|
Ders Öğretim PlanıDersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | TAB-23-158 | SİLAJ BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ | Seçmeli | 1 | 2 | 6 |
| Dersin Seviyesi | Yüksek Lisans | Dersin Amacı | Ülkemizde hayvancılığın gelişmesi kaliteli kaba yem kullanılması ile yakından ilişkilidir. Kış mevsiminde, diğer mevsimlerde bulunan yeşil yem bitkilerinin silaj yapılarak saklanması gerekmektedir. Silaj yapımında pek çok bitki kullanılmaktadır. Ancak bu amaçla en fazla kullanılanlar mısır, sorgum gibi Buğdaygil yem bitkileridir. Bunun yanı sıra baklagil familyasına ait bitkiler ile doğal çayır ve mera bitkileri ile birçok sanayi yan ürününden de silaj yapılabilmektedir. Bu kapsamda dersin amacı silaj yapmak amacı ile yetiştirilen bitkilerden başta mısır ve sorgum olmak üzere diğer bitkilerin yetiştiriciliği hakkında bilgi vermektir. | Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri | Yrd.Doç.Dr.Bilal KESKİN | Öğrenme Çıktıları | 1 | Silajın tanımı, silaj yapımının esasları, katkı maddeleri, | 2 | silaj yapmak amacıyla yetiştirilen yem bitkileri, bu bitkilerin ekim zamanı, yetiştirme teknikleri, silaj için uygun biçim zamanları, | 3 | silajın avantaj ve dezavantajları, kaliteli silajın özellikleri, silaj ve kuru otun besleme değerlerinin karşılaştırılması |
| Öğrenim Türü | Birinci Öğretim | Dersin Ön Koşulu Olan Dersler | Yok | Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar | Yok | Dersin İçeriği | 1.Silajın önemi
2.Silaj yapımı
3.Silaj bitkilerinin yetiştiriciliği
| Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği | |
1 | Silajın Tanımı | | | 2 | Silaj Yapımının Esasları | | | 3 | Katkı Maddeleri | | | 4 | Silaj Yapmak Amacıyla Yetiştirilen Yem Bitkilerinin Ekim Zamanı, Yetiştirme Teknikleri, Silaj İçin Uygun Biçim Zamanları | | | 5 | Silaj Yapmak Amacıyla Yetiştirilen Yem Bitkilerinin Ekim Zamanı, Yetiştirme Teknikleri, Silaj İçin Uygun Biçim Zamanları | | | 6 | Silaj Yapmak Amacıyla Yetiştirilen Yem Bitkilerinin Ekim Zamanı, Yetiştirme Teknikleri, Silaj İçin Uygun Biçim Zamanları | | | 7 | Silaj Yapmak Amacıyla Yetiştirilen Yem Bitkilerinin Ekim Zamanı, Yetiştirme Teknikleri, Silaj İçin Uygun Biçim Zamanları | | | 8 | Midterm Examination | | | 9 | Silaj Yapmak Amacıyla Yetiştirilen Yem Bitkilerinin Ekim Zamanı, Yetiştirme Teknikleri, Silaj İçin Uygun Biçim Zamanları | | | 10 | Silaj Yapmak Amacıyla Yetiştirilen Yem Bitkilerinin Ekim Zamanı, Yetiştirme Teknikleri, Silaj İçin Uygun Biçim Zamanları | | | 11 | Silaj Yapmak Amacıyla Yetiştirilen Yem Bitkilerinin Ekim Zamanı, Yetiştirme Teknikleri, Silaj İçin Uygun Biçim Zamanları | | | 12 | Silajın Avantaj Ve Dezavantajları | | | 13 | Kaliteli Silajın Özellikleri | | | 14 | Silaj Ve Kuru Otun Besleme Değerlerinin Karşılaştırılması | | | 15 | Silaj Ve Kuru Otun Besleme Değerlerinin Karşılaştırılması | | | 16 | Final Examination | | |
| Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar | 1.Açıkgöz, E. 2001. Yem bitkileri. III: baskı, VİPAŞ Yay. No: 182, 584 s.
2.Açıkgöz, E., İ. Turgut ve İ. Filya 2002. Silaj bitkileri yetiştirme ve silaj yapımı. Hasad Yayıncılık Ltd. Şti. , 86 s.
3.Elçi, Ş. ve E. Açıkgöz 1993. Baklagil (Leguminoseae) ve buğdaygil (Gramineae) yembitkileri tanıtma kılavuzu. Afşaroğlu Matb. 240 s.
4.Barnes, R.F., D.A. Miller and Nelson C. J. (Eds) Forages, Iowa State University Press, Ames, Iowa.
5.Stoskopf, N.C., 1985. Cereal grain crops. A Prentice-Hall Comp.
6.Tosun, F. 1974. Baklagil ve buğdaygil yem bitkileri kültürü. A.Ü.Z.F. Yay. No: 123, Ders Kitapları Seri No: 8.
7.Ashbell, G. 1999. Forage preservation. General information for farmers connected with Peters&Brownes Group and Milne Feed PTY. Ltd. WA, Australia.
| Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları | | Değerlendirme | | Dersin Sunulduğu Dil | | Staj Durumu | Yok |
| İş Yükü Hesaplaması | |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 | Final Sınavı | 1 | 2 | 2 | Derse Katılım | 14 | 2 | 28 | Uygulama/Pratik | 12 | 3 | 36 | Tartışma | 10 | 4 | 40 | Soru-Yanıt | 10 | 2 | 20 | Bireysel Çalışma | 10 | 2 | 20 | Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 2 | 5 | 10 | Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 2 | 6 | 12 | Ev Ödevi | 3 | 4 | 12 | |
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi | | * Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476
226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr
|
|
|