Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | OTİ-23-121 | ORGANİK GIDALARA UYGULANAN ISIL OLMAYAN TEKNOLOJİLER | Seçmeli | 1 | 2 | 6 |
|
Dersin Seviyesi |
Yüksek Lisans |
Dersin Amacı |
Bu ders kapsamında gıda işlemede gelişmekte olan ısıl olmayan (ultrasonik ses dalgaları, yüksek basınç, vurgulu elektrik alan vb.) teknolojilerin organik gıda üzerindeki uygulamaları konusunda bilgi verilmesi amaçlanmaktadır. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Doç. Dr. Gülçin Yıldız |
Öğrenme Çıktıları |
1 | 1) Gıda sanayinde ısıl olmayan teknolojilerin temelleri öğrenilecek | 2 | 2) Yeni ve gelişmekte olan ısıl olmayan prosesler için uygulama ve model çalışmaları öğrenilecek | 3 | 3) Yeni ve gelişmekte olan ısıl olmayan teknolojilerin organik gıdaların dayanıklı hale getirilmesine yönelik prosesler (yüksek basınç, vurgulu elektrik alan, ultrasonik ses dalgaları vb.) ve bu konuda yapılan son çalışmalar hakkında bilgi sahibi olunacak | 4 | 4) Yeni ve gelişmekte olan ısıl olmayan teknolojilerin organik gıdaların dayanıklı hale getirilmesine yönelik prosesler için temel hesaplama yöntemleri öğrenilecek |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
yok |
Dersin İçeriği |
Gıda sanayinde ısıl olmayan teknolojilerin temelleri, yeni ve gelişmekte olan ısıl olmayan prosesler için uygulama ve model çalışmalar, yeni ve gelişmekte olan ısıl olmayan teknolojilerin organik gıdaların dayanıklı hale getirilmesine yönelik prosesler (yüksek basınç, vurgulu elektrik alan, ultrasonik ses dalgaları vb.) ve bu konuda yapılan son çalışmalar. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Dersin tanımı ve tanışma | | | 2 | Gıdalar neden bozulur? Gıdalar için mevcut dayandırma yöntemleri | | | 3 | Gıdaların dayanıklı hale getirilmesinde seçilecek yöntemlerin belirlenme kriterleri ve gıdaların güvenli kullanılma nedenleri | | | 4 | Güvenilir gıda üretimi için ısıl olmayan işlemlerin tercih edilme nedenleri | | | 5 | Yeni ve gelişmekte olan ısıl olmayan teknolojler | | | 6 | Yeni ve gelişmekte olan ısıl olmayan teknolojler – Ultrasonik ses dalgaları | | | 7 | Yeni ve gelişmekte olan ısıl olmayan teknolojler – Ultrasonik ses dalgaları | | | 8 | Yeni ve gelişmekte olan ısıl olmayan teknolojler – Yüksek Basınç uygulamaları | | | 9 | Yeni ve gelişmekte olan ısıl olmayan teknolojler – Yüksek Basınç uygulamaları | | | 10 | Yeni ve gelişmekte olan ısıl olmayan teknolojler – PEF (Vurgulu Elektrik Alan) temelleri | | | 11 | Yeni ve gelişmekte olan ısıl olmayan teknolojler – PEF (Vurgulu Elektrik Alan) temelleri | | | 12 | Yeni ve gelişmekte olan ısıl olmayan teknolojilerin organik gıdaların dayanıklı hale getirilmesine yönelik prosesler | | | 13 | Yeni ve gelişmekte olan ısıl olmayan teknolojilerin organik gıdaların dayanıklı hale getirilmesine yönelik prosesler | | | 14 | Yeni ve gelişmekte olan ısıl olmayan teknolojilerin organik gıdaların dayanıklı hale getirilmesine yönelik prosesler | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Öğretim üyesinin ders notları |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 50 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 50 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | | Staj Durumu | yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Bireysel Çalışma | 1 | 25 | 25 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 50 | 50 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 50 | 50 |
Ev Ödevi | 1 | 50 | 50 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476
226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr
|