Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
OTİ-23-122ORGANİK GIDALARIN İŞLENMESİ VE MUHAFAZASISeçmeli116
Dersin Seviyesi
Yüksek Lisans
Dersin Amacı
Bu dersin amacı organik ürünlerin konvansiyonel olanlardan farklılıkları, üretimi, kontrol ve ayırt edilebilme yöntemleri konusunda bilgi verilmesidir.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Doç. Dr. Gülçin Yıldız
Öğrenme Çıktıları
11) Beslemede organik gıdaların önemini kavrama ve bu gıdaların uygun şartlarda işlenmesi konularında bilgi sahibi olmak
22) Organik gıdaların hasadı, taşınması ve depolanmasının nasıl yapılması gerektiğini öğrenmek
33) Organik gıdalar ve konvansiyonel gıdalar arasındaki temel farklılıkları öğrenmek
44) Organik gıda üretimi ile ilgili yasal düzenlemeler hakkında bilgi sahip olmak.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
yok
Dersin İçeriği
Organik tarımın tarihcesi ve gelişimi, organik gıdaların üretim ve kalite kontrolü, organik gıdalar ve konvansiyonel gıdaların ayırt edilme yöntemleri,hasat sonrasında organik olarak üretilen ürünlerin raf ömrünün uzatılmasında organik yöntemlerin kullanılması, işlenmeleri, depolanmaları, ambalajlanmaları
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Dünyada ve Türkiyede organik tarımın tarihcesi ve gelişimi
2Organik üretimde ilke ve kavramlar
3Organik gıdaların üretim ve kalite kontrolü
4Organik gıdaların üretim ve kalite kontrolü
5Organik tarım ve konvansiyonel tarım arasındaki farklar
6Organik sebze ve meyvelerin işlenme teknolojisi
7Organik sebze ve meyvelerin işlenme teknolojisi
8Meyve ve sebzelerde ön işlemler
9Soğukta muhafaza yöntemleri
10Ürün kalitesi ve depolama süresi üzerine etkili faktörler
11Ürün kalitesi ve depolama süresi üzerine etkili faktörler
12Organik ürünlerde Ar-Ge çalışmaları
13Organik ürünlerin işlenmesi, ambalajlanması, etiketlenmesi ve depolanması
14Organik ürünlerin pazarlanması
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Öğretim üyesinin ders notları
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri50
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri50
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı111
Bireysel Çalışma15050
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma15050
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma15050
Ev Ödevi12525
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)177
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
ÖÇ1
ÖÇ2
ÖÇ3
ÖÇ4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr