Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | GIM-23-152 | SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ FİZİK VE KİMYASI | Seçmeli | 1 | 2 | 6 |
|
Dersin Seviyesi |
Yüksek Lisans |
Dersin Amacı |
Bu dersin amacı, öğrencilere süt ve ürünlerinin fiziksel ve kimyasal özellikleri hakkında bilgi vermektir. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Prof. Dr. Nurhan AKYÜZ |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Bu ders sonunda öğrenciler, sütün besleyici özelliğinden fazla bir şey kaybetmeden çeşitli ürünlere işleyebilme bilgi ve becerisini kazanacaklardır. |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Sütün salgılanması, meme bezinin genel yapısı, laktasyonla ilgili hormonlar ve bu hormonların kaynağı olan hipofiz bezinin yapısı ve kısımları ile çeşitli hormonların salgılandığı diğer bezler, sütün inmesi, bileşimine giren maddeler ve ön maddeleri, laktoz ile proteinin sentezi, kolostrum ve özellikleri, yağ tayini, süt ve mamullerinin kontrolünde kullanılan volümetrik metodlar, hidrojen iyon konsantrasyonunun hidrojen elektratla ölçümü, süt şekeri fermantasyonu, süt şekerinin besin değeri ve beslenmedeki rolü |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Sütün salgılanması
| | | 2 | Meme bezinin genel yapısı
| | | 3 | Laktasyonla ilgili hormonlar ve bu hormonların kaynağı olan hipofiz bezi | | | 4 | Hipofiz bezinin yapısı ve kısımları
| | | 5 | Çeşitli hormonların salgılandığı diğer bezler | | | 6 | Sütün inmesi | | | 7 | Bileşimine giren maddeler ve ön maddeleri | | | 8 | Laktoz ile proteinin sentezi | | | 9 | Kolostrum ve özellikleri | | | 10 | Yağ tayini
| | | 11 | Süt ve mamullerinin kontrolünde kullanılan volümetrik metodlar | | | 12 | Hidrojen iyon konsantrasyonunun hidrojen elektratla ölçümü | | | 13 | Süt şekeri fermantasyonu | | | 14 | Süt şekerinin besin değeri ve beslenmedeki rolü
| | | 15 | | | | 16 | | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
A.Ü Ziraat Fakültesi Yayınları A.Ü Basımevi .Ankara.
Prof. Dr. Zühtü YÖNEY,Süt Kimyası, 1974.
Prof. Dr. Ahmet KURT, Süt Teknolojisine Giriş, 1977, Atatürk Üniversitesi Yayınları,Erzurum.
Prof. Dr. Mustafa ÜÇÜNCÜ, 1990,Süt Teknolojisi, E.Ü, Mühendislik Fak. Bornova, İzmir.
Prof. Dr. Mustafa METİN, Süt Teknolojisi, 2001, Bornova, İzmir.
|
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | | Dersin Sunulduğu Dil | | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Tartışma | 8 | 1 | 8 |
Soru-Yanıt | 8 | 1 | 8 |
Beyin Fırtınası | 8 | 1 | 8 |
Bireysel Çalışma | 14 | 3 | 42 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 15 | 15 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 25 | 25 |
Okuma | 10 | 1 | 10 |
Performans | 10 | 1 | 10 |
Ev Ödevi | 4 | 3 | 12 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476
226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr
|