Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
OTİ-23-121ORGANİK GIDALARA UYGULANAN ISIL OLMAYAN TEKNOLOJİLERSeçmeli126
Dersin Seviyesi
Yüksek Lisans
Dersin Amacı
Bu ders kapsamında gıda işlemede gelişmekte olan ısıl olmayan (ultrasonik ses dalgaları, yüksek basınç, vurgulu elektrik alan vb.) teknolojilerin organik gıda üzerindeki uygulamaları konusunda bilgi verilmesi amaçlanmaktadır.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Doç. Dr. Gülçin Yıldız
Öğrenme Çıktıları
11) Gıda sanayinde ısıl olmayan teknolojilerin temelleri öğrenilecek
22) Yeni ve gelişmekte olan ısıl olmayan prosesler için uygulama ve model çalışmaları öğrenilecek
33) Yeni ve gelişmekte olan ısıl olmayan teknolojilerin organik gıdaların dayanıklı hale getirilmesine yönelik prosesler (yüksek basınç, vurgulu elektrik alan, ultrasonik ses dalgaları vb.) ve bu konuda yapılan son çalışmalar hakkında bilgi sahibi olunacak
44) Yeni ve gelişmekte olan ısıl olmayan teknolojilerin organik gıdaların dayanıklı hale getirilmesine yönelik prosesler için temel hesaplama yöntemleri öğrenilecek
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
yok
Dersin İçeriği
Gıda sanayinde ısıl olmayan teknolojilerin temelleri, yeni ve gelişmekte olan ısıl olmayan prosesler için uygulama ve model çalışmalar, yeni ve gelişmekte olan ısıl olmayan teknolojilerin organik gıdaların dayanıklı hale getirilmesine yönelik prosesler (yüksek basınç, vurgulu elektrik alan, ultrasonik ses dalgaları vb.) ve bu konuda yapılan son çalışmalar.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Dersin tanımı ve tanışma
2Gıdalar neden bozulur? Gıdalar için mevcut dayandırma yöntemleri
3Gıdaların dayanıklı hale getirilmesinde seçilecek yöntemlerin belirlenme kriterleri ve gıdaların güvenli kullanılma nedenleri
4Güvenilir gıda üretimi için ısıl olmayan işlemlerin tercih edilme nedenleri
5Yeni ve gelişmekte olan ısıl olmayan teknolojler
6Yeni ve gelişmekte olan ısıl olmayan teknolojler – Ultrasonik ses dalgaları
7Yeni ve gelişmekte olan ısıl olmayan teknolojler – Ultrasonik ses dalgaları
8Yeni ve gelişmekte olan ısıl olmayan teknolojler – Yüksek Basınç uygulamaları
9Yeni ve gelişmekte olan ısıl olmayan teknolojler – Yüksek Basınç uygulamaları
10Yeni ve gelişmekte olan ısıl olmayan teknolojler – PEF (Vurgulu Elektrik Alan) temelleri
11Yeni ve gelişmekte olan ısıl olmayan teknolojler – PEF (Vurgulu Elektrik Alan) temelleri
12Yeni ve gelişmekte olan ısıl olmayan teknolojilerin organik gıdaların dayanıklı hale getirilmesine yönelik prosesler
13Yeni ve gelişmekte olan ısıl olmayan teknolojilerin organik gıdaların dayanıklı hale getirilmesine yönelik prosesler
14Yeni ve gelişmekte olan ısıl olmayan teknolojilerin organik gıdaların dayanıklı hale getirilmesine yönelik prosesler
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Öğretim üyesinin ders notları
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri50
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri50
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Staj Durumu
yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı111
Bireysel Çalışma12525
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma15050
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma15050
Ev Ödevi15050
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)177
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
ÖÇ1
ÖÇ2
ÖÇ3
ÖÇ4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr