Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | GIM-23-124 | GIDALARDA İLERİ DUYUSAL ANALİZ TEKNİKLERİ VE TÜKETİCİ TESTLERİ | Seçmeli | 1 | 1 | 6 |
|
Dersin Seviyesi |
Yüksek Lisans |
Dersin Amacı |
Bu dersin amacı öğrencilere gıda üretiminin değişik aşamalarında kullanılan duyusal test
yöntemleri hakkında bilgi vermek ve bir işletmede duyusal değerlendirme ile ilgili bir
programını başlatma ve yürütme yeteneğini kazandırmaktır. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Doç. Dr. Gülçin YILDIZ |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Duyusal testlerin sonuçlarını istatistiksel tekniklerle değerlendirme yeteneğini kazanma | 2 | Gıdaları satın almada tüketicilerin duyusal tercihlerinin önemini kavrama | 3 | Gıda işletmelerinde duyusal değerlendirme ile ilgili bir programı başlatma ve yürütme yeteneğini
kazanma |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
yok |
Dersin İçeriği |
Bu derste gıdaların duyusal özellikleri, duyusal değerlendirmenin tanımı ve tarihçesi, gıda
endüstrisinde duyusal değerlendirmenin kullanım alanları, duyusal değerlendirme için
başlıca gereksinimler-duyusal analiz laboratuvarı, panelistlerin seçimi, testlerin
organizasyonu, duyusal test teknikleri-farklılık testleri, çoklu kıyaslama testleri, tercih
testleri, kalite derecelendirme skalaları, tanımlayıcı metodlar-lezzet profil analizi, doku
profil analizi, tüketici çalışmalarında duyusal değerlendirme gibi konular ele alınmaktadır. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Gıda kalitesi ve duyusal kalite karakteristikleri | | | 2 | Duyusal değerlendirmenin tanımı, tarihçesi, önemi ve gıda sanayiinde
kullanım amaçları | | | 3 | Duyusal değerlendirmenin tanımı, tarihçesi, önemi ve gıda sanayiinde
kullanım amaçları | | | 4 | Duyusal değerlendirme laboratuvarı, ürün ve panel kontrolları | | | 5 | Duyusal değerlendirme laboratuvarı, ürün ve panel kontrolları | | | 6 | Duyusal değerlendirme laboratuvarı, ürün ve panel kontrolları | | | 7 | Duyusal değerlendirmede panelist seçimi ve panel büyüklüğünü
etkileyen faktörler | | | 8 | Duyusal değerlendirmede panelist seçimi ve panel büyüklüğünü
etkileyen faktörler | | | 9 | Duyusal değerlendirmede panelistlerin kararlarını etkileyen faktörler | | | 10 | Duyusal değerlendirmede panelistlerin kararlarını etkileyen faktörler | | | 11 | Duyusal değerlendirmede panelistlerin kararlarını etkileyen faktörler | | | 12 | Eşlenmiş kıyaslama testi, İkili-üçlü test, Üçgen testi | | | 13 | Sıralama testi, Puanlama testi. | | | 14 | Duyusal değerlendirmede kullanılan skalalar | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Lawless, H.T, Heymann, H., Sensory Evaluation of Food, Principles and Practices. International Thomson Publishing, New York, (1998).
Meilgaard, M, Civille, G.V., Carr, B.T., Sensory Evaluation Techniques. CRC Press, New York (1999). |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 50 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 50 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Bireysel Çalışma | 1 | 50 | 50 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 50 | 50 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 50 | 50 |
Ev Ödevi | 1 | 25 | 25 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 3 | 4 | 4 | 5 | 4 | 4 | 5 | 5 | 4 | 5 | 4 | 4 | 4 | 5 | 4 | 4 | ÖÇ2 | 5 | 4 | 5 | 5 | 5 | 3 | 5 | 4 | 3 | 4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | 5 | ÖÇ3 | 3 | 4 | 5 | 5 | 5 | 4 | 5 | 4 | 4 | 5 | 5 | 4 | 5 | 4 | 3 | 5 |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476
226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr
|