|
Ders Öğretim PlanıDersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | GIM-23-146 | PEYNİRDE OLGUNLAŞMA KRİTERLERİ VE BUNLARIN TAYİN YÖNTEMLERİ | Seçmeli | 1 | 1 | 6 |
| Dersin Seviyesi | Yüksek Lisans | Dersin Amacı | Bu kursta peynirde olgunlaşmanın tanımlanması yapılacak, bazı önemli kimyasal analizler (glikoz, protealiz, lipoliz mekanizmaları, spektrofotik metotlar) hakkında bilgi verilecektir. | Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri | Dr. Öğr. Üyesi Mubin Koyuncu | Öğrenme Çıktıları | | Öğrenim Türü | Birinci Öğretim | Dersin Ön Koşulu Olan Dersler | Yok | Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar | Yok | Dersin İçeriği | Peynirde olgunlaşmanın tanımlanması
Olgunlaşma kriterleri olarak glikoliz, proteoliz ve lipolizin mekanizması
Peynir tekstürü ile lezzet ve aromaya etkileri
Glikolizin tayininde kullanılan yöntemler
Titrasyon asitliği, pH
Suda çözünen laktoz oranı
Proteolizin belirlenmesinde kullanılan yöntemler
Suda, pH 4.6’da, TCA’da, PTA’da, SSA’da, etanolde, kloroform-metanolde çözünen azot fraksiyonları
Peynir proteinlerinin elektroforetik yöntemle fraksiyonlara ayrılması
SDS-PAGE ve üre-PAGE
Titrasyon yöntemiyle direkt proteoliz ölçümü
Spektrofotometrik yöntemler
Lipoliz tayininde başvurulan yöntemler; BDI metodu, “Copper Soap” yöntemi
Serbest yağ asitlerinin gaz kromatografisi ile belirlenmesi
| Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği | |
1 | Peynirde olgunlaşmanın tanımlanması | | | 2 | Olgunlaşma kriterleri olarak glikoliz, proteoliz ve lipolizin mekanizması | | | 3 | Peynir tekstürü ile lezzet ve aromaya etkileri | | | 4 | Glikolizin tayininde kullanılan yöntemler | | | 5 | Titrasyon asitliği, pH | | | 6 | Suda çözünen laktoz oranı | | | 7 | Proteolizin belirlenmesinde kullanılan yöntemler | | | 8 | Suda, pH 4.6’da, TCA’da, PTA’da, SSA’da, etanolde, kloroform-metanolde çözünen azot fraksiyonları | | | 9 | Peynir proteinlerinin elektroforetik yöntemle fraksiyonlara ayrılması | | | 10 | SDS-PAGE ve üre-PAGE | | | 11 | Titrasyon yöntemiyle direkt proteoliz ölçümü | | | 12 | Spektrofotometrik yöntemler | | | 13 | Lipoliz tayininde başvurulan yöntemler; BDI metodu, “Copper Soap” yöntemi | | | 14 | Serbest yağ asitlerinin gaz kromatografisi ile belirlenmesi | | | 15 | | | | 16 | | | |
| Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar | A’dan Z’ye Peynir Teknolojisi I-II, Üçüncü, M., Meta Basım, İzmir.
Prof.Dr. Atilla KONAR, Süt Teknoloji, Ç.Ü. Ders Kitabı (1996).
Prof.Dr. Atilla YETİŞMEYEN, Süt Teknolojisi, A.Ü. Ders Kitabı (1992).
Prof.Dr. Zühtü YÖNEY, Süt Kimyası, A.Ü. Ders Kitabı (1974).
Prof.Dr. Turan İNAL, Süt ve Süt Ürünleri Hijyen ve Teknolojisi İ.Ü. Ders kitabı (1990).
Prof.Dr. Mustafa METİN, Süt Teknolojisi, E. Ü. Ders Kitabı (2001).
| Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları | | Değerlendirme | |
Makale Kritik Etme | 4 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Seminer | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | | Staj Durumu | Yok |
| İş Yükü Hesaplaması | |
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 | Final Sınavı | 1 | 3 | 3 | Quiz | 1 | 3 | 3 | Derse Katılım | 4 | 8 | 32 | Bireysel Çalışma | 1 | 50 | 50 | Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 40 | 40 | Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 50 | 50 | |
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi | | * Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476
226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr
|
|
|