|
Ders Öğretim PlanıDersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | GIM-23-157 | YAĞ KİMYASI | Seçmeli | 1 | 2 | 6 |
| Dersin Seviyesi | Yüksek Lisans | Dersin Amacı | Besin maddelerinin temel bileşenlerinden olan yağların, yağ asitlerinin, gliseritlerin, fosfatit ve serebrositlerin, sterollerin, renk maddelerinin, lipovitaminlerin, hidrokarbonların, mumların tanımı, sınıflandırılmaları, kimyasal yapısı ve özellikleri ile doğal antioksidan maddeler hakkında bilgilerin ayrıntılı olarak kazandırılmasıdır | Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri | Yrd. Doç. Dr. Ayhan BAŞTÜRK | Öğrenme Çıktıları | 1 | Öğrenciler yağların tanımı ve sınıflandırılmasını öğrenir. | 2 | Öğrenciler yağ asitlerinin, gliseritlerin, fosfatit ve serebrositlerin, sterollerin, renk maddelerinin, lipovitaminlerin, hidrokarbonların, mumların tanımı, sınıflandırılması, yapısı ve özelliklerini öğrenir | 3 | Öğrenciler doğal antioksidan maddelerin tanımı, sınıflandırılması, yapısı ve özelliklerini öğrenir. | 4 | Öğrenciler dersle ilgili özel olarak seçilmiş konularda bilgi sahibi olur. |
| Öğrenim Türü | Birinci Öğretim | Dersin Ön Koşulu Olan Dersler | Yok | Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar | Yok | Dersin İçeriği | Yağların tanımı ve sınıflandırılması, Yağ asitlerinin tanımı, sınıflandırılması, yapısı ve özellikleri, Gliseritlerin tanımı, sınıflandırılması, yapısı ve özellikleri, Fosfatit ve serebrositlerin tanımı, sınıflandırılması, yapısı ve özellikleri, Sterollerin tanımı, sınıflandırılması, yapısı ve özellikleri, Renk maddelerinin (klorofil ve karotenoit) tanımı, sınıflandırılması, yapısı ve özellikleri, Lipovitaminlerin tanımı, sınıflandırılması, yapısı ve özellikleri, Hidrokarbonların tanımı, sınıflandırılması, yapısı ve özellikleri, Mumların tanımı, sınıflandırılması, yapısı ve özellikleri, Doğal antioksidan maddelerin tanımı, sınıflandırılması, yapısı ve özellikleri. | Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği | |
1 | Yağların tanımı ve sınıflandırılması. | | | 2 | Yağ asitlerinin tanımı, sınıflandırılması, yapısı ve özellikleri. | | | 3 | Gliseritlerin tanımı, sınıflandırılması, yapısı ve özellikleri. | | | 4 | Fosfatit ve serebrositlerin tanımı, sınıflandırılması, yapısı ve özellikleri. | | | 5 | Sterollerin tanımı, sınıflandırılması, yapısı ve özellikleri. | | | 6 | Renk maddelerinin (klorofil ve karotenoit) tanımı, sınıflandırılması, yapısı ve özellikleri. | | | 7 | Lipovitaminlerin tanımı, sınıflandırılması, yapısı ve özellikleri. | | | 8 | Lipovitaminlerin tanımı, sınıflandırılması, yapısı ve özellikleri. | | | 9 | Hidrokarbonların tanımı, sınıflandırılması, yapısı ve özellikleri. | | | 10 | Mumların tanımı, sınıflandırılması, yapısı ve özellikleri. | | | 11 | Özel olarak seçilmiş konularda öğrenci sunuları. | | | 12 | Doğal antioksidan maddelerin tanımı, sınıflandırılması. | | | 13 | Doğal antioksidan maddelerin yapısı ve özellikleri | | | 14 | Doğal antioksidan maddelerin yapısı ve özellikleri | | | 15 | | | | 16 | | | |
| Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar | 1) Kayahan, M. (2003). Yağ Kimyası. ODTÜ Geliştirme Vakfı Yayıncılık ve İletişim A.Ş., 220s, Ankara.
2) Başoğlu, F. (2006). Yemeklik Yağ Teknolojileri (Edible Fats and Oils Technology), Nobel Basımevi, 349 s, Ankara.
3) Nas, S., Gökalp, H.Y., Ünsal, M. (2001). Bitkisel Yağ Teknolojisi. PAÜ Müh. Fak. Ders Kitapları Yay. No: 005, Müh. Fak. Matbaası, 329s, Çamlık, Denizli.
4) Gümüşkesen, A.S. , Yemişçioğlu F.(2004). Bitkisel Yağ Teknolojisi. Asya Tıp Yayıncılık Ltd.Şti. II.Basım,s.224, İzmir.
5) Gunstone, F.D., Harwood, J.L., Padley, F.B., , (1986). The Lipid Handbook. Chapman and Hall, London.
6) Hoffmann, G. (1989) . The chemistry and Technology of Edible Oils and Fats and Their Fat Products. Academic Press, USA, 384 s.
| Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları | | Değerlendirme | | Dersin Sunulduğu Dil | | Staj Durumu | Yok |
| İş Yükü Hesaplaması | |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 | Final Sınavı | 1 | 1 | 1 | Derse Katılım | 14 | 3 | 42 | Tartışma | 8 | 1 | 8 | Soru-Yanıt | 8 | 1 | 8 | Beyin Fırtınası | 8 | 1 | 8 | Bireysel Çalışma | 14 | 3 | 42 | Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 15 | 15 | Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 25 | 25 | Okuma | 10 | 1 | 10 | Performans | 10 | 1 | 10 | Ev Ödevi | 4 | 3 | 12 | |
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi | | * Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476
226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr
|
|
|