Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | GIM-23-131 | İLERİ GIDA KİMYASI | Seçmeli | 1 | 2 | 6 |
|
Dersin Seviyesi |
Yüksek Lisans |
Dersin Amacı |
Gıda maddelerinin kimyası hakkında bilgilerin ayrıntılı olarak verilmesidir. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Yrd. Doç. Dr. Bayram YURT |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Öğrenciler temel gıda bileşenlerini öğrenir. | 2 | Öğrenciler temel besin maddeleri konusunda bilgi sahibi olur. | 3 | Öğrenciler protein, karbonhidrat ve yağlar hakkında temel ve ayrıntılı bilgilere erişir. | 4 | Öğrenciler dersle ilgili özel olarak seçilmiş konularda bilgi sahibi olur. |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Su ve özellikleri, Karbonhidratlar, Karbonhidratların sınıflandırılması, Karbonhidratların özellikleri, Lipidler, Yağ asitleri ve özellikleri, Gliserin, Gıda maddelerinde bulunan yağlar ve bileşimleri, Aminoasitler ve peptidler, Proteinler, proteinlerin yapısal ve kimyasal özellikleri, Proteinlerin işlevsel özellikleri, Enzimler, Gıda endüstrisinde önemli enzimler, Vitaminler ve özellikleri, Organik asitler, Fenolik bileşikler, Doğal renk maddeleri, Gıdalarda bulunan doğal lezzet ve aroma maddeleri, Gıda maddelerinde bulunan toksik bileşikler |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Su ve özellikleri | | | 2 | Karbonhidratlar | | | 3 | Karbonhidratların sınıflandırılması, karbonhidratların özellikleri | | | 4 | Lipidler | | | 5 | Yağ asitleri ve özellikleri | | | 6 | Gliserin | | | 7 | Gıda maddelerinde bulunan yağlar ve bileşimleri | | | 8 | Aminoasitler ve peptidler | | | 9 | Proteinler, proteinlerin yapısal ve kimyasal özellikleri | | | 10 | Proteinlerin işlevsel özellikleri | | | 11 | Enzimler, Gıda endüstrisinde önemli enzimler | | | 12 | Vitaminler ve özellikleri, Organik asitler, Fenolik bileşikler | | | 13 | Doğal renk maddeleri, gıdalarda bulunan doğal lezzet ve aroma maddeleri | | | 14 | Gıda maddelerinde bulunan toksik bileşikler | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
1) Göğüş, B., Fadıloğlu, S. (2006). Food Chemistry. Nobel Yayınları, No:32,. Ankara.
2) Saldamlı ,İ. (1998). Gıda Kimyası. Hacettepe Üniversitesi Yayınları, Ankara.
3)Bilişli, A. (2009). Gıda Kimyası. Sidas Yayınları, Çanakkale.
|
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | | Dersin Sunulduğu Dil | | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Tartışma | 8 | 1 | 8 |
Soru-Yanıt | 8 | 1 | 8 |
Beyin Fırtınası | 8 | 1 | 8 |
Bireysel Çalışma | 14 | 3 | 42 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 15 | 15 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 25 | 25 |
Okuma | 10 | 1 | 10 |
Performans | 10 | 1 | 10 |
Ev Ödevi | 4 | 3 | 12 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476
226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr
|