Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
TAB-23-112BİTKİ İÇERİKLERİNİN BELİRLENMESİNDE KULLANILAN ENSTİRÜMENTAL ANALİZ TEKNİKLERİSeçmeli126
Dersin Seviyesi
Yüksek Lisans
Dersin Amacı
Dünyada ve ülkemizde karşılaşılan analitik problemlerin çözümünde, enstrümental analiz teknikleri her geçen gün biraz daha önem kazanmakta ve bu alandaki yenilikler, bilgisayar teknolojisinin gelişimine paralel olarak artarak devam etmektedir. Bu tekniklerin gelişimi ile de çok sayıda yeni veya geliştirilmiş analiz cihazının laboratuarlarda kullanımı yaygınlaşmaktadır. Kompleks bitki bileşenlerinin analizleri özellikle bu tekniklerin teorisini iyi bilmeyi, cihaza hakim olmayı ve onu bilimsel olarak yönlendirmeyi gerekli kılmaktadır. Bitkilerdeki aroma maddeleri gibi çoklu komponentlerin ve pestisit kalıntıları gibi kirlilik unsurlarının bilinmesi istek, sabır ve tecrübe gerektirmektedir. Bu amaçla konulan bu ders çerçevesinde bu bileşenleri ortaya koyacak tekniklerin teorik altyapısı ve uygulamaları verilmeye çalışılacaktır.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Doç. Dr. Ahmet Metin Kumlay
Öğrenme Çıktıları
1Yapılan bütün bu analizlerin sonuçlarının değerlendirilmesi ve yorumlanması konularında pratik bilgi sahibi olunacaktır.
2Bitki komponentleri ve biyokimyasal yapıları hakkında teorik bilgiler edinilir.
3Refraktometri, Polarimetri ve Spektrofotometreler (UV/VIS) hakkında teorik ve uygulamalı bilgiler edinilir.
4Kromatografi tekniğinin esasları, çeşitleri ve özellikle bitki analizleri yönünden önemli olan HPLC tekniği hakkında çok detaylı teorik ve uygulamalı bilgiler edinilir.
5GC-MS tekniğinin esasları ve özellikle bitki analizleri yönünden önemi hakkında çok detaylı teorik ve uygulamalı bilgiler edinilir.
6Elektroforez Tekniğinin esasları, çeşitleri ve özellikle bitki analizleri yönünden önemi hakkında çok detaylı teorik ve uygulamalı bilgiler edinilir.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Enstrümental analiz tekniklerinin temel ilkeleri ve teorik esasları, refraktometri ve polarimetri cihazlarının teorik esasları, spektrofotometreler (UV/VIS) hakkındateorik bilgiler ve uygulamalar, kromatografi teknikleri, elektroforez teknikleri ve bütün yapılan bu analizlerin sonuçlarının değerlendirilmesi ve yorumlanması konularında bilgi verilecektir
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Enstrümental Analiz Teknikleri ve Temel İlkeler
2Refraktometri ve Polarimetri
3Spektrofotometreler (UV/VIS)
4Kromatografi Tekniğinin Esasları ve Çeşitleri
5HPLC (High Performance Liquid Chromatography=Yüksek Performans Sıvı Kromatografisi) Esasları ve Kısımları
6Bitkisel Ürünlerde HPLC Uygulamaları (Karbonhidratlar, Lipidler, Vitaminler)
7Bitkisel Ürünlerde HPLC Uygulamaları (Mikotoksinler, Pestisit Kalıntıları, Aminoasitler vb)
8Ara Sınav
9Gaz Kromatografisi (GC) ve Kütle Spektrofotometrisi (MS) Esasları
10Gaz Kromatografisi (GC) ve Kütle Spektrofotometrisi (MS) Esasları
11Bitkisel Ürünlerde GC-MS Uygulamaları
12Bitkisel Ürünlerde GC-MS Uygulamaları
13Elektroforetik Metotlar ve Esası
14Elektroforez Çeşitleri ve Bitkisel Ürünlerde Uygulamaları
15Bitkisel Ürünlerde Elektroforez Uygulamaları
16Final Sınavı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Enstrümental Gıda Analizleri - I – Yüksek Basınç Sıvı Kromatografisi. Prof. Dr. Yaşar Hışıl. Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Ders Kitapları Yayın No:31, İzmir, 2004. 2.Enstrümental Gıda Analizleri - II – Gaz, İnce-Tabaka, Kağıt Kromatografileri ve Elektroforez. Prof. Dr. Yaşar Hışıl. Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Ders Kitapları Yayın No:30, İzmir, 2004. 3.Enstrümental Gıda Analizleri. Prof. Dr. Hasan Yetim, Atatürk Üniversitesi Ziraat fakültesi Ders Yayınları No: 224, Erzurum, 2002.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri50
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri50
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav155
Final Sınavı155
Derse Katılım14228
Laboratuvar14228
Makale Yazma13030
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma13030
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma13030
Laboratuvar Sınavı13030
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)186
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15
ÖÇ1554544555      
ÖÇ2445555444      
ÖÇ3454455554      
ÖÇ4545544445      
ÖÇ5554445454      
ÖÇ6445555545      
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr