|
Ders Öğretim PlanıDersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | TAB-23-100 | AB VE TÜRKİYE'DE TOHUMLUK TESCİL VE SERTİFİKASYON SİSTEMLERİ | Seçmeli | 1 | 1 | 6 |
| Dersin Seviyesi | Yüksek Lisans | Dersin Amacı | Avrupa Birliği ve Türkiye'de Üretilen Tohumların Tescil ve Sertifikasyon Sistemlerinin Öğrenilmesi | Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri | Asst. Prof. Dr. Fikret BUDAK | Öğrenme Çıktıları | 1 | Türkiye'de ve Avrupa Birliğinde Tohumluk tescil ve sertifikasyon sistemleri ile ilgili konuları öğrenir | 2 | | 3 | | 4 | | 5 | |
| Öğrenim Türü | Birinci Öğretim | Dersin Ön Koşulu Olan Dersler | Yok | Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar | | Dersin İçeriği | Tohumluğun önemi
Tohumlukla ilgili kanun ve yönetmelikler ve tohumculukla ilgili önemli tarifler
Tohum ıslahı
Çeşit adayının tescile sunulması
Tescil işlemlerinin yapılması Kayıt altına alma,
Üretim izni ve kontrollü tohumluk üretimleri ile tavsiye listelerinin hazırlanması
lslahçı hakları ve çiftçi istisnaları hakkında bilgiler
Kendine ve yabancı döllenen bitkilerde tohumluk üretim, kontrol ve sertifikasyon işlemlerinin yapılışları
| Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği | |
1 | Tohumluğun önemi Tohumlukla ilgili AB ve Türkiyede Kanun ve Yönetmelikler. | | | 2 | Tohumluk ve tohumculukla ilgili tarifler, deyimler | | | 3 | Türkiyede Tescile sunulacak çeşit adaylarının ıslahında kullanılan yöntemler, F.Y.D. testlerinin yapılması ve özellik belgelerinin hazırlanması. | | | 4 | Kışlık tahıllar, yazlık tahıllar, baklagiller, pamuk, haşhaş, yonca gibi cinslerde özellik belgelerinin açıklanması | | | 5 | Türkiye ve AB' deTescil ve kayıt altına alma işlemleri | | | 6 | Tohumluk üretiminde dikkat edilmesi gereken konular, laboratuar kontrolleri için numune alınma İşlemleri
| | | 7 | Kendine döllenen bitkilerde tohumluk üretimi, tohumluk kontrol ve sertifikasyon işlemleri. | | | 8 | Fiziksel, biyolojik analizlerinin ve tarla kontrollerinin yapılması. laboratuar ve tarla standartları | | | 9 | Üretim izinli ve kontrollü tohumlukların kayıt altına alınması, tescilli çeşitlerde tavsiye listelerinin hazırlanması ve Ülkeler arası Farklılıkların Bilinmesi | | | 10 | Yabancı döllenen bitkilerde tohumluk üretimi, tohumluk kontrol ve sertifikasyon işlemleri | | | 11 | Kışlık tahıllar, yazlık tahıllar, baklagiller, pamuk, haşhaş, yonca gibi cinslerde özellik belgelerinin açıklanması | | | 12 | AB ve Türkiye Yabancı Ülkelerden Getirilen ve Ticareti yapılan Tohumluklarda İzlenmesi ve yapılması Gerekli Analiz ve Çalışmalar | | | 13 | AB' de Tescile sunulacak çeşit adaylarının ıslahında kullanılan yöntemler, F.Y.D. testlerinin yapılması ve özellik belgelerinin hazırlanması. | | | 14 | AB ve Türkiye'de Yerel Tohumluk üretiminde dikkat edilmesi gereken konular, laboratuar kontrolleri için numune alınması | | |
| Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar | Anonim, 2004 a. Tohumluk Standartları ve Uygulama Esasları. T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü, Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi Müdürlüğü, 190 s., Ankara.
Anonim, 2004 b. Tarla Kontrol Prensipleri ve Formlar. T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü, Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi Müdürlüğü, 72 s., Ankara.
Eser, B., Saygılı, G., İlker, E. 2005 (Editörler). Tohum Bilimi ve Teknolojisi. Ege Üniversitesi, Tohum Teknolojisi Uygulama ve Araştırma Merkezi Yayın No.3, Cilt I ve Cilt II 908 s., Bornova - İzmir.
Sağsöz, S. 1995. Tohumluk Bilimi. Atatürk Üniversitesi Yayınları No. 677, Ziraat Fakültesi yayınları No. 302, 299 s., Erzurum.
Şehirali, S. 1989. Tohumluk ve Teknolojisi. Ankara Üniversitesi Basımevi, 330 s., Ankara.
| Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları | | Değerlendirme | | Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
| İş Yükü Hesaplaması | |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 | Final Sınavı | 1 | 2 | 2 | Derse Katılım | 14 | 12 | 168 | Tartışma | 1 | 1 | 1 | |
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi | | * Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476
226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr
|
|
|