|
Ders Öğretim PlanıCourse Unit Code | Course Unit Title | Type of Course Unit | Year of Study | Semester | Number of ECTS Credits | GIM-23-124 | GIDALARDA İLERİ DUYUSAL ANALİZ TEKNİKLERİ VE TÜKETİCİ TESTLERİ | Elective | 1 | 1 | 6 |
| Level of Course Unit | Second Cycle | Objectives of the Course | Bu dersin amacı öğrencilere gıda üretiminin değişik aşamalarında kullanılan duyusal test
yöntemleri hakkında bilgi vermek ve bir işletmede duyusal değerlendirme ile ilgili bir
programını başlatma ve yürütme yeteneğini kazandırmaktır. | Name of Lecturer(s) | Doç. Dr. Gülçin YILDIZ | Learning Outcomes | 1 | Duyusal testlerin sonuçlarını istatistiksel tekniklerle değerlendirme yeteneğini kazanma | 2 | Gıdaları satın almada tüketicilerin duyusal tercihlerinin önemini kavrama | 3 | Gıda işletmelerinde duyusal değerlendirme ile ilgili bir programı başlatma ve yürütme yeteneğini
kazanma |
| Mode of Delivery | Birinci Öğretim | Prerequisites and co-requisities | yok | Recommended Optional Programme Components | yok | Course Contents | Bu derste gıdaların duyusal özellikleri, duyusal değerlendirmenin tanımı ve tarihçesi, gıda
endüstrisinde duyusal değerlendirmenin kullanım alanları, duyusal değerlendirme için
başlıca gereksinimler-duyusal analiz laboratuvarı, panelistlerin seçimi, testlerin
organizasyonu, duyusal test teknikleri-farklılık testleri, çoklu kıyaslama testleri, tercih
testleri, kalite derecelendirme skalaları, tanımlayıcı metodlar-lezzet profil analizi, doku
profil analizi, tüketici çalışmalarında duyusal değerlendirme gibi konular ele alınmaktadır. | Weekly Detailed Course Contents | |
1 | Gıda kalitesi ve duyusal kalite karakteristikleri | | | 2 | Duyusal değerlendirmenin tanımı, tarihçesi, önemi ve gıda sanayiinde
kullanım amaçları | | | 3 | Duyusal değerlendirmenin tanımı, tarihçesi, önemi ve gıda sanayiinde
kullanım amaçları | | | 4 | Duyusal değerlendirme laboratuvarı, ürün ve panel kontrolları | | | 5 | Duyusal değerlendirme laboratuvarı, ürün ve panel kontrolları | | | 6 | Duyusal değerlendirme laboratuvarı, ürün ve panel kontrolları | | | 7 | Duyusal değerlendirmede panelist seçimi ve panel büyüklüğünü
etkileyen faktörler | | | 8 | Duyusal değerlendirmede panelist seçimi ve panel büyüklüğünü
etkileyen faktörler | | | 9 | Duyusal değerlendirmede panelistlerin kararlarını etkileyen faktörler | | | 10 | Duyusal değerlendirmede panelistlerin kararlarını etkileyen faktörler | | | 11 | Duyusal değerlendirmede panelistlerin kararlarını etkileyen faktörler | | | 12 | Eşlenmiş kıyaslama testi, İkili-üçlü test, Üçgen testi | | | 13 | Sıralama testi, Puanlama testi. | | | 14 | Duyusal değerlendirmede kullanılan skalalar | | |
| Recommended or Required Reading | Lawless, H.T, Heymann, H., Sensory Evaluation of Food, Principles and Practices. International Thomson Publishing, New York, (1998).
Meilgaard, M, Civille, G.V., Carr, B.T., Sensory Evaluation Techniques. CRC Press, New York (1999). | Planned Learning Activities and Teaching Methods | | Assessment Methods and Criteria | |
Ara Sınav | 1 | 100 | SUM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | SUM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 50 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 50 | SUM | 100 |
| Language of Instruction | Türkçe | Work Placement(s) | yok |
| Workload Calculation | |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 | Final Sınavı | 1 | 1 | 1 | Bireysel Çalışma | 1 | 50 | 50 | Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 50 | 50 | Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 50 | 50 | Ev Ödevi | 1 | 25 | 25 | |
Contribution of Learning Outcomes to Programme Outcomes | LO1 | 3 | 4 | 4 | 5 | 4 | 4 | 5 | 5 | 4 | 5 | 4 | 4 | 4 | 5 | 4 | 4 | LO2 | 5 | 4 | 5 | 5 | 5 | 3 | 5 | 4 | 3 | 4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | 5 | LO3 | 3 | 4 | 5 | 5 | 5 | 4 | 5 | 4 | 4 | 5 | 5 | 4 | 5 | 4 | 3 | 5 |
| * Contribution Level : 1 Very low 2 Low 3 Medium 4 High 5 Very High |
|
|
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476
226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr
|
|
|