|
Ders Öğretim PlanıDersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | GIM-23-103 | GIDA ATIK YÖNETİMİ VE ALTERNATİF KULLANIM ALANLARI | Seçmeli | 1 | 2 | 6 |
| Dersin Seviyesi | Yüksek Lisans | Dersin Amacı | Dersin amacı gıda sanayinde ortaya çıkan atıkları tanıtmak, gruplandırmak ve bunların
biyoteknolojik yöntemlerle değerlendirme olanaklarını anlatmaktır. | Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri | Doç. Dr. Gülçin YILDIZ | Öğrenme Çıktıları | 1 | Gıda atıkların değerlendirilmesiyle elde edilecek ekonomik ve çevresel kazançları kavrayabilmek. | 2 | Gıda sanayi atıklarını faydalı bir ürüne dönüştürecek biyoteknolojik prosesler hakkında bilgi sahibi olmak | 3 | Gıda sanayi atıklarının yeni değerlendirme yöntemleri konusundaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarabilmeyi öğrenmek. |
| Öğrenim Türü | Birinci Öğretim | Dersin Ön Koşulu Olan Dersler | yok | Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar | yok | Dersin İçeriği | Dünyada ortaya çıkan gıda atığı miktarı ve bunların sebep olduğu ekonomik ve çevresel
kayıplar, gıda zincirinde atıkların ortaya çıktığı temel aşamalar ve nedenleri, üretim atıkları,
dağıtım zinciri atıkları, tüketici tercihleri ve davranışlarından kaynaklanan atıklar. Gıda
sanayi atıklarının sektörel bazda incelenmesi. Gıda sanayi atıklarının değişik ürünlerin
üretiminde değerlendirilmesi, atıklardan biyoenerji (biyoetanol, biyogaz, hidrojen,
biyodizel) üretimi, kompostlaşma işlemi, organik asit üretimi ve diğer faydalı ürünlerin
(mikrobiyal polimerler, enzimler, probiyotik ve prebiyotik ürünler, antioksidan maddeler,
biyoaktif maddeler, doğal pigmentler ve aroma maddeleri) üretimi. Ayrıca ders bünyesinde
atıklardan, biyoteknolojik prosesleri kullanarak faydalı ürün üretimiyle ilgili son bilimsel
literatürler takip edilecek ve tartışılacaktır. | Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği | |
1 | Gıda atıklarının ortaya çıkma nedenleri, gıda zincirinde ortaya çıktıkları temel aşamalar ve ekonomi ve çevre açısından neden oldukları zararlar | | | 2 | Gıda atıklarının ortaya çıkma nedenleri, gıda zincirinde ortaya çıktıkları temel aşamalar ve ekonomi ve çevre açısından neden oldukları zararlar | | | 3 | Üretimden kaynaklanan atıklar, dağıtım zincirinden kaynaklanan atıklar, tüketici tercihleri ve davranışlarından kaynaklanan atıklar ve bu atıkların sektörel dağılımı; meyve sebze, hububat, et, yağ ve süt sanayi atıkları. | | | 4 | Üretimden kaynaklanan atıklar, dağıtım zincirinden kaynaklanan atıklar, tüketici tercihleri ve davranışlarından kaynaklanan atıklar ve bu atıkların sektörel dağılımı; meyve sebze, hububat, et, yağ ve süt sanayi atıkları. | | | 5 | Selülozik yapıdaki atıklar | | | 6 | Gıda sanayi atıklarının biyoteknolojik yöntemlerle değerlendirilme yöntemleri ve örnekler | | | 7 | Gıda sanayi atıklarının biyoteknolojik yöntemlerle değerlendirilme yöntemleri ve örnekler | | | 8 | Katı gıda atıklarının kompostlaması | | | 9 | Katı gıda atıklarının kompostlaması | | | 10 | Gıda atıklarından biyoyakıt üretimi | | | 11 | Gıda atıklarından biyoyakıt üretimi | | | 12 | Gıda maddesi atıklarından mikrobiyal polimerler, organik asitler, enzimler, prebiyotik ürünlerin üretilmesi | | | 13 | Gıda maddesi atıklarından mikrobiyal polimerler, organik asitler, enzimler, prebiyotik ürünlerin üretilmesi | | | 14 | Gıda sanayi atıklarından antioksidant maddeler, biyoaktif bileşenler, doğal pigmentler ve aroma maddelerinin üretimi. | | |
| Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar | Tiwari, B., Norton, T., Holden, N.,2014, Sustainable Food Processing, Wiley Blackwell, 581 pp. | Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları | | Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 50 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 50 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | | Staj Durumu | yok |
| İş Yükü Hesaplaması | |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 | Final Sınavı | 1 | 1 | 1 | Bireysel Çalışma | 1 | 25 | 25 | Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 50 | 50 | Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 50 | 50 | Ev Ödevi | 1 | 50 | 50 | |
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi | ÖÇ1 | 3 | 5 | 4 | 5 | 5 | 3 | 5 | 4 | 4 | 3 | 5 | 4 | 5 | 4 | 3 | 5 | ÖÇ2 | 5 | 5 | 3 | 5 | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | 4 | 4 | 5 | 4 | 4 | 5 | 3 | ÖÇ3 | 4 | 5 | 4 | 5 | 5 | 5 | 4 | 4 | 5 | 4 | 3 | 3 | 4 | 5 | 5 | 5 |
| * Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476
226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr
|
|
|