Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
GIM-23-103GIDA ATIK YÖNETİMİ VE ALTERNATİF KULLANIM ALANLARISeçmeli126
Dersin Seviyesi
Yüksek Lisans
Dersin Amacı
Dersin amacı gıda sanayinde ortaya çıkan atıkları tanıtmak, gruplandırmak ve bunların biyoteknolojik yöntemlerle değerlendirme olanaklarını anlatmaktır.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Doç. Dr. Gülçin YILDIZ
Öğrenme Çıktıları
1Gıda atıkların değerlendirilmesiyle elde edilecek ekonomik ve çevresel kazançları kavrayabilmek.
2Gıda sanayi atıklarını faydalı bir ürüne dönüştürecek biyoteknolojik prosesler hakkında bilgi sahibi olmak
3Gıda sanayi atıklarının yeni değerlendirme yöntemleri konusundaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarabilmeyi öğrenmek.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
yok
Dersin İçeriği
Dünyada ortaya çıkan gıda atığı miktarı ve bunların sebep olduğu ekonomik ve çevresel kayıplar, gıda zincirinde atıkların ortaya çıktığı temel aşamalar ve nedenleri, üretim atıkları, dağıtım zinciri atıkları, tüketici tercihleri ve davranışlarından kaynaklanan atıklar. Gıda sanayi atıklarının sektörel bazda incelenmesi. Gıda sanayi atıklarının değişik ürünlerin üretiminde değerlendirilmesi, atıklardan biyoenerji (biyoetanol, biyogaz, hidrojen, biyodizel) üretimi, kompostlaşma işlemi, organik asit üretimi ve diğer faydalı ürünlerin (mikrobiyal polimerler, enzimler, probiyotik ve prebiyotik ürünler, antioksidan maddeler, biyoaktif maddeler, doğal pigmentler ve aroma maddeleri) üretimi. Ayrıca ders bünyesinde atıklardan, biyoteknolojik prosesleri kullanarak faydalı ürün üretimiyle ilgili son bilimsel literatürler takip edilecek ve tartışılacaktır.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Gıda atıklarının ortaya çıkma nedenleri, gıda zincirinde ortaya çıktıkları temel aşamalar ve ekonomi ve çevre açısından neden oldukları zararlar
2Gıda atıklarının ortaya çıkma nedenleri, gıda zincirinde ortaya çıktıkları temel aşamalar ve ekonomi ve çevre açısından neden oldukları zararlar
3Üretimden kaynaklanan atıklar, dağıtım zincirinden kaynaklanan atıklar, tüketici tercihleri ve davranışlarından kaynaklanan atıklar ve bu atıkların sektörel dağılımı; meyve sebze, hububat, et, yağ ve süt sanayi atıkları.
4Üretimden kaynaklanan atıklar, dağıtım zincirinden kaynaklanan atıklar, tüketici tercihleri ve davranışlarından kaynaklanan atıklar ve bu atıkların sektörel dağılımı; meyve sebze, hububat, et, yağ ve süt sanayi atıkları.
5Selülozik yapıdaki atıklar
6Gıda sanayi atıklarının biyoteknolojik yöntemlerle değerlendirilme yöntemleri ve örnekler
7Gıda sanayi atıklarının biyoteknolojik yöntemlerle değerlendirilme yöntemleri ve örnekler
8Katı gıda atıklarının kompostlaması
9Katı gıda atıklarının kompostlaması
10Gıda atıklarından biyoyakıt üretimi
11Gıda atıklarından biyoyakıt üretimi
12Gıda maddesi atıklarından mikrobiyal polimerler, organik asitler, enzimler, prebiyotik ürünlerin üretilmesi
13Gıda maddesi atıklarından mikrobiyal polimerler, organik asitler, enzimler, prebiyotik ürünlerin üretilmesi
14Gıda sanayi atıklarından antioksidant maddeler, biyoaktif bileşenler, doğal pigmentler ve aroma maddelerinin üretimi.
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Tiwari, B., Norton, T., Holden, N.,2014, Sustainable Food Processing, Wiley Blackwell, 581 pp.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri50
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri50
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Staj Durumu
yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı111
Bireysel Çalışma12525
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma15050
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma15050
Ev Ödevi15050
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)177
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16
ÖÇ13545535443545435
ÖÇ25535554554454453
ÖÇ34545554454334555
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr