|
Ders Öğretim PlanıDersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | GIM-23-142 | MODİFİYE YAĞLAR VE ÜRETİM TEKNOLOJİSİ | Seçmeli | 1 | 1 | 6 |
| Dersin Seviyesi | Yüksek Lisans | Dersin Amacı | Bu dersin amacı, öğrencilere modifiye yağ üretiminin tarihçesini, modifikasyonun ne olduğu ve hangi amçlarla uygulandığı, fraksiyone-kristalizasyon teknolojisi, hidrojenasyon teknolojisi ve interesterifikasyon teknolojisi hakkında bilgilerin ayrıntılı olarak kazandırılmasıdır. | Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri | Yrd. Doç. Dr. Ayhan BAŞTÜRK | Öğrenme Çıktıları | 1 | Bu dersin amacı, modifiye yağlar ve üretim teknolojileri hakkında detaylı bilgi vermektir. |
| Öğrenim Türü | Birinci Öğretim | Dersin Ön Koşulu Olan Dersler | Yok | Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar | Yok | Dersin İçeriği | | Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği | |
1 | Modifiye yağ üretiminin tarihçesi | | | 2 | Yağların ergime noktalarını belirleyen etmenler | | | 3 | Fraksiyone-kristalizasyon teknolojisi | | | 4 | Fraksiyone-kristalizasyon teknolojisi | | | 5 | Hidrojenasyon teknolojisi | | | 6 | İnteresterifikasyon çeşitleri | | | 7 | İnteresterifikasyon çeşitleri | | | 8 | ARA SINAV | | | 9 | Hidrojene yağların fizyolojik özellikleri | | | 10 | İnteresterifikasyon teknolojisine giriş | | | 11 | Doğal yağlarda yağ asitlerinin dağılımına ilişkin kuramlar | | | 12 | İnteresterifikasyon çeşitleri | | | 13 | İnteresterifikasyonda hesaplamalar, yağlarda bulunması gereken nitelikler ve kullanılan katalizörler | | | 14 | İnteresterifikasyonda teknolojik uygulamalar | | | 15 | İnteresterifikasyonda teknolojik uygulamalar | | | 16 | YIL SONU SINAVI | | |
| Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar | 1) Kayahan, M., (2002). Modifiye Yağlar ve Üreti Teknolojileri. ODTÜ Geliştirme Vakfı Yayıcılık ve İletişim A.Ş. (METU Press), 263s, Ankara.
2) Başoğlu, F. (2006). Yemeklik Yağ Teknolojileri (Edible Fats and Oils Technology), Nobel Basımevi, Ankara, 349 p.
3) Nas, S., Gökalp, H.Y., Ünsal, M. (1998). Bitkisel Yağ Teknolojisi. PAÜ Müh. Fak. Ders Kitapları Yay. No: 005, Müh. Fak. Matbaası, 329s, Çamlık, Denizli.
4) Bernardini, E. (1973). Oil and Fat Technology. II.Revised edition. Publishing House Technology s.r.l., Rome, 763 s.
5) Gümüşkesen, A.S. , Yemişçioğlu F.(2004). Bitkisel Yağ Teknolojisi. Asya Tıp Yayıncılık Ltd.Şti. II.Basım,s.224, İzmir.
6) Hoffmann, G. (1989) . The chemistry and Technology of Edible Oils and Fats and Their Fat Products. Academic Press, USA, 384 s.
| Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları | | Değerlendirme | | Dersin Sunulduğu Dil | | Staj Durumu | Yok |
| İş Yükü Hesaplaması | |
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 | Final Sınavı | 1 | 2 | 2 | Quiz | 1 | 3 | 3 | Makale Yazma | 3 | 6 | 18 | Bireysel Çalışma | 1 | 50 | 50 | Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 40 | 40 | Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 50 | 50 | Okuma | 1 | 20 | 20 | |
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi | | * Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476
226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr
|
|
|