Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | OTİ-23-122 | ORGANİK GIDALARIN İŞLENMESİ VE MUHAFAZASI | Seçmeli | 1 | 1 | 6 |
|
Dersin Seviyesi |
Yüksek Lisans |
Dersin Amacı |
Bu dersin amacı organik ürünlerin konvansiyonel olanlardan farklılıkları, üretimi, kontrol ve ayırt edilebilme yöntemleri konusunda bilgi verilmesidir. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Doç. Dr. Gülçin Yıldız |
Öğrenme Çıktıları |
1 | 1) Beslemede organik gıdaların önemini kavrama ve bu gıdaların uygun şartlarda işlenmesi konularında bilgi sahibi olmak | 2 | 2) Organik gıdaların hasadı, taşınması ve depolanmasının nasıl yapılması gerektiğini öğrenmek | 3 | 3) Organik gıdalar ve konvansiyonel gıdalar arasındaki temel farklılıkları öğrenmek | 4 | 4) Organik gıda üretimi ile ilgili yasal düzenlemeler hakkında bilgi sahip olmak. |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
yok |
Dersin İçeriği |
Organik tarımın tarihcesi ve gelişimi, organik gıdaların üretim ve kalite kontrolü, organik gıdalar ve konvansiyonel gıdaların ayırt edilme yöntemleri,hasat sonrasında organik olarak üretilen ürünlerin raf ömrünün uzatılmasında organik yöntemlerin kullanılması, işlenmeleri, depolanmaları, ambalajlanmaları |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Dünyada ve Türkiyede organik tarımın tarihcesi ve gelişimi | | | 2 | Organik üretimde ilke ve kavramlar | | | 3 | Organik gıdaların üretim ve kalite kontrolü | | | 4 | Organik gıdaların üretim ve kalite kontrolü | | | 5 | Organik tarım ve konvansiyonel tarım arasındaki farklar | | | 6 | Organik sebze ve meyvelerin işlenme teknolojisi | | | 7 | Organik sebze ve meyvelerin işlenme teknolojisi | | | 8 | Meyve ve sebzelerde ön işlemler | | | 9 | Soğukta muhafaza yöntemleri | | | 10 | Ürün kalitesi ve depolama süresi üzerine etkili faktörler | | | 11 | Ürün kalitesi ve depolama süresi üzerine etkili faktörler | | | 12 | Organik ürünlerde Ar-Ge çalışmaları | | | 13 | Organik ürünlerin işlenmesi, ambalajlanması, etiketlenmesi ve depolanması | | | 14 | Organik ürünlerin pazarlanması | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Öğretim üyesinin ders notları |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 50 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 50 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Bireysel Çalışma | 1 | 50 | 50 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 50 | 50 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 50 | 50 |
Ev Ödevi | 1 | 25 | 25 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476
226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr
|