Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | BMB-23-167 | PROBİYOTİK FERMENTE SÜT ÜRÜNLERİ | Seçmeli | 1 | 1 | 6 |
|
Dersin Seviyesi |
Yüksek Lisans |
Dersin Amacı |
Bu dersin amacı probiyotik mikroorganizmalar, probiyotik süt ürünleri ve sağlık üzerine etkileri hakkında bilgi vermektir. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Dr. Öğr. Üyesi Mubin Koyuncu |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Probiyotik mikroorganizmaları bilir. | 2 | Probiyotik süt ürünlerini öğrenir. | 3 | Probiyotiklerin sağlık üzerine etkilerini bilir. |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
|
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
|
Dersin İçeriği |
Fermantasyon, temel metaboloik yollar, karbonhidrat metabolizması, fermente süt ürünlerinin önem ve özellikleri, probiyotiklerin tanımı ve önemi, terapötik laktobasiller, laktobasiller kullanılarak korunma ve tedavi, laktobasiller ve bifidobakterler kullanımı, prebiyotikler. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Giriş, fermentasyonun tanımı ve tarihçesi. | | | 2 | Fermentasyon çeşitleri ve oluşan ürünler. | | | 3 | Fermente süt ürünleri, özellikleri ve önemleri. | | | 4 | Probiyotiklerin tanımı, önemi. | | | 5 | Bifidobakterler. | | | 6 | Laktobasil ve bifidobakter kullanımı. | | | 7 | Prebiyotikler. | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
1. Gıda Biyoteknolojisi. Editör Prof. Dr. Necla Aran.Nobel Yayın. ISBN 978-605-133-134-8.
2. Süt Endüstrisinde Laktik Asit Bakterileri. Prof. Dr. Sevda Kılıç.Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No:542. ISBN 978-975-483-488-8. |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Derse Katılım | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Seminer | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | | Staj Durumu | |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Seminer | 1 | 60 | 60 |
Makale Kritik Etme | 6 | 20 | 120 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476
226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr
|