Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
GIM-23-111FERMENTE SÜT ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİSeçmeli126
Dersin Seviyesi
Yüksek Lisans
Dersin Amacı
Bu dersin amacı fermente süt ürünleri ve bu ürünlerin mikrobiyolojisi hakkında öğrencilere, bugüne kadar yapılan çalışmaların ışığında detaylı bilgiler veremktir.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Prof. Dr. Nurhan AKYÜZ
Öğrenme Çıktıları
1Bu dersin sonunda öğrenciler, fermente süt ürünleri ve onların, mikrobiyolojik özellikleri, beslenmedeki önemleri ve insan sağlığına etkileri hakkında bilgi sahibi olacak ve uygulamaya yönelik deneyimler kazanacaktır.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Fermente süt tanıtımı tanımı ve önemi, ekşi süt mamullerinde önemli fermantasyonlar, yoğurt yapımı, tarihçesi ve yoğurda işlenecek sütlerin özellikleri ve hazırlanması, sütün mayalanması, inkübasyonu ve yoğurt bakterilerinin özellikleri, yoğurdun özellikleri, çeşitleri, yoğurtla ilgili standart ve tüzük, maddeleri, fermente olmuş diğer süt mamulleri, kefir, kımız, Amerikan ayranı ve diğerleri, fermantasyonla elde edilen diğer maddeler, fermente süt ürünlerinin beslenme ve sağlık üzerine etkileri.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Fermente süt tanıtımı
2Fermente süt tanıtımının tanım ve önemi
3Ekşi süt mamullerinde önemli fermantasyonlar
4Yoğurt yapımı, tarihçesi
5Yoğurda işlenecek sütlerin özellikleri ve hazırlanması
6Sütün mayalanması
7Sütün inkübasyonu
8Yoğurt bakterilerinin özellikleri
9Yoğurdun özellikleri, çeşitleri
10Yoğurtla ilgili standart ve tüzük, maddeleri
11Fermente olmuş diğer süt mamulleri
12Kefir, kımız, Amerikan ayranı ve diğerleri
13Fermantasyonla elde edilen diğer maddeler
14Fermente süt ürünlerinin beslenme ve sağlık üzerine etkileri
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1. Basımevi, Ankara, 2. Prof. Dr. Mustafa ARÇELİK ve Arkadaşları, 2000, Gıda Mikrobiyolojisi ve Uygulamaları, Ankara. 3. Prof. Dr. Mehmet DEMİRCİ, 2000, Süt Mikrobiyolojisi ve Katkı Maddeleri, Tekirdağ. 4. Prof. Dr. Nihat AKINCI, 2010, Modern Süt Ürünleri Teknolojisi Prof.Dr. E YÖNEY,fermente Olmuş Süt Mamülleri Teknolojisi, 1959, Ankara Üniversitesi, Konya.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
TOPLAM0
Dersin Sunulduğu Dil
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı111
Derse Katılım14342
Tartışma818
Soru-Yanıt818
Beyin Fırtınası818
Bireysel Çalışma14342
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma11515
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma12525
Okuma10110
Performans10110
Ev Ödevi4312
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)182
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16
ÖÇ1                
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr