Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | OTİB-112 | FONKSİYONEL ÜRÜN ELDESİNDE ORGANİK GIDALARIN YERİ VE ÖNEMİ | Seçmeli | 1 | 2 | 6 |
|
Dersin Seviyesi |
Yüksek Lisans |
Dersin Amacı |
Vücudun temel besin ihtiyaçlarını karşılamanın ötesinde insan fizyolojisi ve metabolik fonksiyonları üzerinde ilave faydalar sağlayan, böylelikle hastalıklardan korunmada ve daha sağlıklı bir yaşama ulaşmada etkinlik gösteren fonksiyonel gıdalar hakkında bilgi sahibi olmak ve fonksiyonel gıda eldesinde organik hammadde kullanımının yeri ve önemini kavramak |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Doç. Dr. Gülçin Yıldız |
Öğrenme Çıktıları |
1 | 1) Fonksiyonel gıdalar hakkında bilgi sahibi olmak | 2 | 2) Fonksiyonel ürün eldesinde organik gıdaların yeri ve önemini kavramak | 3 | 3) Organik gıdalar hakkında bilgi sahibi olmak |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
yok |
Dersin İçeriği |
Organik gıdalar, fenolik maddeler, yağ asitleri ve yapısal lipitler, karbonhidratlar ve türevleri, aminoasit içeren maddeler, prebiyotikler ve simbiyotikler, mineraller |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Dersin tanımı ve tanışma | | | 2 | Fonksiyonel Gıdaların Tanımı ve Sınıflandırılması | | | 3 | Organik gıdalar | | | 4 | Tıbbi gıdalar | | | 5 | Besin takviyeleri | | | 6 | Zenginleştirilmiş gıdalar | | | 7 | Özel diyet amaçlı gıdalar | | | 8 | Fonksiyonel gıdaların ortak özellikleri | | | 9 | Fonksiyonel gıdaların sınıflandırılması | | | 10 | Fenolik maddeler | | | 11 | Karbonhidratlar ve türevleri | | | 12 | Aminoasit içeren maddeler | | | 13 | Prebiyotikler ve Simbiyotikler | | | 14 | Mineraller | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Öğretim üyesinin ders notları |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 50 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 50 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | | Staj Durumu | yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Bireysel Çalışma | 1 | 25 | 25 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 50 | 50 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 50 | 50 |
Ev Ödevi | 1 | 50 | 50 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476
226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr
|