Description of Individual Course Units
Course Unit CodeCourse Unit TitleType of Course UnitYear of StudySemesterNumber of ECTS Credits
BAB-23-113EGZOTİK MEYVE TÜRLERİElective126
Level of Course Unit
Second Cycle
Objectives of the Course
Egzotik meyvelerin tanımı, hangi türlerden oluştuğu, bu türlerin kültür tarihi, yayılımı ve üretimi, morfolojik ve pomolojik özellikleri, ekolojik istekleri, çoğaltımı, türlere ait çeşitler, bu çeşitlerin beslenme ve sağlık açısından önemleri, türlerin yetiştiriciliğinde uygulanan kültürel işlemler, ülkemiz ekolojik koşullarına adaptasyon çalışmalarının planlanması ve uygulanabilirliğinin ortaya çıkarılması amaçlanmaktadır.
Name of Lecturer(s)
Yrd. Doc. Dr. Mustafa Kenan Geçer
Learning Outcomes
1Egzotik meyve türlerinin tanınması ve üretimi
2Egzotik meyve üretiminin sağladığı ekonomik katkı ve sağlığa yararları bilinir.
3Egzotik meyvelerin biyoteknoloji ve ıslah çalışmalarının uygulanabilirliğinin tespiti.
4Egzotik meyvelerin botaniği, ekolojisi ve kimyasal bileşenleri öğrenilir.
5İşleme teknolojisinin ihtiyacı olan hammadde temini ve kalite özelliklerinin standartlaşması sağlanır.
Mode of Delivery
Birinci Öğretim
Prerequisites and co-requisities
Yok
Recommended Optional Programme Components
Yok
Course Contents
Egzotik meyve türlerinin tanınması, morfolojik, pomolojik, fizyolojik ve ekolojik özelliklerinin öğrenilmesi, insan sağlığı ve beslenmesindeki önemi, Türkiye ve başlıca ülkelerdeki üretimi, değerlendirilme şekli, tüketimi ve ekonomik getirisiyle ilgili yorum yapabilme becerisinin kazandırılması.
Weekly Detailed Course Contents
WeekTheoreticalPracticeLaboratory
1Egzotik meyve türleri, orijinleri ve dünyadaki yayılış alanları
2Egzotik meyvelerin morfolojik ve fizyolojik özellikleri
3Egzotik meyvelerin çoğaltılmasının biyolojik esasları ve çoğaltma yöntemleri
4Meyve üretim planı ve tesisinin gerçekleştirilmesi
5Egzotik meyvelerin üretiminde uygulanacak kültürel işlemler
6Ödevlerin değerlendirilmesi ve tartışma
7Egzotik meyvelerin ekonomisi: Türkiye ve Dünyadaki üretim, tüketim ve ticareti
8Ara Sınav
9Egzotik meyvelerin beslenme ve insan sağlığı açısından değerlendirilmesi
10Bilimsel esasların ve teknolojilerin araştırılması ve uygulanabilirliğinin tespiti
11Ödevlerin değerlendirilmesi ve tartışma
12Adaptasyon çalışmaları ve biyoteknolojinin uygulama modelleri
13Ödevlerin değerlendirilmesi ve tartışma
14Egzotik meyvelerin tüketim şekilleri ve gıda sanayinde kullanımı
15Ödevlerin değerlendirilmesi ve tartışma
16Final Sınavı
Recommended or Required Reading
1.Van Aken, N., Harrisson, J.,1995. The Great Exotic Fruit Book: A Handbook with Recipes. Ten Speed Press, 160 pgs. 2.Bacon, J., 2012. Exotic Fruit And Vegetables A-Z. Publisher: Lightning Source UK Ltd, 248 pgs.
Planned Learning Activities and Teaching Methods
Assessment Methods and Criteria
Term (or Year) Learning ActivitiesQuantityWeight
SUM0
End Of Term (or Year) Learning ActivitiesQuantityWeight
SUM0
SUM0
Language of Instruction
Türkçe
Work Placement(s)
Yok
Workload Calculation
ActivitiesNumberTime (hours)Total Work Load (hours)
Ara Sınav111
Final Sınavı122
Bireysel Çalışma1410140
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma11515
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma12020
Ev Ödevi11010
TOTAL WORKLOAD (hours)188
Contribution of Learning Outcomes to Programme Outcomes
PO
1
PO
2
PO
3
PO
4
PO
5
PO
6
PO
7
PO
8
PO
9
PO
10
PO
11
PO
12
PO
13
PO
14
PO
15
PO
16
LO1                
LO2                
LO3                
LO4                
LO5                
* Contribution Level : 1 Very low 2 Low 3 Medium 4 High 5 Very High
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr