Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
TAB-23-142KEYF BİTKİLERİ ÖZEL YETİŞTİRME TEKNİKLERİSeçmeli126
Dersin Seviyesi
Yüksek Lisans
Dersin Amacı
Bu derste öğrencilere bu dersin konusunu oluşturan tütün, şerbetçi otu ve anasonda kalite özellikleri ve kaliteli yetiştiricilikte agronomik uygulamalar anlatılarak birim alandan maksimum gelir sağlama yöntemlerinin öğretilmesi amaçlanmaktadır.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Yrd. Doç. Dr. Sezgin SANCAKTAROĞLU
Öğrenme Çıktıları
1Tütünde ıslah çalışmaları hakkında bilgi sahibi olur
2Şerbetçiotu yetiştiriciliğini öğrenir
3Anason yetiştiriciliğini öğrenir.
4Türk, Flue-Cured ve Burley tütünlerinde yaprak kalitesine etki eden fiziksel ve kimyasal özellikleri bilir
5Türk, Flue-Cured ve Burley tütünlerinin adaptasyon isteklerini öğrenir
6Tütünün yetiştiriciliği (fide üretimi, tarla hazırlığı, gübreleme, sulama ve hasat) öğrenir
7Tütünde kurutma yöntemlerini öğrenir
8Balyalama ve fermantasyon işlemlerini öğrenir
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Öğretilen bitkilere ait saksıda en az bir adet bitki yetiştirmek.
Dersin İçeriği
- Keyf bitkilerinin sınıflandırılması konusunda öğretimi hedefler - Keyf bitkilerinde kaliteyi ortaya koyan bitki unsurlarının takdimini hedefler - Tütünde kalite özellikleri ve kaliteli yetiştiricilik tekniklerinin öğretimini hedefler - Şerbetçiotunun kalite özellikleri ve kaliteli yetiştiricilik tekniklerinin öğretimini hedefler - Anason bitkisinin kalite özellikleri ve kaliteli yetiştiricilik tekniklerinin öğretimini hedefler
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Keyf bitkilerinin önemi ve sınıflandırılmasıTanışma
2Tütünün önemi, tarihçesi, sistematiği, türleriLiteratür taraması
3Tütünün ekim alanı, üretimi, verimi, ithalat, ihracat ve tüketimiLiteratüre dayalı rapor hazırlama
4Tütünün bitkisel özellikleri (kök, gövde, çiçek, meyve, tohum)Grup çalışması
5Tütünün bitkisinin kalitesini ortaya koyan yaprak özellikleri Literatüre dayalı rapor hazırlama
6Tütünün üretiminde iklim ve toprak istekleri, münavebeLiteratüre dayalı rapor hazırlama
7Tütünün toprak hazırlığı, çeşit, tohumluk, ekimiGrup çalışması
8Kültürel işlemler Dönem ödevi
9Hasat, kurutma ve denklemeLiteratür taraması
10Şerbetçiotunun önemi, tarihçesi, sistematiği, üretim istatistikleri, Ara Sınav
11Şerbetçiotunun bitkisel özellikleriDönem projelerinin sunumu
12Şerbetçi otu tarımı Dönem projelerinin sunumu
13Anasonun önemi, tarihçesi, sistematiği, üretim istatistikleri, bitkisel özellikleri, Dönem projelerinin sunumu
14Anasonun tarımı Dönem projelerinin sunumu
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
- Keyf Bitkileri. Koç, H.1993. Gaziosman paşa Üni. Zir. Fak. Ders Notları. Yayın No:4 - Tütün. Otan,H., R. Apti, 1989.TKB, Ege tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü. Yayı no:83
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri50
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri50
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı122
Bireysel Çalışma1410140
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma11515
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma12020
Ev Ödevi11010
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)188
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15
ÖÇ1445555455      
ÖÇ2554444554      
ÖÇ3455545445      
ÖÇ4544454444      
ÖÇ5455445454      
ÖÇ6544555545      
ÖÇ7455545554      
ÖÇ8544454545      
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr