Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
OTİ-23-135ORGANİK TARIMDA KONTROL VE SERTİFİKASYON Seçmeli136
Dersin Seviyesi
Yüksek Lisans
Dersin Amacı
Bu ders, lisansüstü öğrencilerine ‘’Organik Tarımda Kontrol ve Sertifikasyon’’ konusunu detaylı olarak öğretmeyi amaçlamaktadır.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Doç.Dr.Özcan ÇAĞLAR
Öğrenme Çıktıları
1Lisansüstü eğitimde bu dersi alan öğrencilerimiz organik bitkisel ve hayvansal üretimde; 1. Kontrol işlemleri ve sertifikasyon sisteminin özellikleri ile sertifikasyonun temel esasları, süreci ve işlemlerini öğrenmiş; Türkiye’deki sertifikasyon kuruluşlarını tanımış olacaklardır. 2. Organik Tarım Kanunu ve Organik Tarımın Esasları ve Uygulanmasına İlişkin Yönetmeliklerdeki hükümlerin pratikteki uygulanışı hakkında bilgi sahibi olacaklardır. 3.Organik tarımda kontrol ve sertifikasyon işlemlerinin tüm adımlarını kavramış olacaklardır. 4.Organik Tarım Müteşebbis Sertifikası Formu, Organik Tarım Ürün Sertifikası ve diğer tüm formlarının içeriği ve hazırlanmasıyla ilgili bilgilendirilmiş olacaklardır.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
1.Organik tarımda kontrol ve sertifikasyon aşamaları tüm yönleriyle ele alınacaktır. 2.Derste organik yöntemlerle üretilen bitkisel ve hayvansal ürünlerin kontrol ve sertifikasyonunun nasıl yapılması gerektiği ile ilgili bilgi verilerek, kontrol -sertifikasyon sistemi ve uygulamada karşılaşılan sorunlar tartışılacaktır.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
11 Organik tarımda kontrol ve sertifikasyonun önemi- Ülkemizdeki Tohumluk Kontrol ve Sertifikasyon Sistemi- Ülkemizdeki Organik Tohum Sertifikasyonu 2 Denetim Mekanizması-Kontrol Sertifikasyon Kuruluşları 3 Kontrol ve Sertifikasyon Kuruluşu-Yetki Alma 4 Yetkilendirilmiş Kuruluş-Başvuru Kuruluşları 5 Tanımlar (Kontrolör ve Sertifiker)-Sertifiker Olma Koşulları-Çalışma Şartları 6 Organik Tarım Mevzuatları-Avrupa Birliği( AB)Yönetmeliği,AB ve Türkiye Cumhuriyeti Yönetmeliği Farklılıkları-Özel Standartlar-I 7 Organik Tarımda Kontrol-Tanımlar(Kontrol ve sertifikasyon kuruluşu,Kontrol ve Kontrolör) 8 Ara Sınav (Ders saatinde yapılacaktır) 9 Müteşebbisin Organik Tarıma Girişi-Organik Tarıma Başvuru İçin Gerekli Olan Belgeler 10 Fiyat Teklifi-Sözleşme-Kontrol Planı 11 Kontrol Aşamaları-Bitkisel Üretimin Kontrolü-Hayvansal Üretimin Kontrolü 12 İşleme ve Paketleme-Habersiz Kontrol-İlave Kontroller-Kontrol Raporu Hazırlanması 13 Sertifikasyon Kararı-Sertifika Hazırlanması-Denetim 14 Genel Değerlendirme 15 Final Sınavı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Ders kitapları: 1.İlbaş,A.İ.2011. Organik Tarımda Kontrol ve Sertifikasyon.S.24-35. Organik Tarım Eğitimi Kitabı,Editör: Dr.Sancar BULUT.Yahyalı Araştırma ve İstihdamı Geliştirme Merkezi Projesi, Baskı M Grup Matbaacılık A.Ş, KAYSERİ. Diger Kaynak(lar): 1.Ermiş,S.,Yanmaz,R.2015.Türkiye’de Organik Tohum Sertifikasyonu.Doğu Karadeniz II.Organik Tarım Kongresi (6-9 Ekim 2015,Pazar/Rize ),S.527-530. 2. https://docplayer.biz.tr/12233735-Kontrol-ve-sertifikasyon-kurulusu-www-orser-com-tr-organik-tarimda-kontrol-ve-sertifikasyon.html 3.Organik Tarımda Kontrol ve Sertifikasyon Aşamaları. https://acikders.ankara.edu.tr/pluginfile.php/33653/mod_resource/content/1/12.%20Hafta%20Organik%20tarimda%20kotrol%20ve%20sertifikasyon.pdf
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri50
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri50
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı122
Rapor Hazırlama11010
Rapor Sunma11010
Bireysel Çalışma14342
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma21020
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma6424
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma6636
Okuma616
Rapor11010
Ev Ödevi11010
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)171
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
ÖÇ1
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr