Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | GIM-23-112 | FONKSİYONEL GIDA KATKI MADDELERİ | Seçmeli | 1 | 1 | 6 |
|
Dersin Seviyesi |
Yüksek Lisans |
Dersin Amacı |
Gıdalarda kullanılan fonksiyonel gıda katkı maddelerinin öğrenciler tarafından kavranmasını sağlamak.
Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci ve bunu gerçekleştirebilme becerisi ve
güncel sorunları hakkında bilgi kazandırma.
|
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Yrd. Doç. Dr. Önder YILDIZ |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Gıdaların üretiminde ürün özelliklerini ve raf ömrünü etkileyen katkı maddelerinin özelliklerini kavrar | 2 | Bu bileşenlerin ürün üzerinde etkileri açıklar. | 3 | Ürün kalitesini artırmak ve fonksiyonel ürün üretebilmek için çözüm üretir. |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Gıdaların üretiminde ürün özelliklerini ve raf ömrünü etkileyen katkı maddeleri
Katkı maddeleri: Oksidantlar, tipleri, kullanımı ve fonksiyonları
İndirgeyici maddeler
Yoğurma süresini azaltıcılar
Emülgatörler
Yapıyı kuvvetlendiriciler ve fonksiyonları
Gaz hücrelerin stabilizasyondaki etkisi
HLB değerleri ile ilişkisi
Enzimlerden proteazlar, pentozanaz, lipoksidaz ve amilazlar
Yüksek molekül ağırlıklı katkılar
Canlı buğday glüteni, zein, gamlar, bitkisel lifler
Antioksidantların seçimi ve kullanımı
Kabartma sistemleri: kimyasal, biyolojik kabartıcılar
Kabartıcıların kullanımlarındaki düzenlemeler ve sağlık üzerindeki etkileri
|
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Giriş | | | 2 | Fonksiyonel bileşenlerin önemi | | | 3 | Oksidantlar | | | 4 | İndirgeyiciller | | | 5 | Emülgatörler-I | | | 6 | Emülgatörler-II | | | 7 | Enzimler | | | 8 | Arasınav | | | 9 | Glüten ve zein | | | 10 | Soya ürünleri | | | 11 | Bitkisel lifler | | | 12 | Antioksidanlar | | | 13 | Modifiye nişastalar | | | 14 | Glikoz ve früktoz şurupları | | | 15 | | | | 16 | | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Doç.Dr.Songül Çakmakçı, Yard.Doç .Dr. İlyas Çelik, Gıda Katkı Maddeleri , Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ofset Tesisleri, 1995, Erzurum
Altuğ, T. (Ed.)., Gıda Katkı Maddeleri, ,. Meta Basım. İzmir. (2001)
|
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | | Dersin Sunulduğu Dil | | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Quiz | 3 | 3 | 9 |
Makale Kritik Etme | 3 | 6 | 18 |
Bireysel Çalışma | 1 | 50 | 50 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 40 | 40 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 50 | 50 |
Okuma | 1 | 20 | 20 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476
226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr
|