Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | BAB-23-129 | MEYVECİLİKTE SELEKSİYON ISLAHI | Seçmeli | 1 | 1 | 6 |
|
Dersin Seviyesi |
Yüksek Lisans |
Dersin Amacı |
Seleksiyon ıslahının tanıtılması ve meyvecilikteki öneminin kavratılması. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Dr. Berna DOĞRU ÇOKRAN |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Meyvelerde seleksiyon ıslahının öneminin kavranması | 2 | Meyvelerde seleksiyon ıslahının öneminin kavranması | 3 | Meyve ıslahında seleksiyon yönteminin kullanım amaçlarını öğrenme | 4 | Çeşit geliştirmede seleksiyon ıslahı kullanmanın nedenlerini anlama | 5 | Seleksiyon ıslahı yöntemi ile elde edilmiş çeşitleri tanıma | 6 | Meyvecilikte seleksiyon kriterlerinin etkili kullanımını yönetebilme | 7 | Seleksiyon çalışması planlama becerisi kazanma |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
MEYVECİLİKTE SELEKSİYON ISLAHI |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
|
Dersin İçeriği |
Meyvelerin seleksiyon kriterleri, irilik, şekil ve renklerin ölçüm ve tartım yöntemleri, fizyolojik özelliklerin ölçülmesi, örnek sayıları ve örnek alma, kriterlerin sınıflandırılması ve değerlendirilmesi. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Meyve ıslahına giriş | | | 2 | Islah tekniklerinin genel tanıtımı | | | 3 | Seleksiyon ıslahının amaçları | | | 4 | Seleksiyon ıslahının amaçları | | | 5 | Meyve ıslahında seleksiyonun önemi | | | 6 | Meyvecilikte seleksiyon ölçütleri | | | 7 | Meyvecilikte seleksiyon ölçütleri | | | 8 | Ara Sınav | | | 9 | Meyve türlerine göre seleksiyon ölçütleri | | | 10 | Amaca uygun ölçüt seçimi | | | 11 | Seleksiyon ve meyve genetik kaynakları ilişkisi | | | 12 | Seleksiyon tekniğinin diğer ıslah metotları ile birlikte kullanımı | | | 13 | Seleksiyon çalışması planlama | | | 14 | Seleksiyon çalışması planlama | | | 15 | Seleksiyon ıslahı ile elde edilen meyve çeşitleri | | | 16 | Yarıyıl Sonu Sınavı | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Ders kitabı: “Ders notları”, “Bitki Islahı, Sezen ŞEHİRALİ,Murat ÖZGEN”, “Methods in Fruit Breeding”, “Advances in Fruit Breeding”, “Plant Breeding Systems”. |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 40 | 40 |
Final Sınavı | 1 | 60 | 60 |
Derse Katılım | 1 | 20 | 20 |
Uygulama/Pratik | 1 | 20 | 20 |
Laboratuvar | 1 | 20 | 20 |
Alan Çalışması | 1 | 20 | 20 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | | | | | | | | | | | ÖÇ2 | | | | | | | | | | | ÖÇ3 | | | | | | | | | | | ÖÇ4 | | | | | | | | | | | ÖÇ5 | | | | | | | | | | | ÖÇ6 | | | | | | | | | | | ÖÇ7 | | | | | | | | | | |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476
226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr
|