Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | GIM-23-155 | UÇUCU YAĞ TEKNOLOJİSİ | Seçmeli | 1 | 1 | 6 |
|
Dersin Seviyesi |
Yüksek Lisans |
Dersin Amacı |
Uçucu yağların tanımı, uçucu yağların bitkide oluşumu ve yeri, uçucu yağların kimyasal yapısı, uçucu yağ elde etme yöntemleri, uçucu yağların rektifikasyon ve terpensizleştirilmesi, ekonomik anlamdaki bazı materyaller ile ilgili bilgiler, uçucu yağların önemi ve kullanıldığı yerler, uçucu yağların kalite kontrol, ambalaj ve depolaması, ülkemiz ekonomisi açısından önemli bazı uçucu yağlar ve bileşimleri hakkında bilgilerin ayrıntılı olarak kazandırılmasıdır. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Dr. Öğr. Üyesi A. Burcu ATALAY |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Uçucu yağ kimyası ve teknolojisi konularının detaylı olarak ele alınması. | 2 | Uçucu yağ elde etme yöntemleri ele alınır. | 3 | Öğrenciler Uçucu yağların önemi ve kullanıldığı yerleri öğrenir. | 4 | Öğrenciler uçucu yağların kalite kontrol yöntemlerini öğrenir. | 5 | Öğrenciler dersle ilgili özel olarak seçilmiş konularda bilgi sahibi olurlar. | 6 | Öğrenciler dersle ilgili özel olarak seçilmiş konularda bilgi sahibi olur. |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
|
Dersin İçeriği |
|
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Uçucu yağların tanımı | | | 2 | Uçucu yağların bitkide oluşumu ve yeri | | | 3 | Uçucu yağların kimyasal yapısı. | | | 4 | Uçucu yağ elde etme yöntemleri. | | | 5 | Uçucu yağların rektifikasyon ve terpensizleştirilmesi. | | | 6 | Ekonomik anlamdaki bazı materyaller ile ilgili bilgiler. | | | 7 | Özel olarak seçilmiş konularda öğrenci sunuları. | | | 8 | ARA SINAV | | | 9 | Uçucu yağların önemi ve kullanıldığı yerler. | | | 10 | Uçucu yağların kalite kontrol, ambalaj ve depolaması. | | | 11 | Ülkemiz ekonomisi açısından önemli bazı uçucu yağlar ve bileşimleri. | | | 12 | Özel olarak seçilmiş konularda öğrenci sunuları. | | | 13 | Ülkemiz ekonomisi açısından önemli bazı uçucu yağlar ve bileşimleri. | | | 14 | Ülkemiz ekonomisi açısından önemli bazı uçucu yağlar ve bileşimleri. | | | 15 | Özel olarak seçilmiş konularda öğrenci sunuları. | | | 16 | YIL SONU SINAVI | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
1) Baydar, H. (2005). Tıbbi, aromatik ve keyf bitkileri bilimi ve teknolojisi. SDÜ Basımevi Yayın No:51, Isparta.
2) Akgül, A. (1993). Baharat Bilimi ve Teknolojisi. Gıda Teknolojisi Derneği Yayın No: 15, Ankara.
3) Başer, K.H.C. (2002). Aromatic biodiversity among the flowering plant taxa of Turkey. Pure Appl. Chem. 74 (4): 527-545.
4) Davis, P.H. 1982. Flora of Turkey and the East Aegean Island. Vol. 7. Edinburgh University Press:Edinburgh. 349?382.
5) FAO 2005. Herbs, spices and essential oils: post-harvest operations in developing countries. Eds; M. Douglas, J. Heyes and B. Smallfield NZ. Institute for Crop and Food Research Ltd,NewZealand. http://www.fao.org/inpho/content/documents/vlibrary/ad420e/AD420E00.html
|
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Bireysel Çalışma | 14 | 4 | 56 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 14 | 2 | 28 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 14 | 4 | 56 |
Okuma | 14 | 2 | 28 |
Performans | 14 | 1 | 14 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | | | | | | | | | | | | | | | | | ÖÇ2 | | | | | | | | | | | | | | | | | ÖÇ3 | | | | | | | | | | | | | | | | | ÖÇ4 | 5 | | | | | | | | | | 4 | | | | | | ÖÇ5 | 5 | | | | | | | | | | | | | | | | ÖÇ6 | 5 | | | | | | | | | | | | | | | |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476
226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr
|