Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | GIM-23-120 | GIDA REOLOJİSİ VE UYGULAMALARI | Seçmeli | 1 | 2 | 6 |
|
Dersin Seviyesi |
Yüksek Lisans |
Dersin Amacı |
Reoloji, gıda reolojisi hakkında bilgi sahibi olmak,
Reolojinin gıdada uygulama alanlarını öğrenmek |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Dr.Menekşe Bulut |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Bu dersi seçen öğrenci dönem sonunda; reoloji, gıda reolojisi ve reolojinin gıdalarda kullanım alanları hakkında detaylı bilgi sahibi olacaktır. |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Reoloji genel terimler
Gıda reolojisi
Reolojinin gıdalarda kullanım alanları |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | 1. Reoloji ve reoloji ile ilgili terimlerin anlatılması | Yok | Yok | 2 | 2. Gıda sektöründe reolojinin öneminin anlatımı | Yok | Yok | 3 | 3. Gida Endüstrisinde Reolojik Özelliklerin Önemi | Yok | Yok | 4 | Gıda reolojisi ölçümünde kullanılan laboratuvar cihazlarının tanıtılması | Yok | Yok | 5 | Tahıl ve tahıl ürünlerinde reolojinin önemi , ölçülmesi ve değerlendirilmesi | Yok | Yok | 6 | Süt ve süt ürünlerinde reolojinin önemi , ölçülmesi ve değerlendirilmesi | Yok | Yok | 7 | Ballarda reolojinin önemi , ölçülmesi ve değerlendirilmesi | Yok | Yok | 8 | İçeceklerde reolojinin önemi , ölçülmesi ve değerlendirilmesi | Yok | Yok | 9 | Tahin, pekmez, mesir macunu, yer fıstığı ezmesi gibi ürünlerde reolojinin önemi , ölçülmesi ve değerlendirilmesi | Yok | Yok | 10 | Gıdaların reolojik özelliklerini değiştirmek için kullanılan katkı maddeleri | Yok | Yok | 11 | Gıdaların reolojik özelliklerini değiştiren gıdalara uygulanan işlemler | Yok | Yok | 12 | Laboratuvar uygulamasında farklı gıdalarda reolojik ölçümlerin yapılması | Var | Var | 13 | Laboratuvar uygulamasında farklı gıdalarda reolojik ölçümlerin yapılması | Var | Var | 14 | Gıdalarda reolojik çalışma örneklerinin makale örnekleriyle pekiştirilmesi | Var | Var |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
1.Zhong, Q., & Daubert, C. R. (2013). Food rheology. In Handbook of farm, dairy and food machinery engineering (pp. 403-426). Academic Press.
2.Ahmed, J., & Basu, S. (Eds.). (2016). Advances in food rheology and its applications. Woodhead Publishing.
3.Rao, M. A. (2014). Introduction: Food rheology and structure. In Rheology of Fluid, Semisolid, and Solid Foods (pp. 1-26). Springer, Boston, MA.
4.https://scholar.google.com/scholar?hl=tr&as_sdt=0%2C5&q=g%C4%B1da+reolojisi&btnG= |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Laboratuvar | 2 | 4 | 8 |
Beyin Fırtınası | 14 | 10 | 140 |
Makale Kritik Etme | 1 | 2 | 2 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 5 | 5 | 25 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476
226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr
|