Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
GIM-23-159YENİLEBİLİR YAĞLARIN BOZULMA MEKANİZMALARISeçmeli126
Dersin Seviyesi
Yüksek Lisans
Dersin Amacı
Yenilebilir yağlarda bozulma tepkimeleri, yağlarda meydana gelen fiziksel ve kimyasal değişimler, oksidasyon, oksidasyonu etkileyen faktörler ve oksidasyon kinetiği hakkında bilgilerin ayrıntılı olarak kazandırılmasıdır.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Yrd. Doç. Dr. Ayhan BAŞTÜRK
Öğrenme Çıktıları
1Öğrenciler yağlarda bozulmanın önlenmesini öğrenir.
2Öğrenciler yağlarda oluşan diğer başlıca tepkimeleri öğrenir.
3Öğrenciler dersle ilgili özel olarak seçilmiş konularda bilgi sahibi olur.
4Öğrenciler yağlarda kimyasal ve enzimatik hidrolizi öğrenir.
5Öğrenciler yağların bozulma reaksiyonlarını öğrenir.
6Öğrenciler yağların oksidasyonun oluşumunu öğrenir.
7Öğrenciler oksidasyon mekanizmasını ve hidroperoksitlerin oluşumunu öğrenir.
8Öğrenciler oksidasyonu etkileyen faktörleri öğrenir.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Yağların bozulması, Yağlarda ve yağlı ürünlerde mikrobiyal bozulma, Yağların kimyasal ve enzimatik hidrolizi, Yağlarda oksidasyon oluşumu ve önemi, Otoksidasyon mekanizması ve hidroperoksitlerin oluşumu, Enzimatik oksidasyon, Termik oksidasyon, Oksidasyon kinetiği, Oksidasyonu etkileyen faktörler, Yağlarda oluşan diğer tepkimeler, Oksidatif bozulma tepkimelerinin önlenmesi.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Yağların bozulması
2Yağlarda ve yağlı ürünlerde mikrobiyal bozulma
3Yağların kimyasal hidrolizi
4Yağların enzimatik hidrolizi
5Yağlarda oksidasyon oluşumu ve önemi
6Otoksidasyon mekanizması ve hidroperoksitlerin oluşumu
7Otoksidasyon mekanizması ve hidroperoksitlerin oluşumu
8Enzimatik oksidasyon
9Termik oksidasyon
10Oksidasyon kinetiği
11Oksidasyonu etkileyen faktörler
12Yağlarda oluşan diğer tepkimeler
13Oksidatif bozulma tepkimelerinin önlenmesi
14Özel olarak seçilmiş konularda öğrenci sunuları.
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1) Kayahan, M. (2003). Yağ Kimyası. ODTÜ Geliştirme Vakfı Yayıncılık ve İletişim A.Ş., 220s, Ankara. 2) Başoğlu, F. (2006). Yemeklik Yağ Teknolojileri (Edible Fats and Oils Technology), Nobel Basımevi, 349 s, Ankara. 3) Nas, S., Gökalp, H.Y., Ünsal, M. (2001). Bitkisel Yağ Teknolojisi. PAÜ Müh. Fak. Ders Kitapları Yay. No: 005, Müh. Fak. Matbaası, 329s, Çamlık, Denizli. 4) Gümüşkesen, A.S. , Yemişçioğlu F.(2004). Bitkisel Yağ Teknolojisi. Asya Tıp Yayıncılık Ltd.Şti. II.Basım,s.224, İzmir. 5) Gunstone, F.D., Harwood, J.L., Padley, F.B., , (1986). The Lipid Handbook. Chapman and Hall, London. 6) Hoffmann, G. (1989) . The chemistry and Technology of Edible Oils and Fats and Their Fat Products. Academic Press, USA, 384 s.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
TOPLAM0
Dersin Sunulduğu Dil
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı111
Derse Katılım14342
Tartışma818
Soru-Yanıt818
Beyin Fırtınası818
Bireysel Çalışma14342
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma11515
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma12525
Okuma10110
Performans10110
Ev Ödevi4312
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)182
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16
ÖÇ1                
ÖÇ2                
ÖÇ3                
ÖÇ4                
ÖÇ5                
ÖÇ6                
ÖÇ7                
ÖÇ8                
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr