|
Ders Öğretim PlanıDersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | GIM-23-159 | YENİLEBİLİR YAĞLARIN BOZULMA MEKANİZMALARI | Seçmeli | 1 | 2 | 6 |
| Dersin Seviyesi | Yüksek Lisans | Dersin Amacı | Yenilebilir yağlarda bozulma tepkimeleri, yağlarda meydana gelen fiziksel ve kimyasal değişimler, oksidasyon, oksidasyonu etkileyen faktörler ve oksidasyon kinetiği hakkında bilgilerin ayrıntılı olarak kazandırılmasıdır. | Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri | Yrd. Doç. Dr. Ayhan BAŞTÜRK | Öğrenme Çıktıları | 1 | Öğrenciler yağlarda bozulmanın önlenmesini öğrenir. | 2 | Öğrenciler yağlarda oluşan diğer başlıca tepkimeleri öğrenir. | 3 | Öğrenciler dersle ilgili özel olarak seçilmiş konularda bilgi sahibi olur. | 4 | Öğrenciler yağlarda kimyasal ve enzimatik hidrolizi öğrenir. | 5 | Öğrenciler yağların bozulma reaksiyonlarını öğrenir. | 6 | Öğrenciler yağların oksidasyonun oluşumunu öğrenir. | 7 | Öğrenciler oksidasyon mekanizmasını ve hidroperoksitlerin oluşumunu öğrenir. | 8 | Öğrenciler oksidasyonu etkileyen faktörleri öğrenir. |
| Öğrenim Türü | Birinci Öğretim | Dersin Ön Koşulu Olan Dersler | Yok | Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar | Yok | Dersin İçeriği | Yağların bozulması, Yağlarda ve yağlı ürünlerde mikrobiyal bozulma, Yağların kimyasal ve enzimatik hidrolizi, Yağlarda oksidasyon oluşumu ve önemi, Otoksidasyon mekanizması ve hidroperoksitlerin oluşumu, Enzimatik oksidasyon, Termik oksidasyon, Oksidasyon kinetiği, Oksidasyonu etkileyen faktörler, Yağlarda oluşan diğer tepkimeler, Oksidatif bozulma tepkimelerinin önlenmesi. | Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği | |
1 | Yağların bozulması | | | 2 | Yağlarda ve yağlı ürünlerde mikrobiyal bozulma | | | 3 | Yağların kimyasal hidrolizi | | | 4 | Yağların enzimatik hidrolizi | | | 5 | Yağlarda oksidasyon oluşumu ve önemi | | | 6 | Otoksidasyon mekanizması ve hidroperoksitlerin oluşumu | | | 7 | Otoksidasyon mekanizması ve hidroperoksitlerin oluşumu | | | 8 | Enzimatik oksidasyon | | | 9 | Termik oksidasyon | | | 10 | Oksidasyon kinetiği | | | 11 | Oksidasyonu etkileyen faktörler | | | 12 | Yağlarda oluşan diğer tepkimeler | | | 13 | Oksidatif bozulma tepkimelerinin önlenmesi | | | 14 | Özel olarak seçilmiş konularda öğrenci sunuları. | | |
| Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar | 1) Kayahan, M. (2003). Yağ Kimyası. ODTÜ Geliştirme Vakfı Yayıncılık ve İletişim A.Ş., 220s, Ankara.
2) Başoğlu, F. (2006). Yemeklik Yağ Teknolojileri (Edible Fats and Oils Technology), Nobel Basımevi, 349 s, Ankara.
3) Nas, S., Gökalp, H.Y., Ünsal, M. (2001). Bitkisel Yağ Teknolojisi. PAÜ Müh. Fak. Ders Kitapları Yay. No: 005, Müh. Fak. Matbaası, 329s, Çamlık, Denizli.
4) Gümüşkesen, A.S. , Yemişçioğlu F.(2004). Bitkisel Yağ Teknolojisi. Asya Tıp Yayıncılık Ltd.Şti. II.Basım,s.224, İzmir.
5) Gunstone, F.D., Harwood, J.L., Padley, F.B., , (1986). The Lipid Handbook. Chapman and Hall, London.
6) Hoffmann, G. (1989) . The chemistry and Technology of Edible Oils and Fats and Their Fat Products. Academic Press, USA, 384 s.
| Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları | | Değerlendirme | | Dersin Sunulduğu Dil | | Staj Durumu | Yok |
| İş Yükü Hesaplaması | |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 | Final Sınavı | 1 | 1 | 1 | Derse Katılım | 14 | 3 | 42 | Tartışma | 8 | 1 | 8 | Soru-Yanıt | 8 | 1 | 8 | Beyin Fırtınası | 8 | 1 | 8 | Bireysel Çalışma | 14 | 3 | 42 | Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 15 | 15 | Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 25 | 25 | Okuma | 10 | 1 | 10 | Performans | 10 | 1 | 10 | Ev Ödevi | 4 | 3 | 12 | |
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi | ÖÇ1 | | | | | | | | | | | | | | | | | ÖÇ2 | | | | | | | | | | | | | | | | | ÖÇ3 | | | | | | | | | | | | | | | | | ÖÇ4 | | | | | | | | | | | | | | | | | ÖÇ5 | | | | | | | | | | | | | | | | | ÖÇ6 | | | | | | | | | | | | | | | | | ÖÇ7 | | | | | | | | | | | | | | | | | ÖÇ8 | | | | | | | | | | | | | | | | |
| * Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476
226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr
|
|
|