Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | TAE-23-136 | TARIMSAL GİRİŞİMCİLİK | Seçmeli | 1 | 1 | 6 |
|
Dersin Seviyesi |
Yüksek Lisans |
Dersin Amacı |
Öğrencilere tarım sektöründe üretim fonksiyonunun dört temel faktöründen birisi olan girişim ve girişimcilikle ilgili kavram ve prensipleri öğretmektir. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Yrd. Doç. Dr. Köksal KARADAŞ |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Girişim ve girişimcilik kavramlarını açıklayabilme | 2 | Girişimciliğin ekonomik gelişmedeki rolünü irdeleyebilme | 3 | Girişimciliğin temel fonksiyonlarını açıklayabilme | 4 | Girişimciliğin avantaj ve dezavantajlarını kavrayabilme | 5 | Girişimcilik çeşitlerini sınıflandırabilme | 6 | Tarımda girişimcilik koşul ve olanaklarını tartışabilme | 7 | Tarımda girişimcilik alanlarını irdeleyebilme | 8 | Tarımda girişimcilerin dikkat etmesi gereken hususları tartışabilme | 9 | Tarımsal girişimcilikle ilgili faaliyetleri ekonomik açıdan değerlendirebilme | 10 | Türkiye’de ve diğer ülkelerde tarımsal girişimcilik düzeyini karşılaştırabilme |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
* Girişimcilik Düşüncesinin Gelişmesi ve Girişimcilik Süreci * Girişimcilik İçin Politika Seçenekleri * Dünyada ve Türkiye’de Tarımsal Girişimcilik * Türkiye’de Tarımsal Girişimcilik Alanları * Türkiye’de Tarımsal Girişimcilik Olanakları * Türkiye’de Tarımsal Girişimciliğin Sorunları * Türkiye’de Tarımsal Girişimciliğin Geliştirilmesinin Yolları |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Girişim ve girişimciliğin tanımı, kapsamı | 3 | | 2 | Girişimciliğin tarihsel gelişimi ve önemi | 3 | | 3 | Uluslararası girişimcilik ölçütleri ve kullanımı | 3 | | 4 | Toplumsal değerler ile girişimcilik arasındaki ilişkiler | 3 | | 5 | Girişimcilerde aranan özellikler | 3 | | 6 | Girişimciliğin ortaya çıkışı ve gelişim süreci | 3 | | 7 | Dünyada ve Türkiye’de tarımsal girişimcilikteki gelişmeler | 3 | | 8 | Ara sınav | 1 | | 9 | Türkiye’de tarımsal girişimcilik alanları | 3 | | 10 | Türkiye’de tarımsal girişimcilik koşul ve olanakları | 3 | | 11 | Tarımsal girişimlerin ekonomik açıdan değerlendirilmesi | 3 | | 12 | Tarımsal girişimcilikte karşılaşılan sorunlar | 3 | | 13 | Tarımsal girişimciliğin geliştirilmesine yönelik önlemler ve politikalar | 3 | | 14 | Literatüre dayalı rapor hazırlama ve sunma | 3 | | 15 | Literatüre dayalı rapor hazırlama ve sunma | 3 | | 16 | Final sınavı | 2 | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Arıkan, S., 2008, Girişimcilik-Temel Kavramlar ve Bazı Güncel Konular, Siyasal Kitabevi, Ankara. Atış, C., Yurtsever, Ş., 2006, Girişimcilik, Karahan Kitabevi, Adana. Dolgun, U., 2003, Girişimcilik, Alfa Yayınları, İstanbul. Döm, S., 2006, Girişimcilik ve Küçük İşletme Yönetimi, Detay Yayıncılık, Ankara. http://books.google.com.tr/books?id=dQkRSqOfYHcC&pg=PA10&hl=tr&source=gbs_toc_r&cad=3#v=onepage&q&f=false |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | | Dersin Sunulduğu Dil | | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Tartışma | 6 | 2 | 12 |
Soru-Yanıt | 6 | 1 | 6 |
Beyin Fırtınası | 14 | 1 | 14 |
Performans | 14 | 2 | 28 |
Ev Ödevi | 14 | 5 | 70 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | | | | | | | | | | | ÖÇ2 | | | | | | | | | | | ÖÇ3 | | | | | | | | | | | ÖÇ4 | | | | | | | | | | | ÖÇ5 | | | | | | | | | | | ÖÇ6 | | | | | | | | | | | ÖÇ7 | | | | | | | | | | | ÖÇ8 | | | | | | | | | | | ÖÇ9 | | | | | | | | | | | ÖÇ10 | | | | | | | | | | |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476
226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr
|