Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
OTİ-23-120ORGANİK BALIK YETİŞTİRİCİLİĞİSeçmeli126
Dersin Seviyesi
Yüksek Lisans
Dersin Amacı
Yetiştiriciliğin gerçekleşeceği suyun içinde hiçbir şekilde ağır metal ve kimyasal kalıntı olmayacak şekilde analizi yapılarak tescillenen ve önemli bir kirlilik kaynağı olan yerleşim yerinde, akarsu kaynağı üzerinde olmayan işletmede, kullanılacak suyun alındığı kaynağın ekolojik dengeyi bozmayacak kaydıyla tamamıyla organik su ürünleri yönetmenliğine uygun olarak organik balık üretme tekniklerinin gerçekleştirebilmesini ve bunlar için gerekli alt yapının tasarlanmasını sağlamaktır.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi Mine KÖKTÜRK
Öğrenme Çıktıları
1Alabalıkların yavru üretimi için gerekli teknik şartlarını listeleyebilme
2Sazan balığının üretim metotlarını karşılayabilme
3Diğer tatlı su balıklarının su ve arazi isteklerini tasarlayabilme
4Yetiştiriciliğe uygun deniz balığı türlerini tanımlayabilme
5Genel üretim protokolleri ve sorunları değerlendirebilme
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Alabalık Yetiştiriciliğinde kullanılan türler, su kaynakları ve kalitesi, alabalık üretim yerinin seçimi, alabalık üretim tesisi ,Alabalıklarda döl alımı,kuluçkahane-yavru üretim ünitesi, kuluçka döneminde yumurtaların bakımı, larva çıkışı ve bakımı, yavru ve balıkçılık üretimi, Sazanın tanıtımı, su kaynağı ve arazi özellikleri, sazan havuzları, sazan balığı üretim metotları, doğal üretim, yarı kontrollü üretim, tam kontrollü üretim, Çipura Balığı Yetiştiriciliği, Levrek Balığı Yetiştiriciliği
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Alabalık Yetiştiriciliğinde kullanılan türler, su kaynakları ve kalitesi, alabalık üretim yerinin seçimi, alabalık üretim tesisi Alabalıklarda döl alımı,kuluçkahane-yavru üretim ünitesi, kuluçka döneminde yumurtaların bakımı, larva çıkışı ve bakımı, yavru ve balıkçılık üretimi
2Havuzlarda alabalık yetiştirme, kafeslerde alabalık yetiştirme, alabalıklarda sınıflama-boylama, alabalıklarda taşıma, alabalıklarda hasat
3Sazanın tanıtımı, su kaynağı ve arazi özellikleri, sazan havuzları, sazan balığı üretim metotları, doğal üretim, yarı kontrollü üretim, tam kontrollü üretim
4Yılan balığı yetiştiriciliği ve yayın balığı yetiştiriciliği
5Turna balığı ve hibrit çizgili levrek yetiştiriciliği
6Sudak balığı yetiştiriciliği
7Tilapya yetiştiriciliği
8Ara Sınav
9Mersin balığı yetiştiriciliği
10Kefal Balığı Yetiştiriciliği
11Sarıkuyruk Balığı Yetiştiriciliği
12Mercan Balığı Yetiştiriciliği
13Çipura Balığı Yetiştiriciliği
14Levrek Balığı Yetiştiriciliği
15Dil balığı yetiştiriciliği
16Final Sınavı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1. Prof Dr. Mehmet Salih ÇELİKKALE, İçsu Balığı Yetiştiriciliği, 2002, Karadeniz Teknik Üniversitesi Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi Yayınları, Cilt-I- 3.baskı 2. Prof Dr. Atilla G. ALPBAZ, Deniz Balıkları Yetiştiriciliği, 2001, Eğe Üniversitesi su Ürünleri Fakültesi Yayınları, 3.baskı
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri50
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri50
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı122
Derse Katılım14114
Tartışma14114
Soru-Yanıt14114
Takım/Grup Çalışması8216
Alan Gezisi133
Bireysel Çalışma14228
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma515
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma6212
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma6212
Okuma14228
Performans14228
Ev Ödevi515
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)182
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
ÖÇ1
ÖÇ2
ÖÇ3
ÖÇ4
ÖÇ5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr