Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
GIM-23-142MODİFİYE YAĞLAR VE ÜRETİM TEKNOLOJİSİSeçmeli116
Dersin Seviyesi
Yüksek Lisans
Dersin Amacı
Bu dersin amacı, öğrencilere modifiye yağ üretiminin tarihçesini, modifikasyonun ne olduğu ve hangi amçlarla uygulandığı, fraksiyone-kristalizasyon teknolojisi, hidrojenasyon teknolojisi ve interesterifikasyon teknolojisi hakkında bilgilerin ayrıntılı olarak kazandırılmasıdır.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Yrd. Doç. Dr. Ayhan BAŞTÜRK
Öğrenme Çıktıları
1Bu dersin amacı, modifiye yağlar ve üretim teknolojileri hakkında detaylı bilgi vermektir.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Modifiye yağ üretiminin tarihçesi
2Yağların ergime noktalarını belirleyen etmenler
3Fraksiyone-kristalizasyon teknolojisi
4Fraksiyone-kristalizasyon teknolojisi
5Hidrojenasyon teknolojisi
6İnteresterifikasyon çeşitleri
7İnteresterifikasyon çeşitleri
8ARA SINAV
9Hidrojene yağların fizyolojik özellikleri
10İnteresterifikasyon teknolojisine giriş
11Doğal yağlarda yağ asitlerinin dağılımına ilişkin kuramlar
12İnteresterifikasyon çeşitleri
13İnteresterifikasyonda hesaplamalar, yağlarda bulunması gereken nitelikler ve kullanılan katalizörler
14İnteresterifikasyonda teknolojik uygulamalar
15İnteresterifikasyonda teknolojik uygulamalar
16YIL SONU SINAVI
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1) Kayahan, M., (2002). Modifiye Yağlar ve Üreti Teknolojileri. ODTÜ Geliştirme Vakfı Yayıcılık ve İletişim A.Ş. (METU Press), 263s, Ankara. 2) Başoğlu, F. (2006). Yemeklik Yağ Teknolojileri (Edible Fats and Oils Technology), Nobel Basımevi, Ankara, 349 p. 3) Nas, S., Gökalp, H.Y., Ünsal, M. (1998). Bitkisel Yağ Teknolojisi. PAÜ Müh. Fak. Ders Kitapları Yay. No: 005, Müh. Fak. Matbaası, 329s, Çamlık, Denizli. 4) Bernardini, E. (1973). Oil and Fat Technology. II.Revised edition. Publishing House Technology s.r.l., Rome, 763 s. 5) Gümüşkesen, A.S. , Yemişçioğlu F.(2004). Bitkisel Yağ Teknolojisi. Asya Tıp Yayıncılık Ltd.Şti. II.Basım,s.224, İzmir. 6) Hoffmann, G. (1989) . The chemistry and Technology of Edible Oils and Fats and Their Fat Products. Academic Press, USA, 384 s.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
TOPLAM0
Dersin Sunulduğu Dil
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav122
Final Sınavı122
Quiz133
Makale Yazma3618
Bireysel Çalışma15050
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma14040
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma15050
Okuma12020
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)185
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16
ÖÇ1                
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr