Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
GIM-23-155UÇUCU YAĞ TEKNOLOJİSİSeçmeli116
Dersin Seviyesi
Yüksek Lisans
Dersin Amacı
Uçucu yağların tanımı, uçucu yağların bitkide oluşumu ve yeri, uçucu yağların kimyasal yapısı, uçucu yağ elde etme yöntemleri, uçucu yağların rektifikasyon ve terpensizleştirilmesi, ekonomik anlamdaki bazı materyaller ile ilgili bilgiler, uçucu yağların önemi ve kullanıldığı yerler, uçucu yağların kalite kontrol, ambalaj ve depolaması, ülkemiz ekonomisi açısından önemli bazı uçucu yağlar ve bileşimleri hakkında bilgilerin ayrıntılı olarak kazandırılmasıdır.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi A. Burcu ATALAY
Öğrenme Çıktıları
1Uçucu yağ kimyası ve teknolojisi konularının detaylı olarak ele alınması.
2Uçucu yağ elde etme yöntemleri ele alınır.
3Öğrenciler Uçucu yağların önemi ve kullanıldığı yerleri öğrenir.
4Öğrenciler uçucu yağların kalite kontrol yöntemlerini öğrenir.
5Öğrenciler dersle ilgili özel olarak seçilmiş konularda bilgi sahibi olurlar.
6Öğrenciler dersle ilgili özel olarak seçilmiş konularda bilgi sahibi olur.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Dersin İçeriği
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Uçucu yağların tanımı
2Uçucu yağların bitkide oluşumu ve yeri
3Uçucu yağların kimyasal yapısı.
4Uçucu yağ elde etme yöntemleri.
5Uçucu yağların rektifikasyon ve terpensizleştirilmesi.
6Ekonomik anlamdaki bazı materyaller ile ilgili bilgiler.
7Özel olarak seçilmiş konularda öğrenci sunuları.
8ARA SINAV
9Uçucu yağların önemi ve kullanıldığı yerler.
10Uçucu yağların kalite kontrol, ambalaj ve depolaması.
11Ülkemiz ekonomisi açısından önemli bazı uçucu yağlar ve bileşimleri.
12Özel olarak seçilmiş konularda öğrenci sunuları.
13Ülkemiz ekonomisi açısından önemli bazı uçucu yağlar ve bileşimleri.
14Ülkemiz ekonomisi açısından önemli bazı uçucu yağlar ve bileşimleri.
15Özel olarak seçilmiş konularda öğrenci sunuları.
16YIL SONU SINAVI
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1) Baydar, H. (2005). Tıbbi, aromatik ve keyf bitkileri bilimi ve teknolojisi. SDÜ Basımevi Yayın No:51, Isparta. 2) Akgül, A. (1993). Baharat Bilimi ve Teknolojisi. Gıda Teknolojisi Derneği Yayın No: 15, Ankara. 3) Başer, K.H.C. (2002). Aromatic biodiversity among the flowering plant taxa of Turkey. Pure Appl. Chem. 74 (4): 527-545. 4) Davis, P.H. 1982. Flora of Turkey and the East Aegean Island. Vol. 7. Edinburgh University Press:Edinburgh. 349?382. 5) FAO 2005. Herbs, spices and essential oils: post-harvest operations in developing countries. Eds; M. Douglas, J. Heyes and B. Smallfield NZ. Institute for Crop and Food Research Ltd,NewZealand. http://www.fao.org/inpho/content/documents/vlibrary/ad420e/AD420E00.html
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav122
Final Sınavı122
Bireysel Çalışma14456
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma14228
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma14456
Okuma14228
Performans14114
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)186
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16
ÖÇ1                
ÖÇ2                
ÖÇ3                
ÖÇ45         4     
ÖÇ55               
ÖÇ65               
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr