Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | TAB-23-112 | BİTKİ İÇERİKLERİNİN BELİRLENMESİNDE KULLANILAN ENSTİRÜMENTAL ANALİZ TEKNİKLERİ | Seçmeli | 1 | 2 | 6 |
|
Dersin Seviyesi |
Yüksek Lisans |
Dersin Amacı |
Dünyada ve ülkemizde karşılaşılan analitik problemlerin çözümünde, enstrümental analiz teknikleri her geçen gün biraz daha önem kazanmakta ve bu alandaki yenilikler, bilgisayar teknolojisinin gelişimine paralel olarak artarak devam etmektedir. Bu tekniklerin gelişimi ile de çok sayıda yeni veya geliştirilmiş analiz cihazının laboratuarlarda kullanımı yaygınlaşmaktadır. Kompleks bitki bileşenlerinin analizleri özellikle bu tekniklerin teorisini iyi bilmeyi, cihaza hakim olmayı ve onu bilimsel olarak yönlendirmeyi gerekli kılmaktadır. Bitkilerdeki aroma maddeleri gibi çoklu komponentlerin ve pestisit kalıntıları gibi kirlilik unsurlarının bilinmesi istek, sabır ve tecrübe gerektirmektedir. Bu amaçla konulan bu ders çerçevesinde bu bileşenleri ortaya koyacak tekniklerin teorik altyapısı ve uygulamaları verilmeye çalışılacaktır. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Doç. Dr. Ahmet Metin Kumlay |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Yapılan bütün bu analizlerin sonuçlarının değerlendirilmesi ve yorumlanması konularında pratik bilgi sahibi olunacaktır. | 2 | Bitki komponentleri ve biyokimyasal yapıları hakkında teorik bilgiler edinilir. | 3 | Refraktometri, Polarimetri ve Spektrofotometreler (UV/VIS) hakkında teorik ve uygulamalı bilgiler edinilir. | 4 | Kromatografi tekniğinin esasları, çeşitleri ve özellikle bitki analizleri yönünden önemli olan HPLC tekniği hakkında çok detaylı teorik ve uygulamalı bilgiler edinilir. | 5 | GC-MS tekniğinin esasları ve özellikle bitki analizleri yönünden önemi hakkında çok detaylı teorik ve uygulamalı bilgiler edinilir. | 6 | Elektroforez Tekniğinin esasları, çeşitleri ve özellikle bitki analizleri yönünden önemi hakkında çok detaylı teorik ve uygulamalı bilgiler edinilir. |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Enstrümental analiz tekniklerinin temel ilkeleri ve teorik esasları, refraktometri ve polarimetri cihazlarının teorik esasları, spektrofotometreler (UV/VIS) hakkındateorik bilgiler ve uygulamalar, kromatografi teknikleri, elektroforez teknikleri ve bütün yapılan bu analizlerin sonuçlarının değerlendirilmesi ve yorumlanması konularında bilgi verilecektir |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Enstrümental Analiz Teknikleri ve Temel İlkeler | | | 2 | Refraktometri ve Polarimetri | | | 3 | Spektrofotometreler (UV/VIS) | | | 4 | Kromatografi Tekniğinin Esasları ve Çeşitleri | | | 5 | HPLC (High Performance Liquid Chromatography=Yüksek Performans Sıvı Kromatografisi) Esasları ve Kısımları | | | 6 | Bitkisel Ürünlerde HPLC Uygulamaları (Karbonhidratlar, Lipidler, Vitaminler) | | | 7 | Bitkisel Ürünlerde HPLC Uygulamaları (Mikotoksinler, Pestisit Kalıntıları, Aminoasitler vb) | | | 8 | Ara Sınav | | | 9 | Gaz Kromatografisi (GC) ve Kütle Spektrofotometrisi (MS) Esasları | | | 10 | Gaz Kromatografisi (GC) ve Kütle Spektrofotometrisi (MS) Esasları | | | 11 | Bitkisel Ürünlerde GC-MS Uygulamaları | | | 12 | Bitkisel Ürünlerde GC-MS Uygulamaları | | | 13 | Elektroforetik Metotlar ve Esası | | | 14 | Elektroforez Çeşitleri ve Bitkisel Ürünlerde Uygulamaları | | | 15 | Bitkisel Ürünlerde Elektroforez Uygulamaları | | | 16 | Final Sınavı | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
1.Enstrümental Gıda Analizleri - I – Yüksek Basınç Sıvı Kromatografisi. Prof. Dr. Yaşar Hışıl. Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Ders Kitapları Yayın No:31, İzmir, 2004.
2.Enstrümental Gıda Analizleri - II – Gaz, İnce-Tabaka, Kağıt Kromatografileri ve Elektroforez. Prof. Dr. Yaşar Hışıl. Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Ders Kitapları Yayın No:30, İzmir, 2004.
3.Enstrümental Gıda Analizleri. Prof. Dr. Hasan Yetim, Atatürk Üniversitesi Ziraat fakültesi Ders Yayınları No: 224, Erzurum, 2002.
|
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 50 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 50 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 5 | 5 |
Final Sınavı | 1 | 5 | 5 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Laboratuvar | 14 | 2 | 28 |
Makale Yazma | 1 | 30 | 30 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 30 | 30 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 30 | 30 |
Laboratuvar Sınavı | 1 | 30 | 30 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 5 | 5 | 4 | 5 | 4 | 4 | 5 | 5 | 5 | | | | | | | ÖÇ2 | 4 | 4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | 4 | 4 | | | | | | | ÖÇ3 | 4 | 5 | 4 | 4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | | | | | | | ÖÇ4 | 5 | 4 | 5 | 5 | 4 | 4 | 4 | 4 | 5 | | | | | | | ÖÇ5 | 5 | 5 | 4 | 4 | 4 | 5 | 4 | 5 | 4 | | | | | | | ÖÇ6 | 4 | 4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | 5 | | | | | | |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476
226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr
|