Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | GIM-23-119 | GIDA MÜHENDİSLİĞİNDE YENİ TEKNOLOJİLER | Seçmeli | 1 | 2 | 6 |
|
Dersin Seviyesi |
Yüksek Lisans |
Dersin Amacı |
- Geleneksel ve yeni gıda teknolojileri arasındaki farklar hakkında genel bir bakış açısı kazandırma
- Her bir yeni teknolojinin temellerini ve ekipmanını açıklama
- Her bir yeni teknolojinin işlemini açıklama
- Her bir yeni teknoloji ile işlenebilecek gıda ürünlerini tartışma
- Her bir yeni teknolojinin gıda bileşimindeki maddeler üzerine etkisi |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Prof. Dr. Dureyt Veziroğlu |
Öğrenme Çıktıları |
1 | - Gıda endüstrisindeki yeni teknolojiler hakkında bilgi sahibi olur
- Gıda işlemede her bir yeni teknolojinin olanaklarını, avantajlarını ve sınırlamalarını değerlendirir.
- Her bir yeni teknoloji ile işlenebilecek gıdaları belirler.
|
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yeni teknolojiler hakkında, özellikle bunların temelleri,ürün çeşitleri ve her bir teknolojinin kalitesi üzerinde durarak detaylı bilimsel bilgi sağlama |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
yok |
Dersin İçeriği |
Yeni teknolojiler: tanımı ve çeşitleri
Yüksek Basınç
İrradyasyon
Ultraviyole
Mikrodalga
Modifiye atmosfer paketleme
Aktif ve akıllı paketleme sistemleri
Gıda işlemede nanoteknoloji
Gıda işlemede gelecek vaad eden yeni teknolojiler |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Yeni teknolojiler: tanımı ve çeşitleri | | | 2 | Geleneksel teknolojiler özellikleri | | | 3 | Yeni teknolojiler özellikleri | | | 4 | Yüksek Basınç | | | 5 | İrradyasyon | | | 6 | Ultraviyole | | | 7 | Mikrodalga | | | 8 | Modifiye atmosfer paketleme | | | 9 | İndirgen atmosfer paketleme | | | 10 | Aktif ve akıllı paketleme sistemleri | | | 11 | Gıda işlemede nanoteknoloji | | | 12 | Yüksek voltaj teknoloji | | | 13 | Ultrasonik teknoloji | | | 14 | Gıda işlemede gelecek vaad eden yeni teknolojiler | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Novel technologies in food science : their impact on products, consumer trends and the environment
Novel Technologies in Food Industry |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 50 | Bütünleme Sınavı | 1 | 50 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | | Staj Durumu | yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Rapor Hazırlama | 5 | 18 | 90 |
Seminer | 5 | 18 | 90 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476
226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr
|