Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | BAB-23-151 | ÜZÜMSÜ MEYVE ÜRETİMİNDE İYİ TARIM UYGULAMALARI | Seçmeli | 1 | 2 | 6 |
|
Dersin Seviyesi |
Yüksek Lisans |
Dersin Amacı |
Üzümsü meyve üretiminde; çevre, hayvan ve insan sağlığını koruyucu, doğal kaynakları korumaya yönelik, gıda güvenirliği kavramlarını esas alan ve tarımda sürdürülebilirlik anlayışına uygun üretim sistemlerinin yaygınlaşması amaçlanmaktadır. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Yrd. Doc. Dr. Mustafa Kenan Geçer |
Öğrenme Çıktıları |
1 | İyi tarım uygulamalarının üzümsü meyve yetiştiriciliğinde uygulanabilirliğinin tespiti | 2 | İyi tarım ürünlerinin beslenme ve sağlık açısından değerlendirilmesi | 3 | Sürdürülebilir üretimin sağlayacağı avantajların ortaya çıkması | 4 | Bitki koruma faaliyetlerinin iyi tarım uygulamaları sonucu etkinliğinin artırılması | 5 | |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Sürdürülebilir kalkınma yaklaşımına uygun biçimde iyi tarım metotlarının uygulanabilirliğinin açıklanması, üzümsü meyve üretimine katkısı ve önemi, ilkeleri, uyulması gereken kurallar, uygulamadaki aşamaları, Türkiye’de gelişimi ve geleceği, iyi tarım uygulamasında üzümsü meyvelerin diğer meyve türleriyle karşılaştırılması, iyi tarım uygulamalarının geleneksel yetiştiricilikle kıyaslanması, üretici ve tüketicinin bu konuya bakışı, çalışma sonuçlarının pratiğe yansıması, uygulanan üretim tekniklerinin ekolojik döngü üzerine olan etkilerinin sonuçlarının görülmesi. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | İyi tarım uygulamalarının tanımı, önemi ve kapsadığı konular | | | 2 | İyi tarımla ilgili mevzuat | | | 3 | İyi tarım uygulamaları Ahududu, Çilek, Böğürtlen, Frenküzümü, Altın çilek | | | 4 | Ödevlerin değerlendirilmesi ve tartışma | | | 5 | İyi tarım uygulamaları Josta üzümü, Dut, Mürver, Maviyemiş, Mahonya | | | 6 | İyi tarım uygulamaları Gilaburu, Kocayemiş, Bektaşiüzümü, Bal üzümü | | | 7 | Ödevlerin değerlendirilmesi ve tartışma | | | 8 | Ara sınav | | | 9 | İyi tarımda uygulama örnekleri | | | 10 | İyi tarım uygulamalarında hastalık ve zararlı denetimi | | | 11 | İyi tarım ürünlerinin geleneksel tarım ürünleri ile karşılaştırılması | | | 12 | Ödevlerin değerlendirilmesi ve tartışma | | | 13 | İyi tarım ürünlerinin hasadı ve hasat sonrası işlemleri | | | 14 | Üzümsü meyvelerde sürdürülebilir üretim için iyi tarım uygulamaları | | | 15 | İyi tarım uygulamalarında maliyet unsurları | | | 16 | Final sınavı | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
1. Durmuşoğlu, E. & N. Tosun, İyi Tarım Uygulamaları. E.Ü.Z.F. Bitki Koruma Bölümü, Bornova-İzmir, 120 s, 2011.
2. Delice, N.Y., Delice, A., 2005. Uyum Çalışmaları Çerçevesinde İyi Tarım Uygulamaları Standardının Değerlendirilmesi. J.Agric.Fac.HR.U. 9 (3):53-62.
|
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | | Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Bireysel Çalışma | 14 | 10 | 140 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 15 | 15 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 20 | 20 |
Ev Ödevi | 1 | 10 | 10 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476
226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr
|