Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
TAB-23-154ORGANİK TARIM VE ÇEVRESeçmeli116
Dersin Seviyesi
Yüksek Lisans
Dersin Amacı
Dersin amacı öğrencilere organik tarım ile ilgili kavramları, esaslar, yetiştiriciliği ve Kontrol ve Sertifikasyon konularında ileri düzeyde bilgi ve beceri kazandırmaktır.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Prof. Dr. Erkan BOYDAK
Öğrenme Çıktıları
11. Organik tarım ile ilgili kavramları açıklayabilecektir.
22. Organik tarımın temel prensiplerini açıklayabilecektir.
33. Organik tarım ile ilgili yasal düzenlemeleri anlatabilecektir.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Dersin İçeriği
Ders kapsamında organik tarımın tanımı ve ortaya çıkış nedenleri, tarihçesi ve gelişimi, organik tarım uygulamalarında ilke ve kavramlar, organik tarımda toprak verimliliğinin doğal yollar ile arttırılması, organik tarımda ekim nöbeti, organik tarımda kontrol ve sertifikasyon işlemleri, üretici ve tüketici gözüyle bu tip tarım sistemlerinin geleceği ile gelecek yıllarda yapılması gereken çalışmalar hakkında bilgi sahibi olmak.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Derse giriş, organik tarımın tanımı, diğer tarımlarla olan ilişkileri, organik tarımda ilke ve kavramlar
2Organik tarımın ortaya çıkma nedenleri, organik tarım ve tarihi gelişimi, organik tarımın dünyadaki ve ülkemizdeki durumu
3Organik tarımda toprak verimliliği ve korunması, yer seçimi, toprak işleme, toprak ıslahı, tarla ve tohum yatağı hazırlığı
4Organik tarımda ekim nöbeti
5Organik tarımda sağlıklı üretim materyali seçimi, bitki seçim
6Organik tarımda hastalık yönetimi, organik tarımda zararlılarla mücadelenin yönetimi
7Organik tarımda kullanılabilecek mücadele yöntemleri
8Ara sınav
9Organik ürünlerin hasadı ve hasat sonrası işlemler, depolama, ürünün işlenmesi, sınıflandırılması, paketlenmesi ve muhafazası
10Organik ürünlerin pazara sunulması, organik tarım ürünlerinin ekonomisi
11Organik tarımda kullanılabilecek mücadele yöntemleri (kültürel önlemler, fiziksel mücadele, mekanik mücadele
12Organik tarım mevzuatı ve teşkilatı, kanun ve yönetmelikler, organik tarım uygulamaları (başvuru, sözleşme
13Organik üretimde Kontrol ve Sertifikasyon Sistemi ve karşılaşılan sorunla
14Üretici ve tüketici gözüyle organik tarım sistemlerinin değerlendirilmesi, gelecek yıllarda organik tarım ile ilgili yapılması gereken çalışmalar
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Organik Tarım, 2002. Organik Tarım. İzmir Tarım İl Müdürlüğü Araştırma – Geliştirme ve Güzelleştirme Derneği, Üniversite Cad. N: 47, 35100 Bornova-İZMİR
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri50
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri50
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Staj Durumu
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı111
Quiz515
Gözlem515
Rapor Hazırlama31030
Rapor Sunma313
Bireysel Çalışma15345
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma12020
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma14040
Rapor339
Sözlü Sınav111
Quiz için Bireysel Çalışma5210
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)170
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15
ÖÇ1544545545      
ÖÇ2454454555      
ÖÇ3555455444      
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr