Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | GIM-23-101 | BESLENME BİYOKİMYASI | Seçmeli | 1 | 1 | 6 |
|
Dersin Seviyesi |
Yüksek Lisans |
Dersin Amacı |
Beslenme ve insan metabolizması arasındaki ilişki hakkındaki bilgiyi gıda sistemlerine uyarlamak
Beslenme ile ilişkili hastalıkları engellemek için önemli olan prensipleri göstermek; |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Dr.Ögr.Üyesi Elif Duygu KAYA |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Beslenme biyokimyası ve biyolojik yapıların sınıflandırılması konusunda detaylı bilgiyi edinir | 2 | Vitamin, mineral, iz elementler ve inorganik besin elementleri konusunda bilgi kazanır | 3 | Sindirim ve emilim, sindirime dayanıklı besinler;, enerji alımı ve harcaması, enerji metabolizmasının düzenlenmesini bilir | 4 | Beslenmenin kanser ve kalp-damar hastalıkları üzerindeki etkisini anlar | 5 | Beslenme biyokimyası hakkındaki araştırma ve önemli derleme yayınları takip etme becerisi kazanır |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
yok |
Dersin İçeriği |
Biyokimyasal reaksiyonlar ve metabolizmadaki mekanizmaları,
Sindirim,
Enerji metabolizması,
vitamin ve mineraller,
Beslenme ile ilişkili hastalıklar |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Beslenme biyokimyasına giriş, biyolojik yapıların sınıflandırılması | yok | yok | 2 | Sindirim ve emilim, sindirime dayanıklı besinler | yok | yok | 3 | Enerji alımı ve harcaması, enerji metabolizmasının düzenlenmesi | yok | yok | 4 | Vitamin, mineral ve iz element metabolizması ve fonksiyonu, gereksinimler, kaynaklar, emilim
vetoksisitesi | yok | yok | 5 | Beslenme ve kalp-damar hastalıkları | yok | yok | 6 | İnorganik besinler | yok | yok | 7 | Beslenme stilinin kanser üzerindeki etkisi | yok | yok | 8 | Temel metabolik problemler ve düzenleyici diyetler (osteoporoz, diyabet, romatizma, böbrek, sindirim sistemi, karaciğer hastalıkları) | yok | yok | 9 | Doğuştan olan metabolizma bozuklukları | yok | yok | 10 | Karbonhidrat metabolizması | yok | yok | 11 | Lipit Metabolizması | yok | yok | 12 | Protein metabolizması | yok | yok | 13 | Farklı yaş, cinsiyet ve meslek grupları için beslenme prensipleri, enfeksiyon ve bağışıklık sistemi | yok | yok | 14 | Öğrencilerin seçtiği konularda açık tartışma | yok | yok |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Keha, E.,Küfrevioğulları Ö.İ., Biyokimya, Aktif Yayınevi, İstanbul.
Nelson and Cox Lehninger Biyokimya'nın İlkeleri, , Third Edition Palme Yayıncılık, Ankara, 2005
Yildiz F. 2010. Advances in foodbiochemistry, Boca Raton : CRCPress
Harper H.A. Harper's biochemistry. 21st edition.California : Appleton & Lange, 1988 |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Bireysel Çalışma | 14 | 3 | 42 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 20 | 20 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 20 | 20 |
Ev Ödevi | 14 | 3 | 42 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 4 | 3 | 4 | 4 | 4 | 3 | 4 | 4 | 4 | 3 | 3 | 4 | 3 | 4 | 4 | 4 | ÖÇ2 | 4 | 3 | 3 | 4 | 4 | 3 | 4 | 4 | 4 | 3 | 3 | 4 | 3 | 4 | 4 | 4 | ÖÇ3 | 4 | 3 | 3 | 4 | 4 | 3 | 4 | 4 | 4 | 3 | 3 | 4 | 3 | 4 | 4 | 3 | ÖÇ4 | 4 | 3 | 3 | 4 | 4 | 3 | 4 | 4 | 4 | 3 | 3 | 4 | 3 | 4 | 3 | 4 | ÖÇ5 | 4 | | 3 | 4 | 3 | 3 | 4 | 4 | 4 | 3 | 3 | 4 | 3 | 4 | 3 | 3 |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476
226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr
|