan KİBAR
Öğrenme Çıktıları
1Ülkemizde ve dünyadaki yenilebilir mantar türlerinin hangileri olduğunu öğrenir
2Kültürü yapılan yenilebilir mantar türlerinin botanikteki yeri, biyolojik özellikleri, ekonomik önemi, besin değeri, değerlendirme şekilleri konularında bilgi sahibi olur
3Kültürü yapılan yenilebilir mantar türlerinin yetiştirme tekniklerini öğrenir
4Kültürü yapılan yenilebilir mantar türlerinin üretiminde kompostun nasıl hazırlandığını, nasıl pastörize edildiğini ve üretim sırasındaki kültürel işlemleri öğrenir
5Kültürü yapılan yenilebilir mantarlarda hasat zamanı ve hasadın nasıl yapıldığı ile üretim sırasında karşılaşılabilecek hastalık, zararlılarla nasıl mücadele edileceği konusunda bilgi sahibi olur
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Dünyada ve Türkiye’deki kültürü yapılan yenilebilir mantar türleri arasında yer alan Kayın mantarı (Pleurotus spp.), Shiitake mantarı (Lentinus edodes), Saman mantarı (Volvariella volvacea) ve Yer mantarının (Tuber spp.) tanıtımı, botanikteki yeri, biyolojik özellikleri, ekonomik önemi, besin değeri, değerlendirme şekilleri ve yetiştirme teknikleri gibi konularda bilgilerin verilmesidir
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Ülkemizde ve dünyada yetiştiriciliği yapılan yenilebilir mantar türleri
2Kayın mantarı (Pleurotus spp.) yetiştiriciliği
3Kayın mantarı (Pleurotus spp.) yetiştiriciliği
4Kayın mantarı (Pleurotus spp.) yetiştiriciliği
5Shiitake mantarı (Lentinus edodes) yetiştiriciliği
6Shiitake mantarı (Lentinus edodes) yetiştiriciliği
7Ara Sınav
8Shiitake mantarı (Lentinus edodes) yetiştiriciliği
9Saman mantarı (Volvariella volvacea) yetiştiriciliği
10Saman mantarı (Volvariella volvacea) yetiştiriciliği
11Saman mantarı (Volvariella volvacea) yetiştiriciliği
12Yer mantarı (Tuber spp.) yetiştiriciliği
13Yer mantarı (Tuber spp.) yetiştiriciliği
14Yer mantarı (Tuber spp.) yetiştiriciliği
15
16
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1. Chang, S.T., Miles, P.G. 2004. Mushrooms: Cultivation, nutritional value, medicinal effect, and environmental impact. Second Edition, CRC Press, Boca Raton, Fla. 451 s. 2. Cheung, P.C.K., 2008. Mushrooms as functional foods. The Chinese University of Hong Kong. 259 s. 3. Ağaoğlu, Y.S., Güler, M. 1989. Yenilebilir Mantar Yetiştiriciliği. Orman Genel Müdürlüğü Yayınları. 124 s., Ankara. 4. Işık, S.E., Damgacı, E., Erkal, S., Aksu, Ş., Ergun, C., 1997. Mantar Yetiştiriciliği, Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü. Yalova.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
TOPLAM0
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı122
Bireysel Çalışma1410140
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma11515
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma12020
Ev Ödevi11010
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)188
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10
ÖÇ1          
ÖÇ2          
ÖÇ3          
ÖÇ4          
ÖÇ5          
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr