Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
TAB-23-138İLAÇ BİTKİLERİ VE YETİŞTİRME TEKNİKLERİSeçmeli126
Dersin Seviyesi
Yüksek Lisans
Dersin Amacı
Bu dersin amacı, ilaç bitkisi olarak öneme sahip bitkilerin gruplandırılması, ve tanıtılması. Bu grup bitkilerin kalite kriterlerinin saptanması. İlaç bitkilerinin yetiştirilme tekniklerinin öğretilmesi ve yetiştirme tekniklerinin hatta onları depolamanın ilaç bitkilerine ve kalite kriterlerine etkilerinin incelenmesi. Ekonomik öneminin anlatılması. Bitkisel ilaçlarda son gelişmelerin ana hatlarıyla verilmesidir.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi Sezgin SANCAKTAROĞLU
Öğrenme Çıktıları
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
İlaç bitkisi olarak kullanılan belli başlı tıbbi bitkilerin bilinmesi ve sınıflandırılabilmesi. - İlaç bitkilerinin kökeninin, yayılışının ve botanik özelliklerinin bilinmesi. - Bu bitkilerin kalite kriterleri hakkında bilgi sahibi olunması. - İlaç bitkilerinin yetiştirilme tekniklerinin öğrenilmesi. - Yetiştirme teknikleri ile kalite kriterleri arasındaki bağın fark edilmesi. - İlaç bitkilerinde etkili maddenin elde edilebilmesi için yetiştirmede yapılması gereken işlemlerin ve dikkat edilmesi gereken noktaların ayrımlanabilmesi. - Bu bitkilerde hasat ve kurutma işlemleri ile depolamanın öneminin fark edilmesi ve buna dikkat edilmesinin öğrenilmesi. - Bu grup bitkilerin ekonomik öneminin bilincine varılması. - Bitkisel ilaçlarda son gelişmelerden haberdar olunması bu dersin hedeflerini oluşturmaktadır.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
-Kamil İlisulu, 1992, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Yayınları, s. 302 - Ceylan, A.,1995, Tıbbi Bitkiler I, (3. Bsm.), E.Ü., Ziraat Fak. Yayınları No : 312, - Ceylan, A., 1996, Tıbbi Bitkiler II, (2. Bsm.), E.Ü., Ziraat Fak. Yayınları No: 481, - Ceylan, A., 1994, Tıbbi Bitkiler III, (1. Bsm.), E.Ü., Ziraat Fak. Yayınları No: 509, -M Tanker, 1985, Farmakognozi, Cilt I, II, Ankara Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi Yayınları. -Baytop, T., Türkiye’de Bitkiler ile Tedavi, (2.Bsm.), 1999, Nobel Tıp Kitapevleri,..
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
TOPLAM0
Dersin Sunulduğu Dil
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)0
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr