Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
GIM-23-101BESLENME BİYOKİMYASISeçmeli126
Dersin Seviyesi
Yüksek Lisans
Dersin Amacı
Beslenme ve insan metabolizması arasındaki ilişki hakkındaki bilgiyi gıda sistemlerine uyarlamak Beslenme ile ilişkili hastalıkları engellemek için önemli olan prensipleri göstermek;
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr.Ögr.Üyesi Elif Duygu KAYA
Öğrenme Çıktıları
1Öğrenciler bu dersi başarı ile tamamladıklarında aşağıdaki konularda bilgi, beceri ve yetkinlik kazanacaklardır; Öğrenciler beslenme biyokimyası ve biyolojik yapıların sınıflandırılması konusunda detaylı bilgiyesahip olacaktır.
2Vitamin, mineral, iz elementler ve inorganik besin elementleri konusunda bilgi sahibi olacaktır.
3Sindirim ve emilim, sindirime dayanıklı besinler; enerji alımı ve harcaması, enerji metabolizmasınındüzenlenmesi konusunu öğrenecektir.
4Beslenmenin kanser ve kalp-damar hastalıkları üzerindeki etkisini öğrenecektir.
5Beslenme biyokimyası hakkındaki araştırma ve önemli derleme yayınları takip etme becerisikazanacaktır.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
yok
Dersin İçeriği
Biyokimyasal reaksiyonlar ve metabolizmadaki mekanizmaları vurgulayarak öğrencilerin beslenmenin sağlık üzerindeki etkileri konusunda temel bilgi sahibi olmasını sağlamak;
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Beslenme biyokimyasına giriş, biyolojik yapıların sınıflandırılmasıyokyok
2Sindirim ve emilim, sindirime dayanıklı besinleryokyok
3Enerji alımı ve harcaması, enerji metabolizmasının düzenlenmesiyokyok
4Vitamin, mineral ve iz element metabolizması ve fonksiyonu, gereksinimler, kaynaklar, emilim vetoksisitesiyokyok
5Beslenme ve kalp-damar hastalıklarıyokyok
6İnorganik besinleryokyok
7Beslenme stilinin kanser üzerindeki etkisiyokyok
8Temel metabolik problemler ve düzenleyici diyetler (osteoporoz, diyabet, romatizma, böbrek, sindirim sistemi, karaciğer hastalıkları)yokyok
9Doğuştan olan metabolizma bozukluklarıyokyok
10Karbonhidrat metabolizmasıyokyok
11Lipit Metabolizmasıyokyok
12Protein metabolizmasıyokyok
13Farklı yaş, cinsiyet ve meslek grupları için beslenme prensipleri, enfeksiyon ve bağışıklık sistemiyokyok
14Öğrencilerin seçtiği konularda açık tartışmayokyok
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Keha, E.,Küfrevioğulları Ö.İ., Biyokimya, Aktif Yayınevi, İstanbul. Lehninger Biyokimya Palme Yayıncılık, Ankara Yildiz F. 2010. Advances in foodbiochemistry, Boca Raton : CRCPress
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri50
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri50
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı122
Derse Katılım14342
Bireysel Çalışma14570
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma12020
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma14114
Okuma14228
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)177
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16
ÖÇ1333222233323344 
ÖÇ22334323233223342
ÖÇ31111111122323444
ÖÇ43123322332332324
ÖÇ53333312222222224
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr