Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
GIM-23-157YAĞ KİMYASISeçmeli126
Dersin Seviyesi
Yüksek Lisans
Dersin Amacı
Besin maddelerinin temel bileşenlerinden olan yağların, yağ asitlerinin, gliseritlerin, fosfatit ve serebrositlerin, sterollerin, renk maddelerinin, lipovitaminlerin, hidrokarbonların, mumların tanımı, sınıflandırılmaları, kimyasal yapısı ve özellikleri ile doğal antioksidan maddeler hakkında bilgilerin ayrıntılı olarak kazandırılmasıdır
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Yrd. Doç. Dr. Ayhan BAŞTÜRK
Öğrenme Çıktıları
1Öğrenciler yağların tanımı ve sınıflandırılmasını öğrenir.
2Öğrenciler yağ asitlerinin, gliseritlerin, fosfatit ve serebrositlerin, sterollerin, renk maddelerinin, lipovitaminlerin, hidrokarbonların, mumların tanımı, sınıflandırılması, yapısı ve özelliklerini öğrenir
3Öğrenciler doğal antioksidan maddelerin tanımı, sınıflandırılması, yapısı ve özelliklerini öğrenir.
4Öğrenciler dersle ilgili özel olarak seçilmiş konularda bilgi sahibi olur.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Yağların tanımı ve sınıflandırılması, Yağ asitlerinin tanımı, sınıflandırılması, yapısı ve özellikleri, Gliseritlerin tanımı, sınıflandırılması, yapısı ve özellikleri, Fosfatit ve serebrositlerin tanımı, sınıflandırılması, yapısı ve özellikleri, Sterollerin tanımı, sınıflandırılması, yapısı ve özellikleri, Renk maddelerinin (klorofil ve karotenoit) tanımı, sınıflandırılması, yapısı ve özellikleri, Lipovitaminlerin tanımı, sınıflandırılması, yapısı ve özellikleri, Hidrokarbonların tanımı, sınıflandırılması, yapısı ve özellikleri, Mumların tanımı, sınıflandırılması, yapısı ve özellikleri, Doğal antioksidan maddelerin tanımı, sınıflandırılması, yapısı ve özellikleri.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Yağların tanımı ve sınıflandırılması.
2Yağ asitlerinin tanımı, sınıflandırılması, yapısı ve özellikleri.
3Gliseritlerin tanımı, sınıflandırılması, yapısı ve özellikleri.
4Fosfatit ve serebrositlerin tanımı, sınıflandırılması, yapısı ve özellikleri.
5Sterollerin tanımı, sınıflandırılması, yapısı ve özellikleri.
6Renk maddelerinin (klorofil ve karotenoit) tanımı, sınıflandırılması, yapısı ve özellikleri.
7Lipovitaminlerin tanımı, sınıflandırılması, yapısı ve özellikleri.
8Lipovitaminlerin tanımı, sınıflandırılması, yapısı ve özellikleri.
9Hidrokarbonların tanımı, sınıflandırılması, yapısı ve özellikleri.
10Mumların tanımı, sınıflandırılması, yapısı ve özellikleri.
11Özel olarak seçilmiş konularda öğrenci sunuları.
12Doğal antioksidan maddelerin tanımı, sınıflandırılması.
13Doğal antioksidan maddelerin yapısı ve özellikleri
14Doğal antioksidan maddelerin yapısı ve özellikleri
15
16
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1) Kayahan, M. (2003). Yağ Kimyası. ODTÜ Geliştirme Vakfı Yayıncılık ve İletişim A.Ş., 220s, Ankara. 2) Başoğlu, F. (2006). Yemeklik Yağ Teknolojileri (Edible Fats and Oils Technology), Nobel Basımevi, 349 s, Ankara. 3) Nas, S., Gökalp, H.Y., Ünsal, M. (2001). Bitkisel Yağ Teknolojisi. PAÜ Müh. Fak. Ders Kitapları Yay. No: 005, Müh. Fak. Matbaası, 329s, Çamlık, Denizli. 4) Gümüşkesen, A.S. , Yemişçioğlu F.(2004). Bitkisel Yağ Teknolojisi. Asya Tıp Yayıncılık Ltd.Şti. II.Basım,s.224, İzmir. 5) Gunstone, F.D., Harwood, J.L., Padley, F.B., , (1986). The Lipid Handbook. Chapman and Hall, London. 6) Hoffmann, G. (1989) . The chemistry and Technology of Edible Oils and Fats and Their Fat Products. Academic Press, USA, 384 s.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
TOPLAM0
Dersin Sunulduğu Dil
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı111
Derse Katılım14342
Tartışma818
Soru-Yanıt818
Beyin Fırtınası818
Bireysel Çalışma14342
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma11515
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma12525
Okuma10110
Performans10110
Ev Ödevi4312
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)182
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16
ÖÇ1                
ÖÇ2                
ÖÇ3                
ÖÇ4                
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr