Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYear of StudyYarıyılAKTS
BAB-23-117KÜLTÜRÜ YAPILAN YENİLEBİLİR MANTAR TÜRLERİ VE YETİŞTİRME TEKNİKLERİSeçmeli126
Level of Course Unit
Second Cycle
Objectives of the Course
Ülkemizde ve dünyadaki kültürü yapılan yenilebilir mantar türleri, kullanım alanları ve yetiştirme teknikleri konusunda temel ve genel bilgilerin verilmesi amaçlanmaktadır
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Yrd. Doc. Dr. Beyhan KİBAR
Learning Outcomes
1Ülkemizde ve dünyadaki yenilebilir mantar türlerinin hangileri olduğunu öğrenir
2Kültürü yapılan yenilebilir mantar türlerinin botanikteki yeri, biyolojik özellikleri, ekonomik önemi, besin değeri, değerlendirme şekilleri konularında bilgi sahibi olur
3Kültürü yapılan yenilebilir mantar türlerinin yetiştirme tekniklerini öğrenir
4Kültürü yapılan yenilebilir mantar türlerinin üretiminde kompostun nasıl hazırlandığını, nasıl pastörize edildiğini ve üretim sırasındaki kültürel işlemleri öğrenir
5Kültürü yapılan yenilebilir mantarlarda hasat zamanı ve hasadın nasıl yapıldığı ile üretim sırasında karşılaşılabilecek hastalık, zararlılarla nasıl mücadele edileceği konusunda bilgi sahibi olur
Mode of Delivery
Birinci Öğretim
Prerequisites and co-requisities
Yok
Recommended Optional Programme Components
Yok
Course Contents
Dünyada ve Türkiye’deki kültürü yapılan yenilebilir mantar türleri arasında yer alan Kayın mantarı (Pleurotus spp.), Shiitake mantarı (Lentinus edodes), Saman mantarı (Volvariella volvacea) ve Yer mantarının (Tuber spp.) tanıtımı, botanikteki yeri, biyolojik özellikleri, ekonomik önemi, besin değeri, değerlendirme şekilleri ve yetiştirme teknikleri gibi konularda bilgilerin verilmesidir
Weekly Detailed Course Contents
WeekTheoreticalPracticeLaboratory
1Ülkemizde ve dünyada yetiştiriciliği yapılan yenilebilir mantar türleri
2Kayın mantarı (Pleurotus spp.) yetiştiriciliği
3Kayın mantarı (Pleurotus spp.) yetiştiriciliği
4Kayın mantarı (Pleurotus spp.) yetiştiriciliği
5Shiitake mantarı (Lentinus edodes) yetiştiriciliği
6Shiitake mantarı (Lentinus edodes) yetiştiriciliği
7Ara Sınav
8Shiitake mantarı (Lentinus edodes) yetiştiriciliği
9Saman mantarı (Volvariella volvacea) yetiştiriciliği
10Saman mantarı (Volvariella volvacea) yetiştiriciliği
11Saman mantarı (Volvariella volvacea) yetiştiriciliği
12Yer mantarı (Tuber spp.) yetiştiriciliği
13Yer mantarı (Tuber spp.) yetiştiriciliği
14Yer mantarı (Tuber spp.) yetiştiriciliği
15
16
Recommended or Required Reading
1. Chang, S.T., Miles, P.G. 2004. Mushrooms: Cultivation, nutritional value, medicinal effect, and environmental impact. Second Edition, CRC Press, Boca Raton, Fla. 451 s. 2. Cheung, P.C.K., 2008. Mushrooms as functional foods. The Chinese University of Hong Kong. 259 s. 3. Ağaoğlu, Y.S., Güler, M. 1989. Yenilebilir Mantar Yetiştiriciliği. Orman Genel Müdürlüğü Yayınları. 124 s., Ankara. 4. Işık, S.E., Damgacı, E., Erkal, S., Aksu, Ş., Ergun, C., 1997. Mantar Yetiştiriciliği, Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü. Yalova.
Planned Learning Activities and Teaching Methods
Assessment Methods and Criteria
Term (or Year) Learning ActivitiesQuantityWeight
SUM0
End Of Term (or Year) Learning ActivitiesQuantityWeight
SUM0
SUM0
Language of Instruction
Türkçe
Work Placement(s)
Yok
Workload Calculation
ActivitiesNumberTime (hours)Total Work Load (hours)
Ara Sınav111
Final Sınavı122
Bireysel Çalışma1410140
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma11515
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma12020
Ev Ödevi11010
TOTAL WORKLOAD (hours)188
Contribution of Learning Outcomes to Programme Outcomes
PO
1
PO
2
PO
3
PO
4
PO
5
PO
6
PO
7
PO
8
PO
9
PO
10
PO
11
PO
12
PO
13
PO
14
PO
15
PO
16
LO1                
LO2                
LO3                
LO4                
LO5                
* Contribution Level : 1 Very low 2 Low 3 Medium 4 High 5 Very High
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr