Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
TAB-23-178YEM BİTKİLERİ ÖZEL YETİŞTİRME TEKNİKLERİSeçmeli126
Dersin Seviyesi
Yüksek Lisans
Dersin Amacı
Yetiştirme amaçlarına göre yem bitkilerinin yetiştirme tekniklerinin öğrenilmesi
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Asisst.Prof.Dr. Fikret BUDAK
Öğrenme Çıktıları
1Öğrenciler farklı amaçlar için yem bitkileri yetiştirme tekniklerini öğrenir
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Yem Bitkisi üretimde en önemli ürün grubunu oluşturan Buğdaygil (adi otlak ayrığı, mavi ayrık, yüksek otlak ayrığı, kılçıksız brom, kırmızı yumak, kamışsı yumak, çayır yumağı, koyun yumağı, çok yıllık çim, tek yıllık çim, köpek dişi, tilki kuyruğu, kelp kuyruğu, domuz ayrığı, çayır salkımotu, ) ve Baklagil Yem Bitkileri (fiğ,yonca,korunga, üçgül,yem Bezelyesi ve Mürdümük)'nin yetiştirme amaçlarına ve döllenme biyolojisine göre özel yetiştirme tekniklerinin öğretilmesi,
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Yem bitkileri kültürünün önemi: -Hayvansal üretimde Yem Bitkileri’nin önemi -Toprak verimliliğinde Yem Bitkileri’nin önemi -Münavebede Yem Bitkileri’nin önemi literatür çalışmaları
2Yem Bitkileri Kültürünün çeşitleri: - Yetiştirme yerine göre Yem Bitkileri - Ana-ara ürün olarak Yem Bitkileriliteratür çalışmaları
3Yem Bitkileri tarımının genel sorunlarıliteratür çalışmaları
4Yonca ve yetiştirma teknikleri literatür çalışmaları
5Yonca ve yetiştirma teknikleri literatür çalışmaları
6İskenderiye-acem üçgülü ve yetiştiriciliği Grup çalışması Literatür tarama
7Korunga ve yetiştiriciliği Lüpen ve yetiştiriciliği Literatür tarama
8Adi fiğ - tüylü fiğ ve yetiştiriciliğiLiteratür tarama
9Macar fiği-burçak-yembezelyesi ve yetiştiriciliğiLiteratür tarama
10Kışlık ara ürün olarak fiğ yetiştiriciliğiLiteratür tarama
11İngiliz-İtalyan çimi ve yetiştiriciliği Literatür tarama
12Sorgum-sorgum x sudan otu ve yetiştiriciliği Literatür tarama
13Silajlık mısır yetiştiriciliği Literatür tarama
14Yemlik pancar ve kolza yetiştiriciliği Literatür tarama
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Srivastava,J.P.,Simarski,L.T.,1986 Seed Production TeknologyçInternational Center for Agriculture Research in the dry areas Principles of Herbage Seed Production. Welsh Plant Breeding Station, Technical Bul. No: 1, Second Edition, 149 s. Hebblethwaite, P.D., 1980. Seed Production. Butterwordhs, London, p: 189-201. Miller, D.A., J.J. Steiner, 1995. Seed production principles R.F.Barnes, D.a. Miller, C.J. Nelson (Eds.), Forages Vol. I: An ıntroduction to Grassland Agriculture. Iowa State Univ. Press, Ames, Iowa, USA, p: 127-140. 1-Açıkgöz,E.,1991: Yem Bitkileri. Uludağ Ün. Basımevi. 456 sy. BURSA 2-Elçi, Ş., 1988: Ziraatte Baklagiller. Tr. İşlet. Gn. Md. Yay.: 1, 422 sy. ANKARA 3- Gençkan,M.S., .:Yem Bitkileri Tarımı. EÜZF Yay. No:467,519 sy. Bornova-İZMİR 4-Soya,H.,Avcıoğlu,R.,Geren,H.,2004:Yem Bitkileri (2.baskı).Hasad Yayıncılık Ltd.Şti. PK. 22 Üsküdar, 34673 İSTANBUL. 223 sy. 5-Tosun,F.,1974: Baklagil ve Buğdaygil Yem Bitkileri Kültürü. Atatürk Ün. Yay.No: 242.350 sy. ERZURUM
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
TOPLAM0
Dersin Sunulduğu Dil
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı122
Derse Katılım1412168
Soru-Yanıt224
Gözlem224
Alan Gezisi224
Alan Çalışması111
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma122
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma122
Sözlü Sınav122
Ev Ödevi122
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)192
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15
ÖÇ1               
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr