|
Ders Öğretim PlanıDersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Year of Study | Yarıyıl | AKTS | BAB-23-117 | KÜLTÜRÜ YAPILAN YENİLEBİLİR MANTAR TÜRLERİ VE YETİŞTİRME TEKNİKLERİ | Seçmeli | 1 | 2 | 6 |
| Level of Course Unit | Second Cycle | Objectives of the Course | Ülkemizde ve dünyadaki kültürü yapılan yenilebilir mantar türleri, kullanım alanları ve yetiştirme teknikleri konusunda temel ve genel bilgilerin verilmesi amaçlanmaktadır | Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri | Yrd. Doc. Dr. Beyhan KİBAR | Learning Outcomes | 1 | Ülkemizde ve dünyadaki yenilebilir mantar türlerinin hangileri olduğunu öğrenir | 2 | Kültürü yapılan yenilebilir mantar türlerinin botanikteki yeri, biyolojik özellikleri, ekonomik önemi, besin değeri, değerlendirme şekilleri konularında bilgi sahibi olur | 3 | Kültürü yapılan yenilebilir mantar türlerinin yetiştirme tekniklerini öğrenir | 4 | Kültürü yapılan yenilebilir mantar türlerinin üretiminde kompostun nasıl hazırlandığını, nasıl pastörize edildiğini ve üretim sırasındaki kültürel işlemleri öğrenir | 5 | Kültürü yapılan yenilebilir mantarlarda hasat zamanı ve hasadın nasıl yapıldığı ile üretim sırasında karşılaşılabilecek hastalık, zararlılarla nasıl mücadele edileceği konusunda bilgi sahibi olur |
| Mode of Delivery | Birinci Öğretim | Prerequisites and co-requisities | Yok | Recommended Optional Programme Components | Yok | Course Contents | Dünyada ve Türkiye’deki kültürü yapılan yenilebilir mantar türleri arasında yer alan Kayın mantarı (Pleurotus spp.), Shiitake mantarı (Lentinus edodes), Saman mantarı (Volvariella volvacea) ve Yer mantarının (Tuber spp.) tanıtımı, botanikteki yeri, biyolojik özellikleri, ekonomik önemi, besin değeri, değerlendirme şekilleri ve yetiştirme teknikleri gibi konularda bilgilerin verilmesidir | Weekly Detailed Course Contents | |
1 | Ülkemizde ve dünyada yetiştiriciliği yapılan yenilebilir mantar türleri | | | 2 | Kayın mantarı (Pleurotus spp.) yetiştiriciliği | | | 3 | Kayın mantarı (Pleurotus spp.) yetiştiriciliği | | | 4 | Kayın mantarı (Pleurotus spp.) yetiştiriciliği | | | 5 | Shiitake mantarı (Lentinus edodes) yetiştiriciliği | | | 6 | Shiitake mantarı (Lentinus edodes) yetiştiriciliği | | | 7 | Ara Sınav | | | 8 | Shiitake mantarı (Lentinus edodes) yetiştiriciliği | | | 9 | Saman mantarı (Volvariella volvacea) yetiştiriciliği | | | 10 | Saman mantarı (Volvariella volvacea) yetiştiriciliği | | | 11 | Saman mantarı (Volvariella volvacea) yetiştiriciliği | | | 12 | Yer mantarı (Tuber spp.) yetiştiriciliği | | | 13 | Yer mantarı (Tuber spp.) yetiştiriciliği | | | 14 | Yer mantarı (Tuber spp.) yetiştiriciliği | | | 15 | | | | 16 | | | |
| Recommended or Required Reading | 1. Chang, S.T., Miles, P.G. 2004. Mushrooms: Cultivation, nutritional value, medicinal effect, and environmental impact. Second Edition, CRC Press, Boca Raton, Fla. 451 s.
2. Cheung, P.C.K., 2008. Mushrooms as functional foods. The Chinese University of Hong Kong. 259 s.
3. Ağaoğlu, Y.S., Güler, M. 1989. Yenilebilir Mantar Yetiştiriciliği. Orman Genel Müdürlüğü Yayınları. 124 s., Ankara.
4. Işık, S.E., Damgacı, E., Erkal, S., Aksu, Ş., Ergun, C., 1997. Mantar Yetiştiriciliği, Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü. Yalova.
| Planned Learning Activities and Teaching Methods | | Assessment Methods and Criteria | | Language of Instruction | Türkçe | Work Placement(s) | Yok |
| Workload Calculation | |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 | Final Sınavı | 1 | 2 | 2 | Bireysel Çalışma | 14 | 10 | 140 | Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 15 | 15 | Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 20 | 20 | Ev Ödevi | 1 | 10 | 10 | |
Contribution of Learning Outcomes to Programme Outcomes | | * Contribution Level : 1 Very low 2 Low 3 Medium 4 High 5 Very High |
|
|
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476
226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr
|
|
|