Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | OTİ-23-135 | ORGANİK TARIMDA KONTROL VE SERTİFİKASYON | Seçmeli | 1 | 3 | 6 |
|
Dersin Seviyesi |
Yüksek Lisans |
Dersin Amacı |
Bu ders, lisansüstü öğrencilerine ‘’Organik Tarımda Kontrol ve Sertifikasyon’’ konusunu detaylı olarak öğretmeyi amaçlamaktadır. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Doç.Dr.Özcan ÇAĞLAR |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Lisansüstü eğitimde bu dersi alan öğrencilerimiz organik bitkisel ve hayvansal üretimde;
1. Kontrol işlemleri ve sertifikasyon sisteminin özellikleri ile sertifikasyonun temel esasları, süreci ve işlemlerini öğrenmiş; Türkiye’deki sertifikasyon kuruluşlarını tanımış olacaklardır.
2. Organik Tarım Kanunu ve Organik Tarımın Esasları ve Uygulanmasına İlişkin Yönetmeliklerdeki hükümlerin pratikteki uygulanışı hakkında bilgi sahibi olacaklardır.
3.Organik tarımda kontrol ve sertifikasyon işlemlerinin tüm adımlarını kavramış olacaklardır.
4.Organik Tarım Müteşebbis Sertifikası Formu, Organik Tarım Ürün Sertifikası ve diğer tüm formlarının içeriği ve hazırlanmasıyla ilgili bilgilendirilmiş olacaklardır. |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
1.Organik tarımda kontrol ve sertifikasyon aşamaları tüm yönleriyle ele alınacaktır.
2.Derste organik yöntemlerle üretilen bitkisel ve hayvansal ürünlerin kontrol ve sertifikasyonunun nasıl yapılması gerektiği ile ilgili bilgi verilerek, kontrol -sertifikasyon sistemi ve uygulamada karşılaşılan sorunlar tartışılacaktır. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | 1 Organik tarımda kontrol ve sertifikasyonun önemi- Ülkemizdeki Tohumluk Kontrol ve Sertifikasyon Sistemi- Ülkemizdeki Organik Tohum Sertifikasyonu
2 Denetim Mekanizması-Kontrol Sertifikasyon Kuruluşları
3 Kontrol ve Sertifikasyon Kuruluşu-Yetki Alma
4 Yetkilendirilmiş Kuruluş-Başvuru Kuruluşları
5 Tanımlar (Kontrolör ve Sertifiker)-Sertifiker Olma Koşulları-Çalışma Şartları
6 Organik Tarım Mevzuatları-Avrupa Birliği( AB)Yönetmeliği,AB ve Türkiye Cumhuriyeti Yönetmeliği Farklılıkları-Özel Standartlar-I
7 Organik Tarımda Kontrol-Tanımlar(Kontrol ve sertifikasyon kuruluşu,Kontrol ve Kontrolör)
8 Ara Sınav (Ders saatinde yapılacaktır)
9 Müteşebbisin Organik Tarıma Girişi-Organik Tarıma Başvuru İçin Gerekli Olan Belgeler
10 Fiyat Teklifi-Sözleşme-Kontrol Planı
11 Kontrol Aşamaları-Bitkisel Üretimin Kontrolü-Hayvansal Üretimin Kontrolü
12 İşleme ve Paketleme-Habersiz Kontrol-İlave Kontroller-Kontrol Raporu Hazırlanması
13 Sertifikasyon Kararı-Sertifika Hazırlanması-Denetim
14 Genel Değerlendirme
15 Final Sınavı | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Ders kitapları:
1.İlbaş,A.İ.2011. Organik Tarımda Kontrol ve Sertifikasyon.S.24-35. Organik Tarım Eğitimi Kitabı,Editör: Dr.Sancar BULUT.Yahyalı Araştırma ve İstihdamı Geliştirme Merkezi Projesi, Baskı M Grup Matbaacılık A.Ş, KAYSERİ.
Diger Kaynak(lar):
1.Ermiş,S.,Yanmaz,R.2015.Türkiye’de Organik Tohum Sertifikasyonu.Doğu Karadeniz II.Organik Tarım Kongresi (6-9 Ekim 2015,Pazar/Rize ),S.527-530.
2. https://docplayer.biz.tr/12233735-Kontrol-ve-sertifikasyon-kurulusu-www-orser-com-tr-organik-tarimda-kontrol-ve-sertifikasyon.html
3.Organik Tarımda Kontrol ve Sertifikasyon Aşamaları. https://acikders.ankara.edu.tr/pluginfile.php/33653/mod_resource/content/1/12.%20Hafta%20Organik%20tarimda%20kotrol%20ve%20sertifikasyon.pdf |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 50 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 50 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Rapor Hazırlama | 1 | 10 | 10 |
Rapor Sunma | 1 | 10 | 10 |
Bireysel Çalışma | 14 | 3 | 42 |
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma | 2 | 10 | 20 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 6 | 4 | 24 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 6 | 6 | 36 |
Okuma | 6 | 1 | 6 |
Rapor | 1 | 10 | 10 |
Ev Ödevi | 1 | 10 | 10 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476
226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr
|