Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | GIM-23-117 | GIDA İŞLEMEDE İLERİ TEKNOLOJİLER | Seçmeli | 1 | 2 | 6 |
|
Dersin Seviyesi |
Yüksek Lisans |
Dersin Amacı |
Günümüzde gelişen teknolojiye paralel olarak gıda ürünlerinin güvenli hale getirilmesinde
birçok güncel işleme tekniğine yer verilmektedir. Bu yöntemlerin bir kısmı endüstriyel
olarak uygulanmaya başlanmış olup bir kısmı ise hala araştırma safhasındadır. Bu ders
kapsamında, gıda işlemede güncel olan teknikler arasında yer alan ohmik, mikrodalga,
kızılötesi, radyo frekans, vurgulu elektriksel alan, yüksek hidrostatik basınç, morötesi ve
günışığı uygulamaları, ultrases ve vakumda işlemenin sayısal analizi, tasarım yaklaşımları,
modelleme prensipleri, kinetik modelleme açısından incelenmesi ve gıda sanayi
uygulamaları konusunda bilgi verilmesi amaçlanmaktadır. Ek olarak, sayısal
çözümlemenin bilgisayar destekli gerçekleştirilmesi konusunda öğrencilere beceri
kazandırılması amaçlanmaktadır. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Doç. Dr. Gülçin YILDIZ |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Güncel gıda işleme teknolojileri hakkında bilgi sahibi olunması | 2 | Yeni işleme yöntemleri için mühendislik tasarım prensiplerinin dikkate alınması hususunda bilgi sahibi
olunması | 3 | Güncel gıda işleme tekniklerinin gıda kalitesi üzerine etkilerinin kinetik modelleme ile incelenmesi
hakkında bilgi sahibi olunması | 4 | Güncel işleme tekniklerinde verilen bir süreç için sistemi tasarlayabilme becerisi kazanılması | 5 | Güncel gıda işleme tekniklerinin sayısal analizinin bilgisayar destekli çözümlenebilmesi becerisi
kazanılması |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
YOK |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
YOK |
Dersin İçeriği |
•Mühendislik tasarımı yaklaşımları, modelleme prensipleri,
•Analitik/nümerik ve empirik modelleme yaklaşımlarının güncel gıda işleme tekniklerine
uygulanması
•Nümerik analiz prensipleri ve güncel gıda işleme tekniklerine uygulanması
•Kinetik modelleme ve güncel gıda işleme tekniklerine uygulanması
•Güncel gıda işleme tekniklerinin bilgisayar destekli sayısal analizi |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Isıl ve ısıl olmayan güncel gıda işleme teknolojileri | | | 2 | Modelleme | | | 3 | Modelleme | | | 4 | Mühendislik tasarımı yaklaşımları | | | 5 | Nümerik analiz ve güncel gıda işleme tekniklerine uygulanması | | | 6 | Nümerik analiz ve güncel gıda işleme tekniklerine uygulanması | | | 7 | Ohmik, mikrodalga ve radyofrekans ısıtma uygulamalarının sayısal
analizi | | | 8 | Ohmik, mikrodalga ve radyofrekans ısıtma uygulamalarının sayısal | | | 9 | Vurgulu elektriksel alan uygulamalarının sayısal analizi | | | 10 | Vurgulu elektriksel alan uygulamalarının sayısal analizi | | | 11 | Yüksek hidrostatik basınç uygulamalarının sayısal analizi | | | 12 | Ultrases uygulamalarının sayısal analizi | | | 13 | Vakumda işleme ve diğer güncel uygulamaların sayısal analizi | | | 14 | Kızılötesi ve morötesi uygulamalarının sayısal analizi | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
1.Baysal, T. ve İçier, F.,2012. Gıda Mühendisliğinde Isıl Olmayan Teknolojiler. Nobel
Yayıncılık, Ankara
1. Sun D.W. 2005. Emerging Technologies for Food Processing, Elsevier Academic Press,
Oxford, UK |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 50 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 50 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | YOK |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Bireysel Çalışma | 1 | 25 | 25 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 50 | 50 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 50 | 50 |
Ev Ödevi | 2 | 25 | 50 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 3 | 4 | 4 | 4 | 5 | 5 | 4 | 3 | 3 | 4 | 4 | 5 | 4 | 4 | 5 | 5 | ÖÇ2 | 3 | 5 | 4 | 5 | 3 | 4 | 3 | 4 | 4 | 5 | 4 | 4 | 5 | 4 | 5 | 3 | ÖÇ3 | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | 5 | 3 | 5 | 5 | 3 | 4 | 4 | 4 | 5 | 5 | 5 | ÖÇ4 | 5 | 4 | 5 | 3 | 5 | 3 | 4 | 4 | 4 | 5 | 5 | 4 | 5 | 4 | 4 | 4 | ÖÇ5 | 5 | 5 | 5 | 4 | 4 | 4 | 5 | 4 | 5 | 3 | 4 | 5 | 4 | 5 | 3 | 3 |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476
226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr
|