Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
TAB-23-160TAHIL VE BAKLAGİL TOHUMLUK TEKNİĞİSeçmeli126
Dersin Seviyesi
Yüksek Lisans
Dersin Amacı
Bu dersin amacı; -Tohumluğun önemi hakkında bilgi vermek, -Tahıl ve baklagillerde tohumun yapısı, vejetatif ve generative tohum hakkında bilgi vermek. -Kendine ve yabancı döllenen bitkilerde tohumluk üretim teknikleri, Tohumluk üretiminde dikkat edilecek hususlar, -Tohumluk üretiminde tarla ve laboratuar kontrolleri ve tarla ve laburatuar standartları konularında öğrencilerin bilgi ve kabiliyetleri geliştirmek;
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Prof. Dr. Vahdettin ÇİFTÇİ
Öğrenme Çıktıları
1Tahıl ve baklagillerde tohumun yapısı, tohumluk üretim teknikleri konularında bilgi ve kabiliyetleri geliştirecek;
2Bu konularla ilgili olarak karşılaşabileceği problemlere çözüm önerileri üretebilecek, Uygun ders planları geliştirebilecektir.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
-Tahıl ve baklagil tohumluğunun (tohumun) yapısını tanımayı hedefler -Kendine (autogam) ve yabancı döllenen (allogam) tahıl ve baklagillerde baklagillerde tohumluk üretim tekniklerinin öğretimini hedefler -Tahıl ve baklagil tohumluk üretiminde dünya ve Türkiye’deki mevzuatı öğretmeyi hedefler.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Tohumluğun tarla tarımındaki önemi, Dünyada ve Türkiye’de Tohumluğun durumuKaynaklara Dayalı Rapor Hazırlama
2Tohumlukla ilgili bazı kavramların açıklanması (Tohum, çeşit, generatif tohum, vejetatif tohum, klon, hibrit, iyi çeşit, iyi tohumluk,izolasyon, vb.)Kaynaklara Dayalı Rapor Hazırlama
3Generatif ve vegatatif tohumluğun yapısıKaynaklara Dayalı Rapor Hazırlama
4Kendine döllenen Tahıl ve baklagillerde tohumluk üretimi ve dikkat edilecek hususlarKaynaklara Dayalı Rapor Hazırlama
5Kendine döllenen bitkilerde tohumluk üretim kademeleri ve çeşit muhafaza Kaynaklara Dayalı Rapor Hazırlama
6Yabancı döllenen Tahıl ve baklagillerde tohumluk üretimi ve dikkat edilecek hususlarKaynaklara Dayalı Rapor Hazırlama
7Yabancı döllenen bitkilerde melez azmanlığı ve hibrit tohum üretimiKaynaklara Dayalı Rapor Hazırlama
8Kendine döllenen Tahıl ve baklagillerde tohumluk üretiminde tarla kontrolleri ve tarla standartlarıKaynaklara Dayalı Rapor Hazırlama
9Yabancı döllenen Tahıl ve baklagillerde tohumluk üretiminde tarla kontrolleri ve tarla standartlarıKaynaklara Dayalı Rapor Hazırlama
10Kendine döllenen Tahıl ve baklagillerde tohumluk üretiminde laboratuar kontrolleri ve laboratuar standartlarıKaynaklara Dayalı Rapor Hazırlama
11Yabancı döllenen Tahıl ve baklagillerde tohumluk üretiminde laboratuar kontrolleri ve laboratuar standartlarıKaynaklara Dayalı Rapor Hazırlama
12Tohumlukların temizlenmesi ve ilaçlanması Kaynaklara Dayalı Rapor Hazırlama
13Tohumlukların ambalajlanması ve depolanması Kaynaklara Dayalı Rapor Hazırlama
14Tohumlukların piyasaya arz edilmesi ve dünyadaki Pazar durumu Kaynaklara Dayalı Rapor Hazırlama
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
- Tohumluk ve Teknolojisi, Şehirali, S. 1988. Sayfa 1- 158, - Seed Science and Technology
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
TOPLAM0
Dersin Sunulduğu Dil
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı122
Bireysel Çalışma1410140
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma11515
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma12020
Ev Ödevi11010
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)188
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15
ÖÇ1               
ÖÇ2               
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr