Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | TAB-23-154 | ORGANİK TARIM VE ÇEVRE | Seçmeli | 1 | 1 | 6 |
|
Dersin Seviyesi |
Yüksek Lisans |
Dersin Amacı |
Dersin amacı öğrencilere organik tarım ile ilgili kavramları, esaslar, yetiştiriciliği ve Kontrol ve Sertifikasyon konularında ileri düzeyde bilgi ve beceri kazandırmaktır. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Prof. Dr. Erkan BOYDAK |
Öğrenme Çıktıları |
1 | 1. Organik tarım ile ilgili kavramları açıklayabilecektir. | 2 | 2. Organik tarımın temel prensiplerini açıklayabilecektir. | 3 | 3. Organik tarım ile ilgili yasal düzenlemeleri anlatabilecektir. |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
|
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
|
Dersin İçeriği |
Ders kapsamında organik tarımın tanımı ve ortaya çıkış nedenleri, tarihçesi ve gelişimi, organik tarım uygulamalarında ilke ve kavramlar, organik tarımda toprak verimliliğinin doğal yollar ile arttırılması, organik tarımda ekim nöbeti, organik tarımda kontrol ve sertifikasyon işlemleri, üretici ve tüketici gözüyle bu tip tarım sistemlerinin geleceği ile gelecek yıllarda yapılması gereken çalışmalar hakkında bilgi sahibi olmak. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Derse giriş, organik tarımın tanımı, diğer tarımlarla olan ilişkileri, organik tarımda ilke ve kavramlar | | | 2 | Organik tarımın ortaya çıkma nedenleri, organik tarım ve tarihi gelişimi, organik tarımın dünyadaki ve ülkemizdeki durumu | | | 3 | Organik tarımda toprak verimliliği ve korunması, yer seçimi, toprak işleme, toprak ıslahı, tarla ve tohum yatağı hazırlığı | | | 4 | Organik tarımda ekim nöbeti | | | 5 | Organik tarımda sağlıklı üretim materyali seçimi, bitki seçim | | | 6 | Organik tarımda hastalık yönetimi, organik tarımda zararlılarla mücadelenin yönetimi | | | 7 | Organik tarımda kullanılabilecek mücadele yöntemleri | | | 8 | Ara sınav | | | 9 | Organik ürünlerin hasadı ve hasat sonrası işlemler, depolama, ürünün işlenmesi, sınıflandırılması, paketlenmesi ve muhafazası | | | 10 | Organik ürünlerin pazara sunulması, organik tarım ürünlerinin ekonomisi | | | 11 | Organik tarımda kullanılabilecek mücadele yöntemleri (kültürel önlemler, fiziksel mücadele, mekanik mücadele | | | 12 | Organik tarım mevzuatı ve teşkilatı, kanun ve yönetmelikler, organik tarım uygulamaları (başvuru, sözleşme | | | 13 | Organik üretimde Kontrol ve Sertifikasyon Sistemi ve karşılaşılan sorunla | | | 14 | Üretici ve tüketici gözüyle organik tarım sistemlerinin değerlendirilmesi, gelecek yıllarda organik tarım ile ilgili yapılması gereken çalışmalar | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Organik Tarım, 2002. Organik Tarım. İzmir Tarım İl Müdürlüğü Araştırma – Geliştirme ve Güzelleştirme Derneği, Üniversite Cad. N: 47, 35100 Bornova-İZMİR |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 50 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 50 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | | Staj Durumu | |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Quiz | 5 | 1 | 5 |
Gözlem | 5 | 1 | 5 |
Rapor Hazırlama | 3 | 10 | 30 |
Rapor Sunma | 3 | 1 | 3 |
Bireysel Çalışma | 15 | 3 | 45 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 20 | 20 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 40 | 40 |
Rapor | 3 | 3 | 9 |
Sözlü Sınav | 1 | 1 | 1 |
Quiz için Bireysel Çalışma | 5 | 2 | 10 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 5 | 4 | 4 | 5 | 4 | 5 | 5 | 4 | 5 | | | | | | | ÖÇ2 | 4 | 5 | 4 | 4 | 5 | 4 | 5 | 5 | 5 | | | | | | | ÖÇ3 | 5 | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | 4 | 4 | 4 | | | | | | |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476
226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr
|