Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
BMB-23-166PEYNİR TEKNOLOJİSİNDE YENİ GELİŞMELER Seçmeli126
Dersin Seviyesi
Yüksek Lisans
Dersin Amacı
Peynir üretiminde temel prosesleri açıklamak, bu alanda meydana gelen yeni gelişmeleri aktarmak.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi Mubin Koyuncu
Öğrenme Çıktıları
1Peynir üretimiyle ilgili temel bilgilere sahip olur
2Peynir üretimiyle ilgili yeni gelişmeleri açıklar
3Peynir üretimiyle ilgili karşılaşılabilecek problemlere çözüm önerileri getirir
4Peynir kalitesini artırmak için çözüm üretir
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Dersin İçeriği
Peynirin süt ürünleri arasındaki yeri, beslenmedeki önemi, süt bileşiminin önemi ve bileşenlerin peynir kalitesine etkileri, peynir üretiminde kullanılan katkı maddeleri, katkı maddelerinin olumlu ve olumsuz etkileri, starter kültür seçiminde dikkat edilmesi gerekenler, pıhtılaştırıcı tipleri ve üretim koşullarında stabiliteleri, olgunlaştırma yöntemleri, bunların avantaj ve dezavantajları, çeşitli peynir çeşitlerinde özel uygulamalar.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Peynirin süt ürünleri arasındaki yeri, beslenmedeki önemi,
2Süt bileşiminin önemi ve bileşenlerin peynir kalitesine etkileri
3Süt bileşiminin önemi ve bileşenlerin peynir kalitesine etkileri
4Peynir üretiminde kullanılan katkı maddeleri
5Peynir üretiminde kullanılan katkı maddeleri
6Katkı maddelerinin olumlu ve olumsuz etkileri
7Starter kültür seçiminde dikkat edilmesi gerekenler
8Pıhtılaştırıcı tipleri ve üretim koşullarında stabiliteleri
9Olgunlaştırma yöntemleri, bunların avantaj ve dezavantajları
10Olgunlaştırma yöntemleri, bunların avantaj ve dezavantajları
11Çeşitli peynir çeşitlerinde özel uygulamalar
12Çeşitli peynir çeşitlerinde özel uygulamalar
13Çeşitli peynir çeşitlerinde özel uygulamalar
14Genel Tekrar
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1. Cheese Problems Solved. Ed. by P.L.H. McSweeney. Published by Woodhead Publishing Limited, Abington Hall, Abington, Cambridge CB21 6AH, England. 2. Walstra ve ark. 1999. Dairy Technology: Principles of Milk, Properties and Processes. New York: Marcel Dekker.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Derse Katılım125
Seminer125
Bireysel Çalışma125
Performans125
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri50
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri50
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Staj Durumu
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Seminer16060
Makale Kritik Etme620120
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)180
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16
ÖÇ1                
ÖÇ2                
ÖÇ3                
ÖÇ4                
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr