Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
BMB-23-139GIDALARDA MALZEME BİLİMİSeçmeli126
Dersin Seviyesi
Yüksek Lisans
Dersin Amacı
Gıda etiketlerinde yer alan malzemeleri yorumlamak, gıdalardaki makro ve mikro-bileşenler ile bu yapıların ne tür özel fonksiyonlara sahip olduğunu öğrenmek ve etkili yazılı ve sözlü iletişim yeteneği kazanmak
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Doç. Dr. Gülçin YILDIZ
Öğrenme Çıktıları
1Gıda etiketlerinde yer alan malzemelerin okunuşu, yorumlanması ve analizi öğrenilecek
2Gıdalardaki makro ve mikro-bileşenler ile bu yapıların ne tür özel fonksiyonlara sahip olduğu öğrenilecek
3Gıda işleme tekniklerinin gıda bileşenleri üzerindeki etkileri hakkında bilgi sahibi olunacak
4Bilimsel sorulara cevap bulmak amacıyla akademik dergi, makale ve teknik yazıların nasıl araştırılacağı öğrenilecek
5Bireysel olarak etkili yazılı ve sözlü iletişim yeteneği kazanılacak.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
yok
Dersin İçeriği
Gıdalardaki makro-bileşenler (Karbonhidratlar, yağlar ve proteinler), gıdalardaki mikro bileşenler (vitamin ve mineraller), gıda bileşeni olarak su, dönem ödevi kapsamında araştırılacak olan “sodyum alımının azaltılması” konusunun önemi
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Dersin tanımı ve tanışma
2Makro-bileşenler (Karbonhidratlar)
3Makro-bileşenler (Karbonhidratlar)
4Makro-bileşenler (Yağlar)
5Makro-bileşenler (Yağlar)
6Makro-bileşenler (Proteinler)
7Makro-bileşenler (Proteinler)
8Mikro-bileşenler (Vitaminler)
9Mikro-bileşenler (Vitaminler)
10Mikro-bileşenler (Mineraller)
11Mikro-bileşenler (Mineraller)
12Gıda Bileşeni - SU
13Sodyum alımının azaltılması
14Sodyum alımının azaltılması
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Öğretim üyesinin ders notları
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri50
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri50
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı111
Bireysel Çalışma18080
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma15050
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma15050
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)182
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
ÖÇ1
ÖÇ2
ÖÇ3
ÖÇ4
ÖÇ5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr