Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
GIM-23-120GIDA REOLOJİSİ VE UYGULAMALARISeçmeli126
Dersin Seviyesi
Yüksek Lisans
Dersin Amacı
Reoloji, gıda reolojisi hakkında bilgi sahibi olmak, Reolojinin gıdada uygulama alanlarını öğrenmek
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr.Menekşe Bulut
Öğrenme Çıktıları
1Bu dersi seçen öğrenci dönem sonunda; reoloji, gıda reolojisi ve reolojinin gıdalarda kullanım alanları hakkında detaylı bilgi sahibi olacaktır.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Reoloji genel terimler Gıda reolojisi Reolojinin gıdalarda kullanım alanları
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
11. Reoloji ve reoloji ile ilgili terimlerin anlatılmasıYokYok
22. Gıda sektöründe reolojinin öneminin anlatımıYokYok
33. Gida Endüstrisinde Reolojik Özelliklerin ÖnemiYokYok
4Gıda reolojisi ölçümünde kullanılan laboratuvar cihazlarının tanıtılmasıYokYok
5Tahıl ve tahıl ürünlerinde reolojinin önemi , ölçülmesi ve değerlendirilmesiYokYok
6Süt ve süt ürünlerinde reolojinin önemi , ölçülmesi ve değerlendirilmesiYokYok
7Ballarda reolojinin önemi , ölçülmesi ve değerlendirilmesiYokYok
8İçeceklerde reolojinin önemi , ölçülmesi ve değerlendirilmesiYokYok
9Tahin, pekmez, mesir macunu, yer fıstığı ezmesi gibi ürünlerde reolojinin önemi , ölçülmesi ve değerlendirilmesiYokYok
10Gıdaların reolojik özelliklerini değiştirmek için kullanılan katkı maddeleriYokYok
11Gıdaların reolojik özelliklerini değiştiren gıdalara uygulanan işlemlerYokYok
12Laboratuvar uygulamasında farklı gıdalarda reolojik ölçümlerin yapılmasıVarVar
13Laboratuvar uygulamasında farklı gıdalarda reolojik ölçümlerin yapılmasıVarVar
14Gıdalarda reolojik çalışma örneklerinin makale örnekleriyle pekiştirilmesiVarVar
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Zhong, Q., & Daubert, C. R. (2013). Food rheology. In Handbook of farm, dairy and food machinery engineering (pp. 403-426). Academic Press. 2.Ahmed, J., & Basu, S. (Eds.). (2016). Advances in food rheology and its applications. Woodhead Publishing. 3.Rao, M. A. (2014). Introduction: Food rheology and structure. In Rheology of Fluid, Semisolid, and Solid Foods (pp. 1-26). Springer, Boston, MA. 4.https://scholar.google.com/scholar?hl=tr&as_sdt=0%2C5&q=g%C4%B1da+reolojisi&btnG=
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı122
Laboratuvar248
Beyin Fırtınası1410140
Makale Kritik Etme122
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma5525
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)178
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16
ÖÇ14544454555443454
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr