|
Ders Öğretim PlanıDersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | TAB-23-178 | YEM BİTKİLERİ ÖZEL YETİŞTİRME TEKNİKLERİ | Seçmeli | 1 | 2 | 6 |
| Dersin Seviyesi | Yüksek Lisans | Dersin Amacı | Yetiştirme amaçlarına göre yem bitkilerinin yetiştirme tekniklerinin öğrenilmesi | Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri | Asisst.Prof.Dr. Fikret BUDAK | Öğrenme Çıktıları | 1 | Öğrenciler farklı amaçlar için yem bitkileri yetiştirme tekniklerini öğrenir |
| Öğrenim Türü | Birinci Öğretim | Dersin Ön Koşulu Olan Dersler | Yok | Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar | Yok | Dersin İçeriği | Yem Bitkisi üretimde en önemli ürün grubunu oluşturan Buğdaygil (adi otlak ayrığı, mavi ayrık, yüksek otlak ayrığı, kılçıksız brom, kırmızı yumak, kamışsı yumak, çayır yumağı, koyun yumağı, çok yıllık çim, tek yıllık çim, köpek dişi, tilki kuyruğu, kelp kuyruğu, domuz ayrığı, çayır salkımotu, ) ve Baklagil Yem Bitkileri (fiğ,yonca,korunga, üçgül,yem Bezelyesi ve Mürdümük)'nin yetiştirme amaçlarına ve döllenme biyolojisine göre özel yetiştirme tekniklerinin öğretilmesi, | Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği | |
1 | Yem bitkileri kültürünün önemi: -Hayvansal üretimde Yem Bitkileri’nin önemi -Toprak verimliliğinde Yem Bitkileri’nin önemi -Münavebede Yem Bitkileri’nin önemi | literatür çalışmaları | | 2 | Yem Bitkileri Kültürünün çeşitleri: - Yetiştirme yerine göre Yem Bitkileri - Ana-ara ürün olarak Yem Bitkileri | literatür çalışmaları | | 3 | Yem Bitkileri tarımının genel sorunları | literatür çalışmaları | | 4 | Yonca ve yetiştirma teknikleri | literatür çalışmaları | | 5 | Yonca ve yetiştirma teknikleri | literatür çalışmaları | | 6 | İskenderiye-acem üçgülü ve yetiştiriciliği Grup çalışması | Literatür tarama | | 7 | Korunga ve yetiştiriciliği Lüpen ve yetiştiriciliği | Literatür tarama | | 8 | Adi fiğ - tüylü fiğ ve yetiştiriciliği | Literatür tarama | | 9 | Macar fiği-burçak-yembezelyesi ve yetiştiriciliği | Literatür tarama | | 10 | Kışlık ara ürün olarak fiğ yetiştiriciliği | Literatür tarama | | 11 | İngiliz-İtalyan çimi ve yetiştiriciliği | Literatür tarama | | 12 | Sorgum-sorgum x sudan otu ve yetiştiriciliği | Literatür tarama | | 13 | Silajlık mısır yetiştiriciliği | Literatür tarama | | 14 | Yemlik pancar ve kolza yetiştiriciliği | Literatür tarama | |
| Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar | Srivastava,J.P.,Simarski,L.T.,1986 Seed Production TeknologyçInternational Center for Agriculture Research in the dry areas
Principles of Herbage Seed Production. Welsh Plant Breeding Station, Technical Bul. No: 1, Second Edition, 149 s. Hebblethwaite, P.D., 1980. Seed Production. Butterwordhs, London, p: 189-201.
Miller, D.A., J.J. Steiner, 1995. Seed production principles R.F.Barnes, D.a. Miller, C.J. Nelson (Eds.), Forages Vol. I: An ıntroduction to Grassland Agriculture. Iowa State Univ. Press, Ames, Iowa, USA, p: 127-140.
1-Açıkgöz,E.,1991: Yem Bitkileri. Uludağ Ün. Basımevi. 456 sy. BURSA 2-Elçi, Ş., 1988: Ziraatte Baklagiller. Tr. İşlet. Gn. Md. Yay.: 1, 422 sy. ANKARA 3-
Gençkan,M.S., .:Yem Bitkileri Tarımı. EÜZF Yay. No:467,519 sy. Bornova-İZMİR 4-Soya,H.,Avcıoğlu,R.,Geren,H.,2004:Yem Bitkileri (2.baskı).Hasad Yayıncılık Ltd.Şti. PK. 22 Üsküdar, 34673 İSTANBUL. 223 sy. 5-Tosun,F.,1974: Baklagil ve Buğdaygil Yem Bitkileri Kültürü. Atatürk Ün. Yay.No: 242.350 sy. ERZURUM | Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları | | Değerlendirme | | Dersin Sunulduğu Dil | | Staj Durumu | Yok |
| İş Yükü Hesaplaması | |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 | Final Sınavı | 1 | 2 | 2 | Derse Katılım | 14 | 12 | 168 | Soru-Yanıt | 2 | 2 | 4 | Gözlem | 2 | 2 | 4 | Alan Gezisi | 2 | 2 | 4 | Alan Çalışması | 1 | 1 | 1 | Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 2 | 2 | Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 2 | 2 | Sözlü Sınav | 1 | 2 | 2 | Ev Ödevi | 1 | 2 | 2 | |
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi | | * Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476
226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr
|
|
|