Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYear of StudyYarıyılAKTS
OTİ-23-129ORGANİK TARIM SİSTEMLERİ VE ÇEVRE İLİŞKİLERİSeçmeli136
Level of Course Unit
Second Cycle
Objectives of the Course
Çevre koruma bilincini geliştirmek ve tarım alanında çevreye zarar vermeyen modern üretim tekniklerini kullanmayı öğretmektir.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Doç.Dr.Özcan ÇAĞLAR
Öğrenme Çıktıları
11.Tarımsal üretim-çevre sorunları ilişkilerini kavrayabilme becerisi 2.Çevre sorunu yaratan başlıca kirlilik kaynaklarını tanıma becerisi. Sorunların giderilmesinde söz sahibi olabilme veya öneride bulunma yeteneği 3. Çevre sorunlarının tarımsal ekosisteme etkilerini diğer faktörlerin etkilerinden ayırt edebilme becerisi 4. Tarımsal faaliyetlerin çevre üzerine etkilerini diğer faktörlerin etkilerinden ayırt edebilme becerisi 5. Biyolojik çeşitlilik, doğal kaynaklar ve çevreyi koruma konularında bilinç kazanma, bu konularda toplumu bilgilendirme beceresi
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Çevre koruma bilincini geliştirmek ve tarım alanında çevreye zarar vermeyen modern üretim tekniklerini kullanmayı öğretmektir. .
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Course Contents
1.Çevrenin yaşamsal önemini kavrayabilme. 2. Tarımsal girdilerin bilinçsiz kullanımının insan ve çevreye etkilerini belirleyebilme 3. Kirlilik etmenlerini tanıyabilme, kirliliği azaltma becerileri kazanabilme 4. Sağlıklı ve çevre ile dost üretim tekniklerinin önemini kavrayabilme. 5. Doğal kaynakların korunumunun önemini kavrayabilme
Weekly Detailed Course Contents
WeekTheoreticalPracticeLaboratory
11 Çevre ile ilgili temel kavramlar 2 Çevre sorunlarının nedenleri 3 Tarımsal faaliyetlerin neden olduğu çevre sorunları 4 Tarımsal Faaliyetlerden Kaynaklanan Çevre Kirliliğinin Önlenmesi 5 Geleneksel Tarım-Çevre Kirlliği İlişkisi 6 Organik Tarım Sistemleri ve Çevre 7 Çevreye dost tarım yöntemleri 8 Ara Sınav (Ders saatinde yapılacaktır) 9 Çevreye yönelik tarım politikaları 10 Tarım alanlarının amaç dışı kullanımı ve önlenmesi 11 Küresel ısınma ve iklim değişikliğinin tarımsal üretime üzerine etkileri 12 Toprak,hava ve su kirliliğinin bitkiler üzerindeki etkileri 13 Ülkemizde nadas alanların daraltılması,anız yakmanın önlenmesi ve erozyonla mücadele çalışmaları 14 Toprak koruma ve kirlililikle ilgili yasal mevzuatlar –Ülkemizde koruma altına alınan Ovalar 15 Final Sınavı
Recommended or Required Reading
Ders kitapları: 1.Anonim, (2012). Türkiye’nin Çevre Sorunları. Ankara: Türkiye Çevre Vakfı Yayını 2.Yayınlanmamış Ders Notları Yardımcı Kaynak(lar) 1- Organik Tarım Sistemleri ve Çevre (Prof. Dr. S. Kırımhan, Uğurer Tarım Yayınevi, Ankara, 2005) 2. Geleneksel Tarım ve Çevre Kirliliği İlişkisi.2009. http://www.eto.org.tr/2009/05/geleneksel-tarim-ve-cevre-kirliligi-iliskisi/ 3. Gökçe,G.F ve Usta,C.,2013.Biyolojik Kontrol, Organik Tarım ve Çevre Kirlenmesi Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi 6 (1): 63-67, www.nobel.gen.tr
Planned Learning Activities and Teaching Methods
Assessment Methods and Criteria
Term (or Year) Learning ActivitiesQuantityWeight
Ara Sınav1100
SUM100
End Of Term (or Year) Learning ActivitiesQuantityWeight
Final Sınavı1100
SUM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri50
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri50
SUM100
Language of Instruction
Türkçe
Work Placement(s)
Yok
Workload Calculation
ActivitiesNumberTime (hours)Total Work Load (hours)
Ara Sınav111
Final Sınavı122
Quiz414
Derse Katılım14342
Rapor Hazırlama12020
Makale Yazma12020
Makale Kritik Etme248
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma6318
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma6424
Okuma6212
Quiz için Bireysel Çalışma428
Ev Ödevi11010
TOTAL WORKLOAD (hours)169
Contribution of Learning Outcomes to Programme Outcomes
LO1
* Contribution Level : 1 Very low 2 Low 3 Medium 4 High 5 Very High
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr