Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
GIM-23-153TAHIL DEPOLAMANIN ESASLARISeçmeli126
Dersin Seviyesi
Yüksek Lisans
Dersin Amacı
Amaçlar: 1. Türk Gıda Kodeksine uygun olarak depoları hazırlayabilmek 2. Gıda kodeksine uygun olarak tahılları dökme yığın şeklinde depolayabilmek 3. Gıda kodeksine uygun olarak tahılları çuvallarda depolayabilmek 4. Yöntemine ve gıda kodeksine uygun olarak tahılı ambar ve hangarlarda depolayabilmek 5. Yöntemine ve Gıda Kodeksine uygun olarak tahılları silola da depolayabilmek
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Assist. Prof. Dr. Önder YILDIZ
Öğrenme Çıktıları
1Tahıl depolarının çeşitleri, özellikleri, depolamaya hazırlanması ve depolama yöntemleri konusunda edindiği bilgiler doğrultusunda her türlü tahılı depolayabilmeyi öğrenir.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Tahılların satın alınmasında dikkat edilecek noktalar, tahılların fiziksel ve kimyasal özelliklerinin depolama üzerine etkileri, saklama sırasında biyokimyasal, fonksiyonel ve besin içeriğinde meydana gelen değişimler, depolama teknikleri ve kapasite hesaplaması, depoların hazırlanması, tahılların kurutulması, saklanan tahılların havalandırılması, tahılların mikroflorası, mikotoksinler, zararlılar ve önleme çareleri, örnekleme metotları, kontrol mekanizmaları, sınıflandırma metotları, iyi bir depolama için gerekli olan ekipmanlar ve önemi, depolamanın ekonomik yönden analizi.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Tahılların satın alınmasında dikkat edilecek noktalar
2Tahılların fiziksel ve kimyasal özelliklerinin depolama üzerine etkileri
3Saklama sırasında biyokimyasal, fonksiyonel ve besin içeriğinde meydana gelen değişimler
4Depolama teknikleri
5Kapasite hesaplaması
6Depoların hazırlanması
7Tahılların kurutulması, saklanan tahılların havalandırılması
8Tahılların mikroflorası
9Mikotoksinler
10Zararlılar ve önleme çareleri
11Örnekleme metotları
12Kontrol mekanizmaları
13Kontrol mekanizmaları
14İyi bir depolama için gerekli olan ekipmanlar ve önemi, depolamanın ekonomik yönden analizi
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
• Tahılları Depolama (http://cygm.meb.gov.tr) • Cereals and cereal products: Chemistry and Technology (D. A. V. Dendy,Bogdan J. Dobraszczyk)
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
TOPLAM0
Dersin Sunulduğu Dil
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı111
Derse Katılım14342
Tartışma818
Soru-Yanıt818
Beyin Fırtınası818
Bireysel Çalışma14342
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma11515
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma12525
Okuma10110
Performans10110
Ev Ödevi4312
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)182
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16
ÖÇ1                
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr