Description of Individual Course Units
Course Unit CodeCourse Unit TitleType of Course UnitYear of StudySemesterNumber of ECTS Credits
GIM-23-149SERBEST RADİKALLER, ANTİOKSİDANLAR VE GIDALARElective126
Level of Course Unit
Second Cycle
Objectives of the Course
Serbest radikaller, antioksidanlar ve gıdalar arasındaki bağlantı hakkında bilgilerin ayrıntılı olarak verilmesidir.
Name of Lecturer(s)
Yrd. Doç. Dr. Bayram YURT
Learning Outcomes
1Öğrenciler Serbest radikal, oksidatif stres, antioksidanları öğrenir
2Öğrenciler oksidatif stres ve gıdalar konusunda bilgi sahibi olur.
3Öğrenciler Antioksidan enzimler ve Gıdalarda bulunan doğal antioksidanlar hakkında temel ve ayrıntılı bilgilere erişir.
4Öğrenciler dersle ilgili özel olarak seçilmiş konularda bilgi sahibi olur.
Mode of Delivery
Birinci Öğretim
Prerequisites and co-requisities
Yok
Recommended Optional Programme Components
Yok
Course Contents
Serbest radikaller antioksidan ilişkisi, Serbest Radikaller ve Antioksidan maddelerin ölçümü, Etki mekanizmasına göre antioksidanların sınıflandırılması, Antioksidan enzimler, Gıda kaynaklı doğal antioksidanlar, Tokoferoller, C vitamini, Karetonoitler Oksidasyon, Otooksidasyon, Oksidan-antioksidan denge korunmasında Vitaminlerin rolü, Bir antioksidan olarak E Vitamini, Antioksidatif stres
Weekly Detailed Course Contents
WeekTheoreticalPracticeLaboratory
1Serbest radikaller
2Serbest radikaller antioksidan ilişkisi
3Serbest Radikaller ve Antioksidan maddelerin ölçümü
4Etki mekanizmasına göre antioksidanlar
5Etki mekanizmasına göre antioksidanların sınıflandırılması
6 Antioksidan enzimler
7Gıda kaynaklı doğal antioksidanlar
8Tokoferoller
9C vitamini
10Karetonoitler, Oksidasyon
11Otooksidasyon
12Oksidan-antioksidan denge korunmasında Vitaminlerin rolü,
13Bir antioksidan olarak E Vitamini,
14Antioksidatif stres
Recommended or Required Reading
1) Akkuş, I. (1995). Serbest radikaller ve fizyopatolojik etkileri. Mimoza Yayınları, No:38, Konya. 2) Keha, E., Küfrevioğulları Ö.İ., (1998). Biyokimya, Aktif Yayınevi, İstanbul.
Planned Learning Activities and Teaching Methods
Assessment Methods and Criteria
Term (or Year) Learning ActivitiesQuantityWeight
SUM0
End Of Term (or Year) Learning ActivitiesQuantityWeight
SUM0
SUM0
Language of Instruction
Work Placement(s)
Yok
Workload Calculation
ActivitiesNumberTime (hours)Total Work Load (hours)
Ara Sınav111
Final Sınavı111
Derse Katılım14342
Tartışma818
Soru-Yanıt818
Beyin Fırtınası818
Bireysel Çalışma14342
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma11515
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma12525
Okuma10110
Performans10110
Ev Ödevi4312
TOTAL WORKLOAD (hours)182
Contribution of Learning Outcomes to Programme Outcomes
PO
1
PO
2
PO
3
PO
4
PO
5
PO
6
PO
7
PO
8
PO
9
PO
10
PO
11
PO
12
PO
13
PO
14
PO
15
PO
16
LO1                
LO2                
LO3                
LO4                
* Contribution Level : 1 Very low 2 Low 3 Medium 4 High 5 Very High
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr