Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
BBG-109SEBZE FİDESİ YETİŞTİRME TEKNİKLERİSeçmeli116
Dersin Seviyesi
Yüksek Lisans
Dersin Amacı
Sebze fidelerinin üretiminde kullanılan temel yöntem ve tekniklerin tanıtılması ve öğretilmesi amaçlanmaktadır.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Yrd. Doç. Dr. Beyhan KİBAR
Öğrenme Çıktıları
1Sebzecilikte fide ile üretimin önemini ve nedenlerini yorumlayabilme
2Sebze türlerine göre fide üretim yöntemlerini karşılaştırabilme
3Kaliteli fide elde edilmesinde gerekli olan uygulamaları öğrenme
4Fide gelişimine etki eden faktörler konusunda bilgiye sahip olma
5Yazlık ve kışlık sebze fidesi yetiştiriciliği konusunda bilgiye sahip olma
6Aşılı fide üretim yöntemleri konusunda teorik bilgiye sahip olma
7Fide üretiminde büyümenin kontrolünü kavrayabilme
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Türkiye şartlarında sebze fidesi yetiştiriciliğinde kullanılan yöntemler, fide ile üretimin önemi, fide gelişimine etki eden faktörler, yazlık ve kışlık sebze fidesi yetiştiriciliği, aşılı fide üretim yöntemleri, fide üretiminde büyümenin kontrolü ve kaliteli fide üretiminde gerekli uygulamalar gibi konularda bilgiler verilecektir.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Sebze yetiştiriciliğinde kullanılan üretim yöntemleri
2Fide ile üretimin avantajları, ülkemizdeki fide üretim durumu
3Fidesi ile üretilen sebze türleri
4Fide gelişimine etki eden faktörler
5Fide yetiştirme ortamları ve kapları
6Fide yetiştirme yerleri
7Ara Sınav
8Fide üretim yöntemleri
9Yazlık ve kışlık sebze fidesi yetiştiriciliği
10Sebzecilikte aşılı fide üretimi
11Aşılı fide üretim yöntemleri
12Fide üretiminde büyümenin kontrolü
13Kaliteli fide üretiminde gerekli uygulamalar
14Fide üretiminde hijyen ve önemi
15
16
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1. Fordham, R., Biggs, A.G., 1985. Principles of Vegetable Crop Production. Collins Professional and Technical Books. William Collins Sons and Co. Ltd. London. 250 s. 2. Styer, R. C. and Koranski, D.S. 1997. Plug & Transplant Production A Grower’s Guide. R. C. Styer (edt.) Ball Publishing, 335 North River Street, Batavia, İllions 60510 USA. 374 s. 3. Doolan, D. W., Leonardi, C., Baudoin W.O. 1999. Vegetable Seedling Production Manual. Food and Agriculture Organization of the United Nations, 69 s. 4. Günay, A. 2005. Sebze Yetiştiriciliği (Cilt I), Meta Basımevi, Bornova, İzmir. 5. Vural, H., Eşiyok, D., Duman, İ. 2000. Kültür Sebzeleri (Sebze Yetiştirme). Ege Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümü, 440 s., Bornova-İzmir.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
TOPLAM0
Dersin Sunulduğu Dil
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav122
Final Sınavı122
Bireysel Çalışma1410140
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma11010
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma11515
Ev Ödevi11111
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)180
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10
ÖÇ1          
ÖÇ2          
ÖÇ3          
ÖÇ4          
ÖÇ5          
ÖÇ6          
ÖÇ7          
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr