Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
BAB-23-145SERT KABUKLU MEYVE TÜRLERİ ISLAHISeçmeli126
Dersin Seviyesi
Yüksek Lisans
Dersin Amacı
Sert kabuklu meyve türlerinin tanımı, hangi türlerden oluştuğu, bu türlerin kültür tarihi, üretimleri ve ekonomileri, morfolojik, fenolojik ve pomolojik özellikleri, ekolojik istekleri, çoğaltımları, türlere ait yerli ve yabancı çeşitler, tohum ve anaçları, türlerin yetiştiriciliğinde uygulanan kültürel ve bakım işlemleri, hasat zamanları, hastalık ve zararlıları, muhafazalarının öğretilmesi amaçlanmaktadır .
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Doç.Dt.Ersin GÜLSOY
Öğrenme Çıktıları
1Sert kabuklu meyve kavramının tanımlanması,
2Sert kabuklu meyvelerin tür ve çeşitlerin tanınması
3Sert kabuklu meyvelerin orijinleri ve dünya üzerindeki yayılımları
4Sert kabuklu meyvelerin üretim tekniklerini öğrenme
5Sert kabuklu meyvelerin iklim isteklerini öğrenme
6Sert kabuklu meyveler ekonomisi: Dünyada ve Türkiye’de üretimi, tüketimi ve dış ticareti
7Sert kabuklu meyvelerle ilgili bilimsel esasları kavrayabilme
8Sert kabuklu meyvelerin morfolojisi, pomolojisi ve fenolojisini kavrayabilme
9Sert kabuklu meyvelerin döllenme biyolojisini öğrenme
10Sert kabuklu meyve yetiştiriciliğinde uygulanacak kültürel işlemler
11Sert kabuklu meyvelerin hasadı veya hasat yöntemleri
12Sert kabuklu meyvelerin hasat sonrası işlemleri ve değerlendirilmesi
13Sert kabuklu meyvelerin hastalık ve zararlılarını öğrenme
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
YOK
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
YOK
Dersin İçeriği
Sert kabuklu meyve türlerinden ceviz, fındık, antep fıstığı, badem ve kestanenin kültür tarihi; ekonomik önemi; meyve özellikleri ve besin değeri; sistematikteki yeri, kökeni, türleri, pomolojik sınıflandırması ve çeşitleri; morfolojik ve biyolojik özellikleri; ekolojik istekleri; yetiştiriciliği; uygulanan kültürel ve teknik işlemler ve derim ve muhafazası
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Sert kabuklu meyve türleri, orijinleri ve dünyadaki yayılış alanları
2Sert kabuklu meyvelerin ekonomisi: Türkiye ve Dünyadaki üretim, tüketim ve ticareti
3Sert kabuklu meyvelerin morfolojik ve pomolojik ve fenolojik özellikleri
4Sert kabuklu meyvelerin çoğaltılmasının biyolojik esasları ve çoğaltma yöntemleri
5Sert kabuklu meyvelerin ekolojisi
6Yerli ve yabancı çeşitleri ve özellikleri
7Sert kabuklu meyve türlerinde ıslah amaçları
8Ödevlerin değerlendirilmesi ve tartışma
9Ara Sınav
10Sert kabuklu meyvelerin üretiminde uygulanacak kültürel işlemler
11Ödevlerin değerlendirilmesi ve tartışma
12Sert kabuklu meyvelerin hasat ve muhafazası
13Ödevlerin değerlendirilmesi ve tartışma
14Sert kabuklu meyvelerin hastalık ve zararlıları
15Final Sınavı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1. Badenes M.L., Byrne D.H. (Editors) 2012 Fruit Breeding: Hand Book of Plant Breding.Springer. 697-847 pgs.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri50
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri50
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
YOK
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı111
Quiz6212
Derse Katılım14228
Uygulama/Pratik14228
Tartışma4416
Soru-Yanıt4416
Alan Çalışması339
Proje Hazırlama248
Proje Sunma224
Bireysel Çalışma5525
Okuma5525
Ev Ödevi248
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)181
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10
ÖÇ14423422222
ÖÇ24423422222
ÖÇ34433422242
ÖÇ44433445442
ÖÇ54433443333
ÖÇ64433422234
ÖÇ74433444333
ÖÇ84433434333
ÖÇ94434433333
ÖÇ104434445443
ÖÇ114434435423
ÖÇ124434434333
ÖÇ134334434433
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr