Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | GIM-23-113 | GIDA BİYOKİMYASI - I | Seçmeli | 1 | 2 | 6 |
|
Dersin Seviyesi |
Yüksek Lisans |
Dersin Amacı |
Öğrencilerin Gıda biyokimyası bilgilerini gıdalarda yer alan kimyasal ve biyokimyasal reaksiyonlar ile gıdaları birleştirmelerini sağlamak |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Dr.Ögr.Üyesi Elif Duygu KAYA |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Öğrenciler bu dersi başarı ile tamamladıklarında aşağıdaki konularda bilgi, beceri ve yetkinlik
kazanacaklardır;
1- Metabolizmanın temel özellikleri hakkında detaylı bilgi sahibi olmak | 2 | 2. Metabolik yolları düzenleyen mekanizmaları kapsamlı şekilde incelemek | 3 | 3. Gıdalarda gerçekleşen Biyokimyasal Reaksiyonları Ögrenmek | 4 | 4. Canlı organizmalarda ve gıdalarda metabolizmayı düzenleyici mekanizmaları tespitetmek ve kontrollerini yorumlamak |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
yok |
Dersin İçeriği |
Öğrencilerin Gıda biyokimysıa alanında ileri düzeyde bilgi kazanmalarını sağlamak |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Gıda Su ilişkisi | yok | yok | 2 | Gıda Glikobiyolojisi ve Gıda karbonhidratları | yok | yok | 3 | Aminoasitler, Oligopeptitler, polipeptitler ve Proteinler | yok | yok | 4 | Gıda Endüstrisindeki Enzim Uygulamaları | yok | yok | 5 | Lipitler ve yağlar | yok | yok | 6 | Nükleik Asitler ve Gıda Uygulamaları | yok | yok | 7 | İnsan Metabolizmasındaki Hormonların Düzenlenmesi | YOK | YOK | 8 | Biyolojik Oksidasyon Enzimatik ve Enzimatik olmayan reaksiyonlar ve kontrol mekanizmaları | yok | yok | 9 | Gıda katkıları ve kontaminasyon | yok | yok | 10 | Lipit oksidayonu ve kontrolü | yok | yok | 11 | Gıda Asitleri | yok | yok | 12 | Biyoaktif Bileşikler | yok | yok | 13 | Gıdalarda üretim ve depolama sırasında meydana gelen biyokimyasal değişiklikler | yok | yok | 14 | Gıda Aroma maddeleri | yok | yok |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Yildiz F. 2010. Advances in food biochemistry, Boca Raton : CRC Press
Bilişli, A. Gıda Biyokimyası. 2012.
Keha, E., Küfrevioğulları Ö.İ., Biyokimya, Aktif Yayınevi, İstanbul.
Lehninger Biyokimya Palme Yayıncılık, Ankara |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 50 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 50 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 1 | 14 |
Beyin Fırtınası | 14 | 1 | 14 |
Bireysel Çalışma | 14 | 5 | 70 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 20 | 20 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 20 | 20 |
Ev Ödevi | 14 | 3 | 42 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 2 | 2 | 4 | 3 | 3 | 3 | 2 | 2 | 3 | 3 | 3 | 4 | 2 | 3 | 4 | 5 | ÖÇ2 | 4 | 3 | 2 | 3 | 2 | 3 | 3 | 3 | 4 | 3 | 3 | 4 | 4 | 2 | 2 | 2 | ÖÇ3 | 4 | 1 | 2 | 1 | 2 | 2 | 3 | 1 | 3 | 2 | 3 | 3 | 3 | 3 | 1 | 2 | ÖÇ4 | 3 | 2 | 2 | 1 | 3 | 2 | 1 | 3 | 3 | 2 | 2 | 2 | 2 | 1 | 1 | 1 |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476
226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr
|