Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
GMG-100SÜT İŞLETMELERİNDE SANİTASYONSeçmeli116
Dersin Seviyesi
Yüksek Lisans
Dersin Amacı
Süt sektöründe hijyen ve sanitasyon uygulamalarının öneminin irdelenerek öğrencilerin iş yaşamında hangi alanda çalışırlarsa çalışsınlar mutlaka kullanacakları bilgilerle donatılmalarını sağlamak
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Prof. Dr. Nurhan AKYÜZ
Öğrenme Çıktıları
1Mühendislik uygulamaları için gerekli olan teknikleri ve modern araçları kullanma
2Güncel sorunları hakkında bilgi
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Sanitasyonun tanımı Sanitasyonun önemi Personel hijyeni Temizlik Deterjanlar Dezenfeksiyon Dezenfektan maddeler Süt işletmelerinde kullanılan temizlik ekipmanları Temizleme sistemleri Süt işletmelerinde bulaşma kaynakları Süt ürünleriyle meydana gelen gıda enfeksiyonları Süt ürünleriyle meydana gelen gıda zehirlenmeleri Süt işletmelerinde uygulanan temizlik basamakları Süt işletmelerinde uygulanan sanitasyon basamakları
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Sanitasyonun tanımı
2Sanitasyonun önemi
3Personel hijyeni
4Temizlik
5Deterjanlar
6Dezenfeksiyon
7Dezenfektan maddeler
8Süt işletmelerinde kullanılan temizlik ekipmanları
9Temizleme sistemleri
10Süt işletmelerinde bulaşma kaynakları
11Süt ürünleriyle meydana gelen gıda enfeksiyonları
12Süt ürünleriyle meydana gelen gıda zehirlenmeleri
13Süt işletmelerinde uygulanan temizlik basamakları
14Süt işletmelerinde uygulanan sanitasyon basamakları
15
16
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Prof.Dr. Atilla KONAR, Süt Teknoloji , Ç.Ü. Ders Kitabı (1996). Prof.Dr. Atilla YETİŞMEYEN, Süt Teknolojisi, A.Ü. Ders Kitabı (1992). Prof.Dr. Zühtü YÖNEY , Süt Kimyası, A.Ü. Ders Kitabı (1974). Prof.Dr. Turan İNAL, Süt ve Süt Ürünleri Hijyen ve Teknolojisi İ.Ü. Ders kitabı (1990). Prof.Dr. Mustafa METİN, Süt Teknolojisi, E. Ü. Ders Kitabı (2001). Principles of Food Sanitation, Marriot, N. G.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
TOPLAM0
Dersin Sunulduğu Dil
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav122
Final Sınavı122
Makale Yazma3618
Bireysel Çalışma15050
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma14040
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma15050
Okuma12020
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)182
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16
ÖÇ1                
ÖÇ2                
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr