Course Unit Code | Course Unit Title | Type of Course Unit | Year of Study | Semester | Number of ECTS Credits | BAB-23-113 | EGZOTİK MEYVE TÜRLERİ | Elective | 1 | 2 | 6 |
|
Level of Course Unit |
Second Cycle |
Objectives of the Course |
Egzotik meyvelerin tanımı, hangi türlerden oluştuğu, bu türlerin kültür tarihi, yayılımı ve üretimi, morfolojik ve pomolojik özellikleri, ekolojik istekleri, çoğaltımı, türlere ait çeşitler, bu çeşitlerin beslenme ve sağlık açısından önemleri, türlerin yetiştiriciliğinde uygulanan kültürel işlemler, ülkemiz ekolojik koşullarına adaptasyon çalışmalarının planlanması ve uygulanabilirliğinin ortaya çıkarılması amaçlanmaktadır. |
Name of Lecturer(s) |
Yrd. Doc. Dr. Mustafa Kenan Geçer |
Learning Outcomes |
1 | Egzotik meyve türlerinin tanınması ve üretimi | 2 | Egzotik meyve üretiminin sağladığı ekonomik katkı ve sağlığa yararları bilinir. | 3 | Egzotik meyvelerin biyoteknoloji ve ıslah çalışmalarının uygulanabilirliğinin tespiti. | 4 | Egzotik meyvelerin botaniği, ekolojisi ve kimyasal bileşenleri öğrenilir. | 5 | İşleme teknolojisinin ihtiyacı olan hammadde temini ve kalite özelliklerinin standartlaşması sağlanır. |
|
Mode of Delivery |
Birinci Öğretim |
Prerequisites and co-requisities |
Yok |
Recommended Optional Programme Components |
Yok |
Course Contents |
Egzotik meyve türlerinin tanınması, morfolojik, pomolojik, fizyolojik ve ekolojik özelliklerinin öğrenilmesi, insan sağlığı ve beslenmesindeki önemi, Türkiye ve başlıca ülkelerdeki üretimi, değerlendirilme şekli, tüketimi ve ekonomik getirisiyle ilgili yorum yapabilme becerisinin kazandırılması. |
Weekly Detailed Course Contents |
|
1 | Egzotik meyve türleri, orijinleri ve dünyadaki yayılış alanları | | | 2 | Egzotik meyvelerin morfolojik ve fizyolojik özellikleri | | | 3 | Egzotik meyvelerin çoğaltılmasının biyolojik esasları ve çoğaltma yöntemleri | | | 4 | Meyve üretim planı ve tesisinin gerçekleştirilmesi | | | 5 | Egzotik meyvelerin üretiminde uygulanacak kültürel işlemler | | | 6 | Ödevlerin değerlendirilmesi ve tartışma | | | 7 | Egzotik meyvelerin ekonomisi: Türkiye ve Dünyadaki üretim, tüketim ve ticareti | | | 8 | Ara Sınav | | | 9 | Egzotik meyvelerin beslenme ve insan sağlığı açısından değerlendirilmesi | | | 10 | Bilimsel esasların ve teknolojilerin araştırılması ve uygulanabilirliğinin tespiti | | | 11 | Ödevlerin değerlendirilmesi ve tartışma | | | 12 | Adaptasyon çalışmaları ve biyoteknolojinin uygulama modelleri | | | 13 | Ödevlerin değerlendirilmesi ve tartışma | | | 14 | Egzotik meyvelerin tüketim şekilleri ve gıda sanayinde kullanımı | | | 15 | Ödevlerin değerlendirilmesi ve tartışma | | | 16 | Final Sınavı | | |
|
Recommended or Required Reading |
1.Van Aken, N., Harrisson, J.,1995. The Great Exotic Fruit Book: A Handbook with Recipes. Ten Speed Press, 160 pgs.
2.Bacon, J., 2012. Exotic Fruit And Vegetables A-Z. Publisher: Lightning Source UK Ltd, 248 pgs.
|
Planned Learning Activities and Teaching Methods |
|
Assessment Methods and Criteria | | Language of Instruction | Türkçe | Work Placement(s) | Yok |
|
Workload Calculation |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Bireysel Çalışma | 14 | 10 | 140 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 15 | 15 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 20 | 20 |
Ev Ödevi | 1 | 10 | 10 |
|
Contribution of Learning Outcomes to Programme Outcomes |
|
* Contribution Level : 1 Very low 2 Low 3 Medium 4 High 5 Very High |
|
|
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476
226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr
|