Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | OTİ-23-123 | ORGANİK MEYVE VE SEBZE KURUTMA TEKNOLOJİSİ | Seçmeli | 1 | 3 | 6 |
|
Dersin Seviyesi |
Yüksek Lisans |
Dersin Amacı |
Bu dersin amacı kurutmanın temel prensipleri, kurutmayı etkileyen iç ve dış faktörler, değişik kurutma yöntemlerinin temel prensipleri ve gıda endüstrisinde kullanılan kurutucular hakkında bilgi sahibi olmaktır |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Doç. Dr. Gülçin Yıldız |
Öğrenme Çıktıları |
1 | 1) Bir gıda maddesi için örnek kurutma prosesi tasarlama, uygulama ve sonuçları analiz ederek değerlendirebilmek | 2 | 2) Gıda maddesine uygun kurutma yöntemini ve kurutucu tipini belirleyebilmek | 3 | 3) Bir kurutma işleminde ortaya çıkan problemleri son ürün kalitesini göz önünde bulundurarak çözebilmek | 4 | 4) Modern kurutma teknikleri ve gıda endüstrisindeki uygulamaları hakkında bilgi sahibi olmak |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
yok |
Dersin İçeriği |
Kurutmanın temel prensipleri, farklı kurutma yöntemlerinin karşılaştırılmaları, kurutmada ölçüm ve kontrol teknikleri, meyve ve sebzelerin kurutulması ve kurutulmuş ürün teknolojisi |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Kurutma tarihçesi | | | 2 | Kurutmanın temel prensipleri | | | 3 | Kurutma yöntemleri | | | 4 | Kurutma yöntemleri | | | 5 | Kurutucu tipleri | | | 6 | Kurutucu tipleri | | | 7 | Kurutma sırasındaki değişimler | | | 8 | Kurutma sırasındaki değişimler | | | 9 | Kurutma öncesi ön işlemler | | | 10 | Kurutma öncesi ön işlemler | | | 11 | Kurutulmuş ürünlerin paketlenmesi ve depolanması | | | 12 | Kurutulmuş ürünlerin depolama sırasındaki değişimleri | | | 13 | Kurutulmuş ürünlerin depolama sırasındaki değişimleri | | | 14 | Kurutma işleminde alınan verilerin değerlendirilmesi | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Öğretim üyesinin ders notları |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 50 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 50 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | | Staj Durumu | yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Bireysel Çalışma | 1 | 25 | 25 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 50 | 50 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 50 | 50 |
Ev Ödevi | 1 | 50 | 50 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476
226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr
|