Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
GIM-23-131İLERİ GIDA KİMYASISeçmeli126
Dersin Seviyesi
Yüksek Lisans
Dersin Amacı
Gıda maddelerinin kimyası hakkında bilgilerin ayrıntılı olarak verilmesidir.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Yrd. Doç. Dr. Bayram YURT
Öğrenme Çıktıları
1Öğrenciler temel gıda bileşenlerini öğrenir.
2Öğrenciler temel besin maddeleri konusunda bilgi sahibi olur.
3Öğrenciler protein, karbonhidrat ve yağlar hakkında temel ve ayrıntılı bilgilere erişir.
4Öğrenciler dersle ilgili özel olarak seçilmiş konularda bilgi sahibi olur.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Su ve özellikleri, Karbonhidratlar, Karbonhidratların sınıflandırılması, Karbonhidratların özellikleri, Lipidler, Yağ asitleri ve özellikleri, Gliserin, Gıda maddelerinde bulunan yağlar ve bileşimleri, Aminoasitler ve peptidler, Proteinler, proteinlerin yapısal ve kimyasal özellikleri, Proteinlerin işlevsel özellikleri, Enzimler, Gıda endüstrisinde önemli enzimler, Vitaminler ve özellikleri, Organik asitler, Fenolik bileşikler, Doğal renk maddeleri, Gıdalarda bulunan doğal lezzet ve aroma maddeleri, Gıda maddelerinde bulunan toksik bileşikler
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Su ve özellikleri
2Karbonhidratlar
3Karbonhidratların sınıflandırılması, karbonhidratların özellikleri
4Lipidler
5Yağ asitleri ve özellikleri
6Gliserin
7Gıda maddelerinde bulunan yağlar ve bileşimleri
8Aminoasitler ve peptidler
9Proteinler, proteinlerin yapısal ve kimyasal özellikleri
10Proteinlerin işlevsel özellikleri
11Enzimler, Gıda endüstrisinde önemli enzimler
12Vitaminler ve özellikleri, Organik asitler, Fenolik bileşikler
13Doğal renk maddeleri, gıdalarda bulunan doğal lezzet ve aroma maddeleri
14Gıda maddelerinde bulunan toksik bileşikler
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1) Göğüş, B., Fadıloğlu, S. (2006). Food Chemistry. Nobel Yayınları, No:32,. Ankara. 2) Saldamlı ,İ. (1998). Gıda Kimyası. Hacettepe Üniversitesi Yayınları, Ankara. 3)Bilişli, A. (2009). Gıda Kimyası. Sidas Yayınları, Çanakkale.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
TOPLAM0
Dersin Sunulduğu Dil
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı111
Derse Katılım14342
Tartışma818
Soru-Yanıt818
Beyin Fırtınası818
Bireysel Çalışma14342
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma11515
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma12525
Okuma10110
Performans10110
Ev Ödevi4312
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)182
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16
ÖÇ1                
ÖÇ2                
ÖÇ3                
ÖÇ4                
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr