Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
TAB-23-100AB VE TÜRKİYE'DE TOHUMLUK TESCİL VE SERTİFİKASYON SİSTEMLERİSeçmeli116
Dersin Seviyesi
Yüksek Lisans
Dersin Amacı
Avrupa Birliği ve Türkiye'de Üretilen Tohumların Tescil ve Sertifikasyon Sistemlerinin Öğrenilmesi
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Asst. Prof. Dr. Fikret BUDAK
Öğrenme Çıktıları
1Türkiye'de ve Avrupa Birliğinde Tohumluk tescil ve sertifikasyon sistemleri ile ilgili konuları öğrenir
2
3
4
5
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Dersin İçeriği
Tohumluğun önemi Tohumlukla ilgili kanun ve yönetmelikler ve tohumculukla ilgili önemli tarifler Tohum ıslahı Çeşit adayının tescile sunulması Tescil işlemlerinin yapılması Kayıt altına alma, Üretim izni ve kontrollü tohumluk üretimleri ile tavsiye listelerinin hazırlanması lslahçı hakları ve çiftçi istisnaları hakkında bilgiler Kendine ve yabancı döllenen bitkilerde tohumluk üretim, kontrol ve sertifikasyon işlemlerinin yapılışları
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Tohumluğun önemi Tohumlukla ilgili AB ve Türkiyede Kanun ve Yönetmelikler.
2Tohumluk ve tohumculukla ilgili tarifler, deyimler
3Türkiyede Tescile sunulacak çeşit adaylarının ıslahında kullanılan yöntemler, F.Y.D. testlerinin yapılması ve özellik belgelerinin hazırlanması.
4Kışlık tahıllar, yazlık tahıllar, baklagiller, pamuk, haşhaş, yonca gibi cinslerde özellik belgelerinin açıklanması
5Türkiye ve AB' deTescil ve kayıt altına alma işlemleri
6Tohumluk üretiminde dikkat edilmesi gereken konular, laboratuar kontrolleri için numune alınma İşlemleri
7Kendine döllenen bitkilerde tohumluk üretimi, tohumluk kontrol ve sertifikasyon işlemleri.
8Fiziksel, biyolojik analizlerinin ve tarla kontrollerinin yapılması. laboratuar ve tarla standartları
9Üretim izinli ve kontrollü tohumlukların kayıt altına alınması, tescilli çeşitlerde tavsiye listelerinin hazırlanması ve Ülkeler arası Farklılıkların Bilinmesi
10Yabancı döllenen bitkilerde tohumluk üretimi, tohumluk kontrol ve sertifikasyon işlemleri
11Kışlık tahıllar, yazlık tahıllar, baklagiller, pamuk, haşhaş, yonca gibi cinslerde özellik belgelerinin açıklanması
12AB ve Türkiye Yabancı Ülkelerden Getirilen ve Ticareti yapılan Tohumluklarda İzlenmesi ve yapılması Gerekli Analiz ve Çalışmalar
13AB' de Tescile sunulacak çeşit adaylarının ıslahında kullanılan yöntemler, F.Y.D. testlerinin yapılması ve özellik belgelerinin hazırlanması.
14AB ve Türkiye'de Yerel Tohumluk üretiminde dikkat edilmesi gereken konular, laboratuar kontrolleri için numune alınması
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Anonim, 2004 a. Tohumluk Standartları ve Uygulama Esasları. T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü, Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi Müdürlüğü, 190 s., Ankara. Anonim, 2004 b. Tarla Kontrol Prensipleri ve Formlar. T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü, Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi Müdürlüğü, 72 s., Ankara. Eser, B., Saygılı, G., İlker, E. 2005 (Editörler). Tohum Bilimi ve Teknolojisi. Ege Üniversitesi, Tohum Teknolojisi Uygulama ve Araştırma Merkezi Yayın No.3, Cilt I ve Cilt II 908 s., Bornova - İzmir. Sağsöz, S. 1995. Tohumluk Bilimi. Atatürk Üniversitesi Yayınları No. 677, Ziraat Fakültesi yayınları No. 302, 299 s., Erzurum. Şehirali, S. 1989. Tohumluk ve Teknolojisi. Ankara Üniversitesi Basımevi, 330 s., Ankara.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
TOPLAM0
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı122
Derse Katılım1412168
Tartışma111
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)172
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15
ÖÇ1               
ÖÇ2               
ÖÇ3               
ÖÇ4               
ÖÇ5               
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr