Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | GIM-23-123 | GIDA ÜRÜNLERİNİN KALİTE PARAMETRELERİ ÖLÇÜMÜ | Seçmeli | 1 | 1 | 6 |
|
Dersin Seviyesi |
Yüksek Lisans |
Dersin Amacı |
Genel olarak ders aşağıdakilere ulaşmayı amaçlar:
Bilgi: gıda ürünler kalite hakkında detaylı bilimsel bilgi sağlama
Beceriler: gıda ürünlerin kalite ilgili önemli parametreler ve onların ölçüm yöntemleri daha spesifik olarak öğrenmek. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Prof. Dr.Dureyt Veziroğlu |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Dersin bitiminde öğrenci;
- Gıda endüstrisindeki kullanan kalite parametreler hakkında bilgi sahibi olur
- Gıda endüstrisindeki farklı kalite parametre ölçüm yöntemleri hakkında bilgi sahibi olur.
- Gıda ürünün kalite özelliklerini belirler. |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
yok |
Dersin İçeriği |
Gıda kalitesi: giriş
Gıda endüstrideki gıda kontrolu önemi
Gıda kalite parametreleri
Renk ölçümü
Tekestür ölçümü
Briks ölçümü
Kuru madde ölçümü
pH ölçümü
Titranabilir asidite ölçümü
Reoloji ölçümü
Su aktivite ölçümü
Mikrobiyoloji analizi
Oksidasyon parametreler analizi
Kimysal yapısı analizi |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Gıda kalitesi: giriş | | | 2 | Gıda endüstrideki gıda kontrolu önemi | | | 3 | Gıda kalite parametreleri | | | 4 | Renk ölçümü | | | 5 | Tekestür ölçümü | | | 6 | Briks ölçümü | | | 7 | Kuru madde ölçümü | | | 8 | pH ölçümü | | | 9 | Titranabilir asidite ölçümü | | | 10 | Reoloji ölçümü | | | 11 | Su aktivite ölçümü | | | 12 | Mikrobiyoloji analizi | | | 13 | Oksidasyon parametreler analizi | | | 14 | Kimysal yapısı analizi | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Color quality of fresh and processed foods |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 50 | Bütünleme Sınavı | 1 | 50 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Rapor Hazırlama | 5 | 18 | 90 |
Seminer | 5 | 18 | 90 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476
226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr
|