Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | GIM-23-213 | GIDA BİYOKİMYASI - II | Seçmeli | 1 | 2 | 6 |
|
Dersin Seviyesi |
Yüksek Lisans |
Dersin Amacı |
Öğrencilerin biyokimya bilgilerini gıdalarda yer alan kimyasal ve biyokimyasal reaksiyonlar ile birleştirmelerini sağlamak. Öğrencilerin biyokimya alanında özellikle metabolik yollara yoğunlaşarak ileri düzeyde bilgi kazanmalarını sağlamak |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Dr.Öğr.Üyesi Elif Duygu KAYA |
Öğrenme Çıktıları |
1 | 1- Metabolizmanın temel özellikleri hakkında detaylı bilgi sahibi olmak | 2 | Metabolik yolları düzenleyen mekanizmaları kapsamlı şekilde incelemek | 3 | Canlı organizmalarda enerji çevrimlerini yorumlayabilmek | 4 | Elektron taşınım sisteminin önemini ve canlı sistemlerde kimyasal enerjinin nasıl üretildiğini kavramak | 5 | Canlı organizmalarda ve gıdalarda metabolizmayı düzenleyici mekanizmaları tespit etmek ve kontrollerini yorumlamak |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
yok |
Dersin İçeriği |
Metabolizmaya giriş
Allosterik enzimler, Enzimlerin Kovalent Modifikasyonu
Glikoliz, TCA Devri, Oksidatif Fosforlasyon, Glukoneogenez,
Nişastanın Biyosentezi
Genetik bilginin aktarılması
Gıdalarda meydana gelen biyokimyasal değişimler |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Ototrof ve hetetroflar, metabolizmaya giriş, enerji taşıyan moleküller | x | x | 2 | Metabolik yolların kontrolü: allosterik enzimler ile kontrol | x | x | 3 | Enzimlerin hormonal düzenleme ile kovalent modifikasyonu | x | x | 4 | Bioenerjetik | x | x | 5 | Glikoliz | x | x | 6 | Sitrik asit döngüsü | | | 7 | Oksidatif fosforilasyon | x | x | 8 | Glukoneogenez | x | x | 9 | Glioksilat çevrimi, glikojenin parçalanması ve sentezi, | x | x | 10 | Nişasta biyosentezi | x | x | 11 | Genetik bilginin aktarılması | x | x | 12 | DNA’nın kendini eşlemesi | x | x | 13 | Gıdalarda üretim ve depolama sırasında meydana gelen biyokimyasal değişiklikler | x | x | 14 | Lipid parçalanması, yağ asitlerinin oksidasyonu, yağ asitlerinin sentezi | x | x |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Gıda Biyokimyası Arsan Bilişli, Sidas Yayınevi, 2012 |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 50 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 50 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 1 | 14 |
Beyin Fırtınası | 14 | 2 | 28 |
Bireysel Çalışma | 14 | 4 | 56 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 20 | 20 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 20 | 20 |
Ev Ödevi | 14 | 3 | 42 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 4 | 4 | 4 | 3 | 3 | 3 | 5 | 4 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 4 | ÖÇ2 | 4 | 4 | 4 | 3 | 3 | 3 | 5 | 4 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 4 | ÖÇ3 | 4 | 4 | 4 | 3 | 3 | 3 | 5 | 4 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 4 | ÖÇ4 | 4 | 4 | 4 | 3 | 3 | 3 | 5 | 4 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 4 | ÖÇ5 | 4 | 4 | 4 | 3 | 3 | 3 | 5 | 4 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 4 |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476
226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr
|