Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
GIM-23-112FONKSİYONEL GIDA KATKI MADDELERİSeçmeli116
Dersin Seviyesi
Yüksek Lisans
Dersin Amacı
Gıdalarda kullanılan fonksiyonel gıda katkı maddelerinin öğrenciler tarafından kavranmasını sağlamak. Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci ve bunu gerçekleştirebilme becerisi ve güncel sorunları hakkında bilgi kazandırma.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Yrd. Doç. Dr. Önder YILDIZ
Öğrenme Çıktıları
1Gıdaların üretiminde ürün özelliklerini ve raf ömrünü etkileyen katkı maddelerinin özelliklerini kavrar
2Bu bileşenlerin ürün üzerinde etkileri açıklar.
3Ürün kalitesini artırmak ve fonksiyonel ürün üretebilmek için çözüm üretir.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Gıdaların üretiminde ürün özelliklerini ve raf ömrünü etkileyen katkı maddeleri Katkı maddeleri: Oksidantlar, tipleri, kullanımı ve fonksiyonları İndirgeyici maddeler Yoğurma süresini azaltıcılar Emülgatörler Yapıyı kuvvetlendiriciler ve fonksiyonları Gaz hücrelerin stabilizasyondaki etkisi HLB değerleri ile ilişkisi Enzimlerden proteazlar, pentozanaz, lipoksidaz ve amilazlar Yüksek molekül ağırlıklı katkılar Canlı buğday glüteni, zein, gamlar, bitkisel lifler Antioksidantların seçimi ve kullanımı Kabartma sistemleri: kimyasal, biyolojik kabartıcılar Kabartıcıların kullanımlarındaki düzenlemeler ve sağlık üzerindeki etkileri
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Giriş
2Fonksiyonel bileşenlerin önemi
3Oksidantlar
4İndirgeyiciller
5Emülgatörler-I
6Emülgatörler-II
7Enzimler
8Arasınav
9Glüten ve zein
10Soya ürünleri
11Bitkisel lifler
12Antioksidanlar
13Modifiye nişastalar
14Glikoz ve früktoz şurupları
15
16
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Doç.Dr.Songül Çakmakçı, Yard.Doç .Dr. İlyas Çelik, Gıda Katkı Maddeleri , Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ofset Tesisleri, 1995, Erzurum Altuğ, T. (Ed.)., Gıda Katkı Maddeleri, ,. Meta Basım. İzmir. (2001)
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
TOPLAM0
Dersin Sunulduğu Dil
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav122
Final Sınavı122
Quiz339
Makale Kritik Etme3618
Bireysel Çalışma15050
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma14040
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma15050
Okuma12020
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)191
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16
ÖÇ1                
ÖÇ2                
ÖÇ3                
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr