Ders Öğretim Planı
Course Unit CodeCourse Unit TitleType of Course UnitYear of StudySemesterNumber of ECTS Credits
GIM-23-124GIDALARDA İLERİ DUYUSAL ANALİZ TEKNİKLERİ VE TÜKETİCİ TESTLERİElective116
Level of Course Unit
Second Cycle
Objectives of the Course
Bu dersin amacı öğrencilere gıda üretiminin değişik aşamalarında kullanılan duyusal test yöntemleri hakkında bilgi vermek ve bir işletmede duyusal değerlendirme ile ilgili bir programını başlatma ve yürütme yeteneğini kazandırmaktır.
Name of Lecturer(s)
Doç. Dr. Gülçin YILDIZ
Learning Outcomes
1Duyusal testlerin sonuçlarını istatistiksel tekniklerle değerlendirme yeteneğini kazanma
2Gıdaları satın almada tüketicilerin duyusal tercihlerinin önemini kavrama
3Gıda işletmelerinde duyusal değerlendirme ile ilgili bir programı başlatma ve yürütme yeteneğini kazanma
Mode of Delivery
Birinci Öğretim
Prerequisites and co-requisities
yok
Recommended Optional Programme Components
yok
Course Contents
Bu derste gıdaların duyusal özellikleri, duyusal değerlendirmenin tanımı ve tarihçesi, gıda endüstrisinde duyusal değerlendirmenin kullanım alanları, duyusal değerlendirme için başlıca gereksinimler-duyusal analiz laboratuvarı, panelistlerin seçimi, testlerin organizasyonu, duyusal test teknikleri-farklılık testleri, çoklu kıyaslama testleri, tercih testleri, kalite derecelendirme skalaları, tanımlayıcı metodlar-lezzet profil analizi, doku profil analizi, tüketici çalışmalarında duyusal değerlendirme gibi konular ele alınmaktadır.
Weekly Detailed Course Contents
WeekTheoreticalPracticeLaboratory
1Gıda kalitesi ve duyusal kalite karakteristikleri
2Duyusal değerlendirmenin tanımı, tarihçesi, önemi ve gıda sanayiinde kullanım amaçları
3Duyusal değerlendirmenin tanımı, tarihçesi, önemi ve gıda sanayiinde kullanım amaçları
4Duyusal değerlendirme laboratuvarı, ürün ve panel kontrolları
5Duyusal değerlendirme laboratuvarı, ürün ve panel kontrolları
6Duyusal değerlendirme laboratuvarı, ürün ve panel kontrolları
7Duyusal değerlendirmede panelist seçimi ve panel büyüklüğünü etkileyen faktörler
8Duyusal değerlendirmede panelist seçimi ve panel büyüklüğünü etkileyen faktörler
9Duyusal değerlendirmede panelistlerin kararlarını etkileyen faktörler
10Duyusal değerlendirmede panelistlerin kararlarını etkileyen faktörler
11Duyusal değerlendirmede panelistlerin kararlarını etkileyen faktörler
12Eşlenmiş kıyaslama testi, İkili-üçlü test, Üçgen testi
13Sıralama testi, Puanlama testi.
14Duyusal değerlendirmede kullanılan skalalar
Recommended or Required Reading
Lawless, H.T, Heymann, H., Sensory Evaluation of Food, Principles and Practices. International Thomson Publishing, New York, (1998). Meilgaard, M, Civille, G.V., Carr, B.T., Sensory Evaluation Techniques. CRC Press, New York (1999).
Planned Learning Activities and Teaching Methods
Assessment Methods and Criteria
Term (or Year) Learning ActivitiesQuantityWeight
Ara Sınav1100
SUM100
End Of Term (or Year) Learning ActivitiesQuantityWeight
Final Sınavı1100
SUM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri50
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri50
SUM100
Language of Instruction
Türkçe
Work Placement(s)
yok
Workload Calculation
ActivitiesNumberTime (hours)Total Work Load (hours)
Ara Sınav111
Final Sınavı111
Bireysel Çalışma15050
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma15050
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma15050
Ev Ödevi12525
TOTAL WORKLOAD (hours)177
Contribution of Learning Outcomes to Programme Outcomes
PO
1
PO
2
PO
3
PO
4
PO
5
PO
6
PO
7
PO
8
PO
9
PO
10
PO
11
PO
12
PO
13
PO
14
PO
15
PO
16
LO13445445545444544
LO25455535434555545
LO33455545445545435
* Contribution Level : 1 Very low 2 Low 3 Medium 4 High 5 Very High
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr