Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
TAB-23-182YEMEKLİK TANE BAKLAGİLLER ÖZEL YETİŞTİRİCİLİĞİ VE ISLAHISeçmeli126
Dersin Seviyesi
Yüksek Lisans
Dersin Amacı
Bu dersin amacı; - Yemeklik tane baklagillerin - Yayılma alanlarını, - Sınıflandırmalarını, - Verim ve kalite öğeleri ile fizyolojilerini, - Yetiştirme yöntemleri ve tekniklerini, - Islah kriterlerini ve Islah yöntemlerini öğretmektir.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Prof. Dr. Vahdettin ÇİFTÇİ
Öğrenme Çıktıları
1-Yemeklik baklagillerin yayılma alanları, sınıflandırılması alanında bilgi ve kabiliyetleri geliştirilecek.
2-Yemeklik baklagillerin verim, verim öğeleri ve fizyolojisi, yetiştirme teknikleri ve ıslahı konularında bilgi ve kabiliyetleri geliştirilecek
3-Bu konularla ilgili olarak karşılaşılabileceği problemlere çözüm önerileri üretebilecek
4-Uygun ders planları geliştirebilecektir
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
- Yemeklik tane baklagillerin orijini, yayılma alanlarını ve taksonomisini öğretmeyi hedefler - Verim ve kalite üzerine etkili faktörleri, yetiştirme tekniklerini öğretmeyi hedefler - Yemeklik tane baklagillerin ıslah amaçlarını ve ıslah yöntemlerini öğretmeyi hedefler
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Yemeklik Tane Baklagillerin insan ve hayvan Beslenmesindeki ÖnemiKaynaklara dayalı rapor hazırlama
2Yemeklik Tane Baklagillerin Ekim nöbetindeki ve toprağın yapısını korumadaki Önemi Kaynaklara dayalı rapor hazırlama
3Yemeklik Tane Baklagillerin Ekonomik önemi Kaynaklara dayalı rapor hazırlama
4Yemeklik tane baklagillerin orijini, yayılma alanları ve taksonomisi Kaynaklara dayalı rapor hazırlama
5Yemeklik tane baklagillerde kaliteyi etkileyen faktörler Kaynaklara dayalı rapor hazırlama
6Fasulye’nin iklim ve toprak istekleri, iklim ve toprak istekleri ile verim arasındaki ilişki Kaynaklara dayalı rapor hazırlamafasulye bitkisini ve tohumunu tanıma
7Fasulyede yetiştirme teknikleri ve verimle arasındaki ilişkilerKaynaklara dayalı rapor hazırlamaFasulyede Çimlenme ve büyümeyü tanıma
8Fasulyede ıslah amaçları ve ıslah yöntemleri Kaynaklara dayalı rapor hazırlama
9Mercimeğin, orijini, yayılma alanları ve taksonomisiKaynaklara dayalı rapor hazırlamamercimek bitkisini ve tohumunu tanıma
10Mercimeğin iklim ve toprak istekleri ve uygulanan yetiştirme teknikleri ve ıslahı Kaynaklara dayalı rapor hazırlamamercimekte Çimlenme ve büyümeyü tanıma
11Nohudun orijini, yayılma alanları, taksonomisi, iklim ve toprak istekleri, yetiştirme teknikleri ve ıslahıKaynaklara dayalı rapor hazırlamaNohut bitkisini ve tohumunu tanıma
12Bezelyenin orijini, yayılma alanları, taksonomisi, iklim ve toprak istekleri, yetiştirme teknikleri ve ıslahıKaynaklara dayalı rapor hazırlamaBezelye bitkisini ve tohumunu tanıma
13Baklanın orijini, yayılma alanları, taksonomisi, iklim ve toprak istekleri, yetiştirme teknikleri ve ıslahıKaynaklara dayalı rapor hazırlamaBakla bitkisini ve tohumunu tanıma
14Börülcenin orijini, yayılma alanları, taksonomisi, iklim ve toprak istekleri, yetiştirme teknikleri ve ıslahıKaynaklara dayalı rapor hazırlamaBörülce bitkisini ve tohumunu tanıma
15
16
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1. Yemeklik Tane Baklagiller, Summerfield R.J., Roberts E.H., sayfa 859. 2. Yemeklik Tane Baklagiller, A.Ü. Ziraat Fak. Yayınları:1089, Şehirali, S., sayfa:1-428 3. Baklagillerin kimya ve biyokimyası, 1. baskı, Arora S.K, (Editör) sayfa 259-351
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
TOPLAM0
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı122
Bireysel Çalışma148112
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma11515
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma12020
Ev Ödevi11010
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)160
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15
ÖÇ1               
ÖÇ2               
ÖÇ3               
ÖÇ4               
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr