Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | GIM-23-153 | TAHIL DEPOLAMANIN ESASLARI | Seçmeli | 1 | 2 | 6 |
|
Dersin Seviyesi |
Yüksek Lisans |
Dersin Amacı |
Amaçlar:
1. Türk Gıda Kodeksine uygun olarak depoları hazırlayabilmek
2. Gıda kodeksine uygun olarak tahılları dökme yığın şeklinde depolayabilmek
3. Gıda kodeksine uygun olarak tahılları çuvallarda depolayabilmek
4. Yöntemine ve gıda kodeksine uygun olarak tahılı ambar ve hangarlarda depolayabilmek
5. Yöntemine ve Gıda Kodeksine uygun olarak tahılları silola da depolayabilmek
|
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Assist. Prof. Dr. Önder YILDIZ |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Tahıl depolarının çeşitleri, özellikleri, depolamaya hazırlanması ve depolama yöntemleri konusunda edindiği bilgiler doğrultusunda her türlü tahılı depolayabilmeyi öğrenir. |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Tahılların satın alınmasında dikkat edilecek noktalar, tahılların fiziksel ve kimyasal özelliklerinin depolama üzerine etkileri, saklama sırasında biyokimyasal, fonksiyonel ve besin içeriğinde meydana gelen değişimler, depolama teknikleri ve kapasite hesaplaması, depoların hazırlanması, tahılların kurutulması, saklanan tahılların havalandırılması, tahılların mikroflorası, mikotoksinler, zararlılar ve önleme çareleri, örnekleme metotları, kontrol mekanizmaları, sınıflandırma metotları, iyi bir depolama için gerekli olan ekipmanlar ve önemi, depolamanın ekonomik yönden analizi.
|
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Tahılların satın alınmasında dikkat edilecek noktalar | | | 2 | Tahılların fiziksel ve kimyasal özelliklerinin depolama üzerine etkileri | | | 3 | Saklama sırasında biyokimyasal, fonksiyonel ve besin içeriğinde meydana gelen değişimler | | | 4 | Depolama teknikleri | | | 5 | Kapasite hesaplaması | | | 6 | Depoların hazırlanması | | | 7 | Tahılların kurutulması, saklanan tahılların havalandırılması | | | 8 | Tahılların mikroflorası | | | 9 | Mikotoksinler | | | 10 | Zararlılar ve önleme çareleri | | | 11 | Örnekleme metotları | | | 12 | Kontrol mekanizmaları | | | 13 | Kontrol mekanizmaları | | | 14 | İyi bir depolama için gerekli olan ekipmanlar ve önemi, depolamanın ekonomik yönden analizi | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
• Tahılları Depolama (http://cygm.meb.gov.tr)
• Cereals and cereal products: Chemistry and Technology (D. A. V. Dendy,Bogdan J. Dobraszczyk)
|
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | | Dersin Sunulduğu Dil | | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Tartışma | 8 | 1 | 8 |
Soru-Yanıt | 8 | 1 | 8 |
Beyin Fırtınası | 8 | 1 | 8 |
Bireysel Çalışma | 14 | 3 | 42 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 15 | 15 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 25 | 25 |
Okuma | 10 | 1 | 10 |
Performans | 10 | 1 | 10 |
Ev Ödevi | 4 | 3 | 12 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476
226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr
|