Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
GIM-23-146PEYNİRDE OLGUNLAŞMA KRİTERLERİ VE BUNLARIN TAYİN YÖNTEMLERİSeçmeli116
Dersin Seviyesi
Yüksek Lisans
Dersin Amacı
Bu kursta peynirde olgunlaşmanın tanımlanması yapılacak, bazı önemli kimyasal analizler (glikoz, protealiz, lipoliz mekanizmaları, spektrofotik metotlar) hakkında bilgi verilecektir.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi Mubin Koyuncu
Öğrenme Çıktıları
1Makale kritiği
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Peynirde olgunlaşmanın tanımlanması Olgunlaşma kriterleri olarak glikoliz, proteoliz ve lipolizin mekanizması Peynir tekstürü ile lezzet ve aromaya etkileri Glikolizin tayininde kullanılan yöntemler Titrasyon asitliği, pH Suda çözünen laktoz oranı Proteolizin belirlenmesinde kullanılan yöntemler Suda, pH 4.6’da, TCA’da, PTA’da, SSA’da, etanolde, kloroform-metanolde çözünen azot fraksiyonları Peynir proteinlerinin elektroforetik yöntemle fraksiyonlara ayrılması SDS-PAGE ve üre-PAGE Titrasyon yöntemiyle direkt proteoliz ölçümü Spektrofotometrik yöntemler Lipoliz tayininde başvurulan yöntemler; BDI metodu, “Copper Soap” yöntemi Serbest yağ asitlerinin gaz kromatografisi ile belirlenmesi
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Peynirde olgunlaşmanın tanımlanması
2Olgunlaşma kriterleri olarak glikoliz, proteoliz ve lipolizin mekanizması
3Peynir tekstürü ile lezzet ve aromaya etkileri
4Glikolizin tayininde kullanılan yöntemler
5Titrasyon asitliği, pH
6Suda çözünen laktoz oranı
7Proteolizin belirlenmesinde kullanılan yöntemler
8Suda, pH 4.6’da, TCA’da, PTA’da, SSA’da, etanolde, kloroform-metanolde çözünen azot fraksiyonları
9Peynir proteinlerinin elektroforetik yöntemle fraksiyonlara ayrılması
10SDS-PAGE ve üre-PAGE
11Titrasyon yöntemiyle direkt proteoliz ölçümü
12Spektrofotometrik yöntemler
13Lipoliz tayininde başvurulan yöntemler; BDI metodu, “Copper Soap” yöntemi
14Serbest yağ asitlerinin gaz kromatografisi ile belirlenmesi
15
16
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
A’dan Z’ye Peynir Teknolojisi I-II, Üçüncü, M., Meta Basım, İzmir. Prof.Dr. Atilla KONAR, Süt Teknoloji, Ç.Ü. Ders Kitabı (1996). Prof.Dr. Atilla YETİŞMEYEN, Süt Teknolojisi, A.Ü. Ders Kitabı (1992). Prof.Dr. Zühtü YÖNEY, Süt Kimyası, A.Ü. Ders Kitabı (1974). Prof.Dr. Turan İNAL, Süt ve Süt Ürünleri Hijyen ve Teknolojisi İ.Ü. Ders kitabı (1990). Prof.Dr. Mustafa METİN, Süt Teknolojisi, E. Ü. Ders Kitabı (2001).
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Makale Kritik Etme4100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Seminer1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav122
Final Sınavı133
Quiz133
Derse Katılım4832
Bireysel Çalışma15050
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma14040
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma15050
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)180
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16
ÖÇ1                
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr