Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
OTİ-23-123ORGANİK MEYVE VE SEBZE KURUTMA TEKNOLOJİSİSeçmeli136
Dersin Seviyesi
Yüksek Lisans
Dersin Amacı
Bu dersin amacı kurutmanın temel prensipleri, kurutmayı etkileyen iç ve dış faktörler, değişik kurutma yöntemlerinin temel prensipleri ve gıda endüstrisinde kullanılan kurutucular hakkında bilgi sahibi olmaktır
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Doç. Dr. Gülçin Yıldız
Öğrenme Çıktıları
11) Bir gıda maddesi için örnek kurutma prosesi tasarlama, uygulama ve sonuçları analiz ederek değerlendirebilmek
22) Gıda maddesine uygun kurutma yöntemini ve kurutucu tipini belirleyebilmek
33) Bir kurutma işleminde ortaya çıkan problemleri son ürün kalitesini göz önünde bulundurarak çözebilmek
44) Modern kurutma teknikleri ve gıda endüstrisindeki uygulamaları hakkında bilgi sahibi olmak
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
yok
Dersin İçeriği
Kurutmanın temel prensipleri, farklı kurutma yöntemlerinin karşılaştırılmaları, kurutmada ölçüm ve kontrol teknikleri, meyve ve sebzelerin kurutulması ve kurutulmuş ürün teknolojisi
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Kurutma tarihçesi
2Kurutmanın temel prensipleri
3Kurutma yöntemleri
4Kurutma yöntemleri
5Kurutucu tipleri
6Kurutucu tipleri
7Kurutma sırasındaki değişimler
8Kurutma sırasındaki değişimler
9Kurutma öncesi ön işlemler
10Kurutma öncesi ön işlemler
11Kurutulmuş ürünlerin paketlenmesi ve depolanması
12Kurutulmuş ürünlerin depolama sırasındaki değişimleri
13Kurutulmuş ürünlerin depolama sırasındaki değişimleri
14Kurutma işleminde alınan verilerin değerlendirilmesi
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Öğretim üyesinin ders notları
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri50
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri50
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Staj Durumu
yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı111
Bireysel Çalışma12525
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma15050
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma15050
Ev Ödevi15050
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)177
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
ÖÇ1
ÖÇ2
ÖÇ3
ÖÇ4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr