Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
GIM-23-152SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ FİZİK VE KİMYASISeçmeli126
Dersin Seviyesi
Yüksek Lisans
Dersin Amacı
Bu dersin amacı, öğrencilere süt ve ürünlerinin fiziksel ve kimyasal özellikleri hakkında bilgi vermektir.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Prof. Dr. Nurhan AKYÜZ
Öğrenme Çıktıları
1Bu ders sonunda öğrenciler, sütün besleyici özelliğinden fazla bir şey kaybetmeden çeşitli ürünlere işleyebilme bilgi ve becerisini kazanacaklardır.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Sütün salgılanması, meme bezinin genel yapısı, laktasyonla ilgili hormonlar ve bu hormonların kaynağı olan hipofiz bezinin yapısı ve kısımları ile çeşitli hormonların salgılandığı diğer bezler, sütün inmesi, bileşimine giren maddeler ve ön maddeleri, laktoz ile proteinin sentezi, kolostrum ve özellikleri, yağ tayini, süt ve mamullerinin kontrolünde kullanılan volümetrik metodlar, hidrojen iyon konsantrasyonunun hidrojen elektratla ölçümü, süt şekeri fermantasyonu, süt şekerinin besin değeri ve beslenmedeki rolü
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Sütün salgılanması
2Meme bezinin genel yapısı
3Laktasyonla ilgili hormonlar ve bu hormonların kaynağı olan hipofiz bezi
4Hipofiz bezinin yapısı ve kısımları
5Çeşitli hormonların salgılandığı diğer bezler
6Sütün inmesi
7Bileşimine giren maddeler ve ön maddeleri
8Laktoz ile proteinin sentezi
9Kolostrum ve özellikleri
10Yağ tayini
11Süt ve mamullerinin kontrolünde kullanılan volümetrik metodlar
12Hidrojen iyon konsantrasyonunun hidrojen elektratla ölçümü
13Süt şekeri fermantasyonu
14Süt şekerinin besin değeri ve beslenmedeki rolü
15
16
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
A.Ü Ziraat Fakültesi Yayınları A.Ü Basımevi .Ankara. Prof. Dr. Zühtü YÖNEY,Süt Kimyası, 1974. Prof. Dr. Ahmet KURT, Süt Teknolojisine Giriş, 1977, Atatürk Üniversitesi Yayınları,Erzurum. Prof. Dr. Mustafa ÜÇÜNCÜ, 1990,Süt Teknolojisi, E.Ü, Mühendislik Fak. Bornova, İzmir. Prof. Dr. Mustafa METİN, Süt Teknolojisi, 2001, Bornova, İzmir.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
TOPLAM0
Dersin Sunulduğu Dil
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı111
Derse Katılım14342
Tartışma818
Soru-Yanıt818
Beyin Fırtınası818
Bireysel Çalışma14342
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma11515
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma12525
Okuma10110
Performans10110
Ev Ödevi4312
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)182
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16
ÖÇ1                
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr