Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
GIM-23-123GIDA ÜRÜNLERİNİN KALİTE PARAMETRELERİ ÖLÇÜMÜSeçmeli126
Dersin Seviyesi
Yüksek Lisans
Dersin Amacı
Genel olarak ders aşağıdakilere ulaşmayı amaçlar:‎ Bilgi: gıda ürünler kalite hakkında detaylı bilimsel bilgi sağlama Beceriler: gıda ürünlerin kalite ilgili önemli parametreler ve onların ölçüm ‎yöntemleri daha spesifik olarak öğrenmek.‎
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Prof. Dr.Dureyt Veziroğlu
Öğrenme Çıktıları
1Dersin bitiminde öğrenci;‎ ‎-‎ Gıda endüstrisindeki kullanan kalite parametreler hakkında bilgi sahibi olur ‎-‎ Gıda endüstrisindeki farklı kalite parametre ölçüm yöntemleri hakkında bilgi ‎sahibi olur.‎ ‎-‎ Gıda ürünün kalite özelliklerini belirler.‎
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
yok
Dersin İçeriği
Gıda kalitesi: giriş Gıda endüstrideki gıda kontrolu önemi Gıda kalite parametreleri Renk ölçümü Tekestür ölçümü Briks ölçümü Kuru madde ölçümü pH ölçümü Titranabilir asidite ölçümü Reoloji ölçümü Su aktivite ölçümü Mikrobiyoloji analizi Oksidasyon parametreler analizi Kimysal yapısı analizi
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Gıda kalitesi: giriş
2Gıda endüstrideki gıda kontrolu önemi
3Gıda kalite parametreleri
4Renk ölçümü
5Tekestür ölçümü
6Briks ölçümü
7Kuru madde ölçümü
8pH ölçümü
9Titranabilir asidite ölçümü
10Reoloji ölçümü
11Su aktivite ölçümü
12Mikrobiyoloji analizi
13Oksidasyon parametreler analizi
14Kimysal yapısı analizi
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Color quality of fresh and processed foods
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav150
Bütünleme Sınavı150
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Rapor Hazırlama51890
Seminer51890
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)180
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16
ÖÇ15555555555555555
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr