Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | TAB-23-142 | KEYF BİTKİLERİ ÖZEL YETİŞTİRME TEKNİKLERİ | Seçmeli | 1 | 2 | 6 |
|
Dersin Seviyesi |
Yüksek Lisans |
Dersin Amacı |
Bu derste öğrencilere bu dersin konusunu oluşturan tütün, şerbetçi otu ve anasonda kalite özellikleri ve kaliteli yetiştiricilikte agronomik uygulamalar anlatılarak birim alandan maksimum gelir sağlama yöntemlerinin öğretilmesi amaçlanmaktadır. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Yrd. Doç. Dr. Sezgin SANCAKTAROĞLU |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Tütünde ıslah çalışmaları hakkında bilgi sahibi olur | 2 | Şerbetçiotu yetiştiriciliğini öğrenir | 3 | Anason yetiştiriciliğini öğrenir. | 4 | Türk, Flue-Cured ve Burley tütünlerinde yaprak kalitesine etki eden fiziksel ve kimyasal özellikleri bilir | 5 | Türk, Flue-Cured ve Burley tütünlerinin adaptasyon isteklerini öğrenir | 6 | Tütünün yetiştiriciliği (fide üretimi, tarla hazırlığı, gübreleme, sulama ve hasat) öğrenir | 7 | Tütünde kurutma yöntemlerini öğrenir | 8 | Balyalama ve fermantasyon işlemlerini öğrenir |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Öğretilen bitkilere ait saksıda en az bir adet bitki yetiştirmek. |
Dersin İçeriği |
- Keyf bitkilerinin sınıflandırılması konusunda öğretimi hedefler
- Keyf bitkilerinde kaliteyi ortaya koyan bitki unsurlarının takdimini hedefler
- Tütünde kalite özellikleri ve kaliteli yetiştiricilik tekniklerinin öğretimini hedefler
- Şerbetçiotunun kalite özellikleri ve kaliteli yetiştiricilik tekniklerinin öğretimini hedefler
- Anason bitkisinin kalite özellikleri ve kaliteli yetiştiricilik tekniklerinin öğretimini hedefler |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Keyf bitkilerinin önemi ve sınıflandırılması | Tanışma | | 2 | Tütünün önemi, tarihçesi, sistematiği, türleri | Literatür taraması | | 3 | Tütünün ekim alanı, üretimi, verimi, ithalat, ihracat ve tüketimi | Literatüre dayalı rapor hazırlama | | 4 | Tütünün bitkisel özellikleri (kök, gövde, çiçek, meyve, tohum) | Grup çalışması | | 5 | Tütünün bitkisinin kalitesini ortaya koyan yaprak özellikleri | Literatüre dayalı rapor hazırlama | | 6 | Tütünün üretiminde iklim ve toprak istekleri, münavebe | Literatüre dayalı rapor hazırlama | | 7 | Tütünün toprak hazırlığı, çeşit, tohumluk, ekimi | Grup çalışması | | 8 | Kültürel işlemler | Dönem ödevi | | 9 | Hasat, kurutma ve denkleme | Literatür taraması | | 10 | Şerbetçiotunun önemi, tarihçesi, sistematiği, üretim istatistikleri, | Ara Sınav | | 11 | Şerbetçiotunun bitkisel özellikleri | Dönem projelerinin sunumu | | 12 | Şerbetçi otu tarımı | Dönem projelerinin sunumu | | 13 | Anasonun önemi, tarihçesi, sistematiği, üretim istatistikleri, bitkisel özellikleri, | Dönem projelerinin sunumu | | 14 | Anasonun tarımı | Dönem projelerinin sunumu | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
- Keyf Bitkileri. Koç, H.1993. Gaziosman paşa Üni. Zir. Fak. Ders Notları. Yayın No:4
- Tütün. Otan,H., R. Apti, 1989.TKB, Ege tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü. Yayı no:83 |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 50 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 50 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Bireysel Çalışma | 14 | 10 | 140 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 15 | 15 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 20 | 20 |
Ev Ödevi | 1 | 10 | 10 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 4 | 4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | | | | | | | ÖÇ2 | 5 | 5 | 4 | 4 | 4 | 4 | 5 | 5 | 4 | | | | | | | ÖÇ3 | 4 | 5 | 5 | 5 | 4 | 5 | 4 | 4 | 5 | | | | | | | ÖÇ4 | 5 | 4 | 4 | 4 | 5 | 4 | 4 | 4 | 4 | | | | | | | ÖÇ5 | 4 | 5 | 5 | 4 | 4 | 5 | 4 | 5 | 4 | | | | | | | ÖÇ6 | 5 | 4 | 4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | 5 | | | | | | | ÖÇ7 | 4 | 5 | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | 5 | 4 | | | | | | | ÖÇ8 | 5 | 4 | 4 | 4 | 5 | 4 | 5 | 4 | 5 | | | | | | |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476
226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr
|